Συνεπής ακόμη και στο τελευταίο ραντεβού

Παραπολιτικά
Συνεπής ακόμη και στο τελευταίο ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν πιστό και στενό συνεργάτη της αποχαιρετά σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”. Ο Πέτρος Μηλιαράκης δεν ήταν μόνο ένα ευπατρίδης, ένας μάχιμος δικηγόρος και με επιτυχίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο νομικός εκ Βιάννου Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας άνθρωπος που εξέφραζε ελεύθερα τη γνώμη του, υπερασπιζόταν την ελευθεροτυπία, έβαζε όρια στον λαϊκισμό και διείσδυε σε βάθος στη θεματολογία με την οποία καταπιανόταν.

Επί χρόνια ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας εκ των τακτικών αρθρογράφων της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”. Κάθε Σάββατο η σελίδα 6 της εφημερίδας μας φιλοξενούσε ένα άρθρο γνώμης και άποψης και άλλοτε μια ενδελεχή έρευνα ενός θέματος σε βάθος. Σήμερα δημοσιεύει το τελευταίο άρθρο του. Το άρθρο που πριν λίγες μέρες είχε στείλει στην εφημερίδα για επεξεργασία και προγραμματισμό δημοσίευσης σήμερα Σάββατο. Αυτό το άρθρο δεν το είδε ποτέ δημοσιευμένο, όμως σίγουρα θα είναι περήφανος για άλλη μια φορά που ο ίδιος μπορεί να μη γλίτωσε από την ανθρώπινη νομοτέλεια, αν και για εκείνον ήταν ακόμη νωρίς, αλλά κατάφερε να ξεγελάσει τον χρόνο και τον θάνατο και να είναι πιστός στο τελευταίο ραντεβού του με την κοινή γνώμη. Αυτό ήταν σήμερα, στη σελίδα 6 της εφημερίδας μας. Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και σήμερα Σάββατο, το τελευταίο Σάββατο η “Νέα Κρήτη” δημοσιεύει το τελευταίο άρθρο του Πέτρου Μηλιαράκη με τίτλο «Η κρίση, ο εκλογικός αιφνιδιασμός και το “πολιτικό μας πρόβλημα”».

Το άρθρο μάς παραδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αλλά ο συγγραφέας του δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο στην εφημερίδα. Δεν πρόλαβε να πιάσει την εφημερίδα, να μυρίσει το χαρτί και τη μελάνη, και να κοιτάξει με άλλη μια ματιά, κοφτερή, αν είχε λάθη! Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Πέτρου Μηλιαράκη θα διαβάσετε στη σελίδα 15 του παρόντος φύλλου.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και τα Μέσα Ενημέρωσης του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, εργαζόμενοι και διοίκηση, απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στο προσφιλές περιβάλλον του και σε όσους τίμησαν και εμπιστεύτηκαν τον Πέτρο Μηλιαράκη. Καλό ταξίδι!

Σε Χανιά και Ρέθυμνο ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Κρήτη αναμένεται να βρεθεί μεθαύριο Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά την Ελλάδα ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 15ης Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας θα επισκεφτεί τα Χανιά και το Ρέθυμνο, με στόχο να συνομιλήσει με τον κόσμο και να επικοινωνήσει τις θέσεις του κόμματός του. Σύμφωνα εξάλλου με τοπικά στελέχη, δεν αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, καθώς επιθυμία του είναι να συνομιλήσει με ανθρώπους της καθημερινότητας. Με βάση το πλάνο, αναμένεται να περπατήσει σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και μετά από μια στάση για καφέ, θα αναχωρήσει για το Ρέθυμνο.

Οι ριγμένοι στην επιδότηση καυσίμων

Σαν να πληθαίνουν τα περιστατικά των “ριγμένων” στην επιδότηση καυσίμων για Ι.Χ στο Ηράκλειο. Βήμα-βήμα το πήγαν οι άνθρωποι και με τα sos για τις παγίδες στο πλάι. Η αίτηση έγινε επιτυχώς και η καταβολή εγκαίρως, μόνο που το ποσό δεν ήταν το αναμενόμενο κι αυτό που προβλέπεται για τις νησιωτικές περιοχές και, αντί για το στρογγυλό το πενηνταρικάκι, στους λογαριασμούς τους μπήκαν 40 ευρώ και η πίκρα ήταν μεγάλη που τα “ψίχουλα” έγιναν “ψιχουλάκια”.

Τρέχα γύρευε τώρα να βγάλουν άκρη γιατί δεν επιδοτήθηκαν ως νησιώτες, αλλά ως δικαιούχοι της ηπειρωτικής χώρας. Να τσεκάρουν τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ή και το πού έχει ταξινομηθεί το αυτοκίνητό τους συστήνουν λογιστές, καθώς σε πρώτη φάση το πώς χάθηκε το 10ευρω στην ψηφιακή... μετάφραση των διασταυρώσεων των στοιχείων δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, καθώς οι περιπτώσεις είναι υπαρκτές και αυξανόμενες, αλλά προς το παρόν μεμονωμένες.

