Μαθήματα «αντι-αισθητικής»

Παραπολιτικά
Μαθήματα «αντι-αισθητικής»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πόλεις που η αισθητική τους και η νοικοκυροσύνη που διακρίνεις παντού είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς τους. Και όλα αυτά αντανακλώνται και στους πολίτες τους, στην καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής τους.

Υπάρχουν πόλεις που δε διανοείσαι να πετάξεις ούτε ένα τόσο δα σκουπιδάκι κάτω. Είναι όλα γύρω σου σε τάξη, που κι εσύ φροντίζεις ό,τι σου αναλογεί να είναι και αυτό σε τάξη: το σπίτι, η αυλή, ο ακάλυπτός σου, το πάρκο της γειτονιάς, ο δρόμος που ζεις...

Είναι γνωστό ότι τα “έξω” επηρεάζουν τα “μέσα”! Υπάρχουν και πόλεις σαν τη δική μας, το κατά τ’ άλλα υπέροχο Ηράκλειο, που οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σαν να... πασχίζουν να διατηρήσουν μια κακή εικόνα. Ίσως για το... μάτι που λένε! Η κεντρική πλατεία της πόλης, βρόμικη, παραιτημένη, παραμελημένη και αφημένη στην τύχη της... Μας αξίζει αυτή η εικόνα;

Τίμησαν τον αγωνιστή Σταύρο Καλλέργη

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκπρόσωποι εργατικών κέντρων της Κρήτης, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες τίμησαν χθες με την παρουσία τους στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου την εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στη ζωή, τους αγώνες και τη δράση του πρωτοπόρου κοινωνικού αγωνιστή και ηγέτη Σταύρου Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα μας.

Στην έναρξη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ χαιρετισμούς για τη δράση και τους αγώνες του πρωτοπόρου αγωνιστή απηύθυναν οι εκπρόσωποι των οργανωτών της τιμητικής εκδήλωσης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Μανούσος Κλάδος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης.

Από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης, στο μνημείο του κορυφαίου αγωνιστή κατέθεσαν στέφανα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στους αγώνες και στη μεγάλη προσφορά του πρωτοπόρου αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη, επισημαίνοντας ότι οι παρακαταθήκες και τα διδάγματά του είναι διαχρονικά, στη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Αυτό δεν είναι οδόστρωμα

Μήπως ήρθε η ώρα για να γίνει κάτι επί της ουσίας όσον αφορά στην κατάσταση του οδοστρώματος στην περιοχή του Μασταμπά; Δυστυχώς, η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί, με την ανάγκη να είναι τεράστια στο να γίνουν παρεμβάσεις στους δρόμους. Οι κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι της Παπανδρέου είναι γεμάτοι σαμαράκια και λακκούβες. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την κακή ποιότητα στον φωτισμό. Μάλιστα, σε πολλά σημεία και λόγω της πυκνής δόμησης ο Μασταμπάς θυμίζει την περιοχή της Κυψέλης στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην εικόνα της συνοικίας. Άραγε, αυτοί που πρέπει έχουν περάσει από την περιοχή τη νύχτα; Έχουμε την εντύπωση ότι στη μεγάλη αυτή συνοικία του Ηρακλείου επικρατεί η λογική του “ό,τι βλέπει η πεθερά”. Δηλαδή, επειδή δεν είναι κέντρο, σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις μπορεί να θεωρούνται και πολυτέλεια. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα πέρασμα από τη συνοικία και κυρίως τη νύχτα;

Μια υποτιθέμενη εθνική οδός

Είναι να αναρωτιέται κανείς τι συμπεράσματα θα βγάζουν οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες της Κρήτης για τον πολύπαθο ΒΟΑΚ! Μια υποτιθέμενη εθνική οδός, όπου έχουν συμβεί αμέτρητα τραγικά περιστατικά, με αμέτρητους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους! Μια “εθνική οδός” η οποία δεν έχει ούτε προστατευτική μπάρα στο μεγαλύτερό της μέρος και όπου, αν κάποιος τολμήσει να κάνει προσπέραση, θα πρέπει να κάνει και τον... σταυρό του. Όχι, σίγουρα αυτό δεν είναι ένα αντάξιο οδικό δίκτυο για ένα νησί το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, δίχως κανενός είδους υπερβολή! Ουσιαστικά, οι τουρίστες όσο έκπληκτοι είναι από τις ομορφιές που αντικρίζουν στο νησί μας, άλλο τόσο υπό δυσάρεστη έκπληξη θα βρίσκονται όταν οδηγούν στην υποτιθέμενη εθνική οδό της Κρήτης...

