Παραπολιτικά

Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει ράμπα;

Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει ράμπα για την πρόσβαση όλων στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου;

Σε απάντησή του στην εφημερίδα μας, ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού Εμμανουήλ Ασκιανάκης αναφέρει ότι υπάρχει ράμπα και βρίσκεται στη νότια είσοδο του ναού, από την πλευρά του Δημαρχείου. Φροντίσαμε να επισκεφτούμε τον ναό και δυστυχώς δεν εντοπίσαμε πουθενά, σε καμία είσοδο του ναού, ράμπα. Πόσω μάλλον στη νότια είσοδο, από όπου και η φωτογραφία.

Ακόμη και αν σήμερα έχει αποσυρθεί η ράμπα λόγω εργασιών, την απουσία της την είχαμε εντοπίσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, ημέρες που ο ναός ήταν ανοιχτός και από τη νότια πόρτα και δεχόταν δεκάδες πιστών. Επιθυμία μας δεν είναι να αποδείξουμε αν έχουμε δίκιο, αλλά να αποκατασταθεί στην πράξη - και όχι μόνο στις προθέσεις - η προσβασιμότητα του ναού σε όλους.

Δε θα είναι υποψήφιοι οι βουλευτές

Το ξανασκέφτηκαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον νομό Ηρακλείου και έκριναν σκόπιμο να μην κατέλθουν τελικά υποψήφιοι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, θέλοντας έτσι να κάνουν χώρο για την ανάδειξη νέων στελεχών στα κεντρικά όργανα.

Οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης γνωστοποίησαν ότι αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για τη νέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινής ανακοίνωσης.

«Το μαζικό και ισχυρό μήνυμα ενότητας και νίκης που απέστειλε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα σε μια αποφασιστική απάντηση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε συνέχεια αυτής της μαζικής και ευρείας συμμετοχής και θέλοντας να υλοποιήσουμε με τον πληρέστερο τρόπο το κάλεσμα του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων στελεχών σε θέσεις ευθύνης, εμείς οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που έχουμε ήδη δικαίωμα λόγου στα όργανα και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προς διευκόλυνση της ανάδειξης νέων συντρόφων και συντροφισσών στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, έχουμε δηλώσει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή πως αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας από την εκλογική διαδικασία στις 15 Μαΐου 2022.

Όσο προφανές είναι ότι στο νέο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να εκπροσωπείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εξίσου σαφές είναι και το ότι σε αυτό το όργανο πρέπει να συμμετέχουν αιρετά μέλη που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, χωρίς να θεωρείται επέκταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφαση ανοίγει τον δρόμο για το βασικό ζητούμενο: έναν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιο μαζικό και πιο συμμετοχικό. Ανοιχτό στην κοινωνία, αλλά και πιο ελκυστικό σε όσες και όσους μας στηρίζουν. Ένα κόμμα που δημιουργεί ισχυρές συνθήκες “αντικατοπτρισμού” της κοινωνικής επιρροής και σύνδεσης με τα μέλη του», αναφέρουν από κοινού οι τρεις βουλευτές και καταλήγουν:

«Για να γίνει η εσωκομματική διαδικασία της 15ης Μαΐου μια πραγματικά μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας, μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία, για να καταστεί η απαρχή της αντίστροφης μέτρησης και να απαλλαγεί ο τόπος από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκείνη την ημέρα στέλνουμε μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας και... τον λογαριασμό εκεί όπου ανήκει, στον κ. Μητσοτάκη».

Βολές για την αλλαγή ονόματος του ΚΙΝΑΛ

Δυσφορία εξέφρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με αφορμή την ψηφοφορία που εισάγει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, για αλλαγή του ονόματος του φορέα αύριο.

Οι επιλογές που θα έχουν οι ψηφοφόροι και υποστηρικτές του κόμματος είναι δύο: Το “Κίνημα Αλλαγής” και το “ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής”. Ο σύζυγος, λοιπόν, της αείμνηστης πρώην προέδρου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την αλλαγή που σχεδιάζει ο κ. Ανδρουλάκης και τη σχολίασε με μια αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή “ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής” από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο Κίνημα Αλλαγής. Έτσι θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος “ΠΑΣΟΚ” να εμφανίζεται και στον ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στον “μαυρισμένο” ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Άρα δίνουμε λαβή να “μαυρίσουν” και τα δύο. Αν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη, τότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει το όνομα», σημειώνει ο κ. Τσούνης και συνεχίζει:

«Δηλαδή η Φώφη ήταν χαζή; Δεν μπορούσε αυτή να ονομάσει το κόμμα “ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής”; Η Φώφη Γεννηματά ήταν λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Είναι κάποιος περισσότερο ΠΑΣΟΚ από όσο ήταν η Φώφη; Μην τρελαθούμε. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για ρύθμιση των χρεών του κόμματος μέχρι το συνέδριο. Αυτό πια έχει ξεχαστεί από όλους».