Του ήρθε «κεραμίδα» το ρεύμα…

Δεν πίστευε στα μάτια του εστιάτορας στο Ηράκλειο όταν αντίκρισε λογαριασμό ρεύματος 1.500 ευρώ. Θα μου πείτε, τόσα δεν έχουμε ακούσει για τους τσουχτερούς λογαριασμούς; Το θέμα είναι ότι πρόκειται για λογαριασμό που έλαβε για το διάστημα που η επιχείρηση ήταν... κλειστή, δηλαδή δεν άναβαν φώτα, φούρνος, ψυγεία και κλιματισμός (!). Αν τα ποσά “εκτοξεύονται” σε τέτοιο επίπεδο χωρίς καν να λειτουργεί μια επιχείρηση, τότε μάλλον το άμεσο μέλλον αποδεικνύεται ζοφερό. Και το απλό ερώτημα που προκύπτει είναι το καλοκαίρι που θα δουλέψει το εστιατόριο, τι λογαριασμός θα έρθει;

Πόσο κάνει η βενζίνη στην Ουκρανία;

Το αλίευσα από το διαδίκτυο και μου φάνηκε ενδιαφέρον. Αναρωτιόταν ο συντάκτης του σχολίου αν πάει το μυαλό μας πόσο κοστίζει ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης στην εμπόλεμη Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν επίσημα αθηναϊκά Μέσα επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ένα λίτρο βενζίνης στοιχίζει σε όλα τα ουκρανικά πρατήρια 1,5 ευρώ. Προ του πολέμου ήταν 0,90 ευρώ. Θα ήταν ακόμα φθηνότερα εάν οι Ρώσοι δεν κατέστρεφαν ουκρανικά διυλιστήρια. Πάντως, θα πρέπει να ξέρετε ότι, λόγω του πολέμου, η βενζίνη χορηγείται με δελτίο. Δέκα λίτρα για κάθε αμάξι, ώστε να εξοικονομηθούν καύσιμα για τα στρατιωτικά οχήματα και τα άρματα μάχης. Στην Ελλάδα, πάντως, η τιμή τρέχει... Βάλτε ολίγα μεταφορικά, ολίγον κέρδος και πολλή αισχροκέρδεια... Κι από το κράτος κι από τα καρτέλ!

Χαμός με “μνηστήρες”

Χαμός από “μνηστήρες” ακούς να γίνεται για τα ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια. Ναι, μπορεί να έχουμε ακόμα δρόμο, ωστόσο επίδοξοι αυτοδιοικητικοί, και όχι μόνο, βολιδοσκοπούν την κατάσταση για να δουν πού θα χωθούν και κυρίως με πιθανότητα να εκλεγούν. Μάλιστα, συγκεκριμένο πρόσωπο άρχισε να κάνει και κρούσεις, με τη λογική “ρίχνω το δόλωμα για να δω αν θα τσιμπήσει το ψάρι”.

Την ίδια ώρα, συγκεκριμένος πολιτικός χώρος κάνει ήδη τις πρώτες εικονικές οντισιόν για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα στηρίξει στις περιφερειακές κάλπες. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και κυρίως γνωστό για το «όχι» και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Κάτι μου λέει ότι, αν δρομολογηθεί αυτή η εξέλιξη, δεν αποκλείεται να δούμε πράγματα και θαύματα στην περιφέρεια. Το παρασκήνιο είναι έντονο ακόμα κι αν οι αυτοδιοικητικοί και οι κομματάρχες σφυρίζουν αδιάφορα. Τελικά, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, μπαίνουμε σιγά-σιγά στο σκληρό παρασκήνιο, μιας και οι κάλπες φαίνονται ήδη στον ορίζοντα.

Μετά τον Άγιο Πέτρο τι;

Να διακωμωδήσουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους επιχειρούν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου, καθώς η Πολιτεία κι οι Υπηρεσίες της αρκούνται στις εξαγγελίες.

Μέχρι χθες έλεγαν: «Οι αιτήσεις για τις αυτοψίες, εκτός του ΤΑΕΦΚ, θα πρέπει να γίνονται και στον Άγιο Πέτρο, καθώς πολλοί από μας δε θα προλάβουμε». Σήμερα διερωτώνται σε ποιον άλλο Άγιο να απευθυνθούν, καθώς το γραφείο στο Αρκαλοχώρι έμεινε με έναν υπάλληλο. Οι προηγούμενοι, τέσσερεις με πέντε, έφυγαν γιατί οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Την κατάσταση θα έρθει να την εκτιμήσει ένας γραμματέας του υπουργείου, που αναμένεται να φτάσει εντός του μήνα... Οι υφυπουργοί που ασχολούνται να φανταστώ δεν άκουσαν και δεν ξέρουν γι’ αυτό και το ταξίδι του γραμματέα...

Πήγα να πω τον πόνο μου, αλλά άκουσα τους πόνους τους

Πήγε λοιπόν ένας αγρότης της περιοχής να ρωτήσει, να πει τον πόνο του, αφού περιμένει από τον Δεκέμβρη κάποιος να κάνει τον τριτοβάθμιο έλεγχο στην γκρεμισμένη αποθήκη του, ώστε να κατεδαφιστεί, να μπορέσει να φτιάξει μια καινούργια και να μαζέψει εκεί τον κόπο του, αλλά ατύχησε... Ένας υπάλληλος. Οι παλιοί φύγανε, δεν πληρωνόντουσαν, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους... Ο άνθρωπος πούλησε τα γεωργικά του μηχανήματα για να πληρώσει την κατεδάφιση... Οι γείτονές του με ιώβεια υπομονή περιμένουν να μαζευτούν τα μπάζα... Η Πολιτεία, η Περιφέρεια και ο Δήμος μακριά από την καθημερινότητα του ιδίου και τόσων άλλων, όπως λέει ο ίδιος... Το σε ποιο Άγιο να τάξεις, κι αυτό άγνωστο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News