Έντονες διεργασίες στο Ρέθυμνο

Φαίνεται πως οι διεργασίες όσον αφορά στον Δήμο Ρεθύμνου είναι έντονες από νωρίς-νωρίς. Μετά την πιθανή συνεργασία δύο μέχρι χθες αντιπάλων φαίνεται πως στο “κάδρο” των υποψηφιοτήτων για τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης “εισβάλλει” και μια γυναίκα με θεσμικό ρόλο στην περιοχή και πλούσια δράση. Μάλιστα, συγκεκριμένος πολιτικός χώρος καλοβλέπει την υποψηφιότητα, μιας και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει πολλές δυνατότητες να σταθεί στην εκλογική κούρσα του Ρεθύμνου.

Όμως οι διεργασίες δε σταματούν εκεί, μιας και μια ακόμη κυρία σκέφτεται την κάθοδό της στις εκλογές, βολιδοσκοπώντας ήδη τη δυναμική της, αλλά και τις πιθανές συνεργασίες. Η αλήθεια είναι πως διαχρονικά το Ρέθυμνο ήταν ένας δήμος που παρουσίαζε μεγάλο εκλογικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονο παρασκήνιο όσον αφορά στις ισορροπίες. Σε κάθε περίπτωση, τα “όργανα” έχουν αρχίσει να βαρούν και μάλλον η περίοδος που ακολουθεί θα διογκώσει και το παρασκήνιο των επαφών.

Μια μέρα για τη Μητέρα

Η χθεσινή ημέρα είναι αφιερωμένη, όπως κάθε χρόνο, στις μητέρες όλου του κόσμου. Ας δούμε ένα μικρό απάνθισμα από τα μηνύματα που εξέδωσαν για την επέτειο βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες του τόπου.

Γιάννης Κουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ

«Η ουσιαστική στήριξη της άνεργης, της εργαζόμενης και της πολύτεκνης μητέρας, με παρεμβάσεις και δράσεις που θα ενισχύουν τη θέση και τον ρόλο της, πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης στηρίζουμε και ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου της μητέρας και διευκολύνει το έργο της».

Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης

«Η μητρότητα είναι ταυτισμένη με την ίδια τη ζωή. Με αυτό το δεδομένο και με αφορμή τον εορτασμό της Γιορτής της Μητέρας, εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη σε όλες τις μανάδες. Η συμβολή της μάνας, ως στήριγμα του θεσμού της οικογένειας, αποτελεί αναμφίβολα μια πράξη με διαχρονικά χαρακτηριστικά, συνδυασμένη με αξίες και ιδανικά της κοινωνίας μας».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής

«Κάθε μέρα είναι και πρέπει να είναι η μέρα της μάνας. Της μάνας που είναι μια αγκαλιά ή ένα τηλέφωνο μακριά, αλλά κι αυτής που κουβαλάμε στην καρδιά και το μυαλό μας, πυξίδα αλάθητη σε κάθε κακοτοπιά της ζωής μας.

Χρονιά πολλά σήμερα και πάντα σε όλες τις μανούλες».

Γιάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου

«Σήμερα γιορτάζουμε, τιμούμε και εκφράζουμε την αγάπη μας στη Μάνα, διαχρονικό στυλοβάτη της ελληνικής οικογένειας.

Είναι μια ημέρα παγκόσμιας αναγνώρισης του ρόλου της μάνας και της προσφοράς της στην κοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που γεννά και δίνει ζωή, ο άνθρωπος που διαμορφώνει χαρακτήρες. Μία σταθερή αξία, που στο πρόσωπό της αναγνωρίζουμε την ανιδιοτέλεια».

Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου

«Η “Εορτή της Μητέρας” - συμβολική ημέρα αναγνώρισης της προσφοράς της - δεν αποτελεί ένα συμβατικό γεγονός. Στο πρόσωπο κάθε μητέρας τιμάμε την ανιδιοτελή αγάπη, την αφοσίωση, το σθένος, αλλά και τον μόχθο και τις στερήσεις που δοκίμασε αφιερωμένη στην ανατροφή των παιδιών της. Η μητρότητα είναι ταυτισμένη με τη ζωή, με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόσμου.

Η σημερινή εορτή αποτελεί μια ουσιαστική αφορμή για να εκφράσουμε και πάλι τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπο της μάνας, στην παντοτινή παρουσία της στη ζωή μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News