Και συνεχίζει ο κ. Τσούνης: «Πολιτικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης, θέλει να ταυτιστεί η πορεία του με ένα όνομα το οποίο φέρνει ευχάριστες μνήμες στο μυαλό κάποιου ανθρώπου που είναι από 50 χρονών και πάνω. (....) Η Φώφη Γεννηματά έσπρωξε τον χώρο μπροστά, στο μέλλον, ο Ν. Ανδρουλάκης μας γυρνάει πίσω. Σε ένα ένδοξο παρελθόν για τους περισσότερους από εμάς, που έτσι κι αλλιώς είμαστε και θα παραμείνουμε στον χώρο - για την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία δεν παίρνω όρκο. Το μέλλον είναι άδηλο», ανέφερε στη συνέχεια και κατέληξε: «Θα μου πεις, έγινε πουθενά διάλογος για να ειπωθούν τέτοιες ή άλλες σκέψεις; Τα συζήτησε ή τα αποφάσισε κάποιο όργανο; Δημιουργήθηκε “Οργανωτική επιτροπή συνεδρίου”, για να αφουγκραστεί ή να διαχειριστεί τις αγωνίες των μελών και του κόσμου της παράταξης; Νιώθω ότι είναι σαν να ζητούμε πολλά από κάποιον που είτε δεν μπορεί είτε δε θέλει», καταλήγει η ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη.

Αλλάζει όνομα και το κίνημα γίνεται κόμμα

Ζορίζεται ο Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και ψάχνει τρόπους να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους έχοντας μπροστά του τη συμμαχία της Αριστεράς που πέτυχε ο Μελανσόν. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, το πολιτικό του “παιδί”, το “Εμπρός Γαλλία”, το οποίο σημειωτέον ίδρυσε μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2017, αλλάζει μορφή (από “κίνημα” σε “κόμμα”) και όνομα, ήτοι “Αναγέννηση”. Στις δε επίσης κρίσιμες εκλογές που εύστοχα χαρακτηρίζονται ως “τρίτος γύρος” (μετά τους δύο των προεδρικών) θα κατέλθει υπό την ονομασία “Μαζί”, αποτελώντας μια συνομοσπονδιακού χαρακτήρα συμμαχία κομμάτων και κινήσεων, της οποίας κεντρικός κορμός θα είναι η “Αναγέννηση” και κεντρικό πρόσωπο αναφοράς φυσικά ο Μακρόν.

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη κίνηση της “Ανυπότακτης Γαλλίας” του Ζαν Λικ Μελανσόν, που θα κατέβει στον εκλογικό στίβο με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς υπό τη συμμαχία “Νέα Λαϊκή Ένωση για την κοινωνία, την οικολογία και την αλληλεγγύη”. Η βασική επιδίωξη των κομμάτων παραμένει, πάντως, να έχει το καθένα τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξασφαλίζοντας έτσι πολιτική αναγνωρισιμότητα, αλλά και την οικονομική ενίσχυση.

Τώρα βέβαια πώς και για πόσο θα επιβιώσουν μετεκλογικά αυτά τα σχήματα είναι μια άλλη ιστορία. Γιατί μπορεί άπαντες να δίδουν αβέρτα... κουβέρτα όρκους πίστης και αφοσίωσης στον ηγέτη της παράταξής τους, ωστόσο όταν συναντήσουν μπροστά τους τα δύσκολα μένει να φανεί τι θα πράξουν.

Φαύλος κύκλος στο Ηράκλειο

Φαύλος ο κύκλος του κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Χωστού, καθώς, μήνες μετά τον πρώτο προσωρινό κυκλικό κόμβο από τον Δήμο Ηρακλείου, η κατάσταση ναι μεν είναι καλύτερη, αλλά η ατέλειωτη ουρά επιμένει πεισματικά και κάποιες μέρες δεν “κινείται φύλλο” από την εκκλησία έως και το ύψος του υποσταθμού της ΔΕΗ στις ώρες αιχμής. Η παρέμβαση γίνεται πλέον διπλή, με την Περιφέρεια να κατασκευάζει τον δικό της προσωρινό κόμβο στην περιοχή, ξεκινώντας αύριο στις 7 το πρωί τις σχετικές εργασίες. Σοφή η επιλογή του Σαββάτου, γιατί αλλιώς θα “κλαίγανε μανούλες” από το κυκλοφοριακό “μπλακ άουτ”, που ούτως ή άλλως αποτελεί καθημερινότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Άντε να δούμε τώρα αν, μετά τους δύο πάντα προσωρινούς κυκλικούς κόμβους, θα έρθει και η πολυπόθητη, έστω προσωρινή, πάντα, ανακούφιση...

Το παγωτό... της αγάπης

Η μητέρα με το κοριτσάκι της ζητιανεύουν σε ένα πεζοδρόμιο, λίγο πιο κάτω από την “Αστόρια”... Ένα άλλο κοριτσάκι με το δικό του αδελφάκι, απ’ ό,τι κατάλαβα, περνάνε από μπροστά τους... Το εφηβάκι προσεγγίζει τη μητέρα με το κοριτσάκι στο πεζοδρόμιο και τους προσφέρει δύο παγωτά... Όπως κατάλαβα, αυτά τα παγωτά μόλις τα είχαν αγοράσει τα δύο καλοντυμένα κοριτσάκια, για να κάνουν τη βόλτα τους στο κέντρο της πόλης... Όμως, το μεγαλύτερο παιδί, βλέποντας τη μητέρα και το παιδάκι της να ζητιανεύουν, τους πρόσφερε τα παγωτά, θεωρώντας πως τα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη...

Ύστερα κάθισε παραπέρα και με ένα χαμόγελο ικανοποίησης έβλεπε τις δυστυχείς υπάρξεις να απολαμβάνουν το παγωτό, με χαμόγελο κι εκείνες, ενώ με το άλλο χέρι ζητούσαν τη βοήθεια των περαστικών.

Η ώρα ήταν γύρω στις 12:15 το μεσημέρι. Και, ομολογουμένως, ένιωσα περίεργα... Και σκέφτηκα πως τελικά «υπάρχει ελπίδα. Η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Και αδικούμε και τους νέους μας λέγοντας διαρκώς πόσο “χαμένοι” στον δικό τους κόσμο είναι. Ας πάψουμε να γενικεύουμε. Και ας κοιτάξουμε καλύτερα. Θα γίνουμε πιο αισιόδοξοι. Θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, τελικά, λαμβάνοντας μαθήματα ανθρωπιάς από τα ίδια τα παιδιά μας»...

Είναι “μαγκιά” να μπορείς...

Άλλωστε, ειδικά σε μια τόσο άσχημη εποχή είναι “μαγκιά” να μπορείς να μοιράζεσαι με τον άλλο πράγματα. Να μπορείς να καταλαβαίνεις πότε ο άλλος έχει την ανάγκη σου. Ότι εσύ μπορεί να μη χρειάζεσαι όσο εκείνος κάτι που έχεις και να του το προσφέρεις δίχως δεύτερη σκέψη. Ας είναι και ένα απλό παγωτό. Αλήθεια... Τι αξία μπορεί να έχει ένα παγωτό, μπροστά στην τεράστια αξία της προσφοράς, δίχως αντάλλαγμα, σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη σου, γιατί οι ίδιοι είναι μέσα στην κοινωνία οι φτωχούληδες του Θεού; Οι σύγχρονοι “άθλιοι” σε μια κοινωνία σαν τη σημερινή, που δεν την λες ούτε ανθρώπινη, ούτε φιλική, απέναντι στους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να μπορέσουν να υπάρχουν. Έτσι απλά...

Ο άστεγος... δολοφονήθηκε

Η στήλη έγραφε στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης για τον άστεγο στα Χανιά... Δυστυχώς, βρέθηκε ότι ο άστεγος που εντοπίστηκε απανθρακωμένος στο κέντρο της πόλης, μέσα σε ένα χάλασμα μετά από φωτιά, είχε δολοφονηθεί... Και πως η πυρκαγιά προκλήθηκε σκοπίμως με τη χρήση εύφλεκτων υλικών, για να εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος. Το πτώμα, συγκεκριμένα, έφερε κακώσεις στο κεφάλι και τον λαιμό. Μα τι λες τώρα... Ποιος μπορεί να το έκανε αυτό; Μάλιστα, εξακριβώθηκε πως το πτώμα ανήκει σε έναν 53χρονο Έλληνα... Δεν το χωράει ανθρώπινος νους... Ποιο είναι αυτό το “τέρας” που έκανε κάτι τέτοιο; Τρομερό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια