Να γιατί μειώθηκαν τα δρομολόγια των μίνι μπας!

Παραπολιτικά
Να γιατί μειώθηκαν τα δρομολόγια των μίνι μπας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδατε που σας τα λέγαμε; Δεν έχουν περάσει μέρες από το περασμένο Σάββατο που η «ΝΚ» έθεσε ερωτήσεις για τα μειωμένα δρομολόγια των μίνι μπας στο Ηράκλειο. Πολύ δε περισσότερο στο παραπολιτικό σχόλιό της στη σελ. 32, στις 30/4/2022, γράφαμε την πληροφορία ότι οι οδηγοί είναι απλήρωτοι, τα δρομολόγια συμπτύχθηκαν και να τώρα τι λέει το ρεπορτάζ!

Οι τρεις γραμμές μίνι μπας στο Ηράκλειο (κόκκινη, μπλε, πράσινη) θα σταματήσουν από τις 20 Μαΐου, εφόσον δεν έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ Δήμου και Αστικού ΚΤΕΛ, όπως προαναγγέλλει ο κ. Βουλγαράκης.

Ήδη, τα δρομολόγια των μίνι μπας σταμάτησαν για τη μετακίνηση των πολιτών τα Σάββατα, ενώ τις καθημερινές η αναμονή στις στάσεις αγγίζει τη μισή ώρα, λόγω της αραίωσης των δρομολογίων, με συνέπεια να καταγράφεται... γκρίνια από αρκετούς δημότες. Βέβαια την εργολαβία την έχει πάρει και πάλι το ΚΤΕΛ από τον Δήμο Ηρακλείου και έχει ήδη εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια και με την ανανέωση της σύμβασης μόλις την εγκρίνει η Αποκεντρωμένη θα εισπράξει κι άλλο «ζεστό» χρήμα.

Πάντως, πέρα από τα μίνι μπας, έχω να σας πω κι αυτό. Οι διαστάσεις λόγω του κόστους ενέργειας είναι τεράστιες. Οι μετακινήσεις των πολιτών με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία επιβαρύνονται και οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ να κάνουν λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους πάει για την αγορά καυσίμων, γεγονός που επηρεάζει αναπόφευκτα και τα δρομολόγια.

Αραίωση δρομολογίων λόγω του μεγάλου κόστους- «φωτιά» στα καύσιμα καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, το οποίο, μόνο για τον μήνα Μάρτιο, διέθεσε το 50% των εσόδων του από τα εισιτήρια για την αγορά πετρελαίου, με τον κ. Καλλέργο Βουλγαράκη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του εισιτηρίου το φθινόπωρο, εφόσον δε βρεθεί λύση από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομική ενίσχυση για όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας από το αρμόδιο υπουργείο ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, καθώς υπάρχει πλέον αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων.

Ο Φραγκίσκος και η ατάκα για τον Άγιο της Ασίζης

Ωχ, τι έχει ο Φραγκίσκος και μετά τη φάση του εκνευρισμού και της περισυλλογής για τις τοποθετήσεις διαφόρων τοπικά - κι ενώ υποτίθεται ότι για τις υποψηφιότητες το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει από το καταστατικό διαδικασίες, το ψηφοδέλτιο εντούτοις κατά 90% έχει «κλειδώσει» εκτός διαδικασιών - τώρα θυμήθηκε την αναγκαιότητα των διαδικασιών και κάνει και το «βαρύ πεπόνι»; Άρχισαν οι «γκρίνιες» και η «μουρμούρα» να εκδηλώνονται από τώρα; Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει στους συνομιλητές του ότι «ο Φραγκίσκος της Ασίζης, πριν αφιερωθεί σε φιλανθρωπίες, στην ασκητική και τη διδαχή της ισότητας και της ειρήνης, καταδικάζοντας τον πλούτο και μιλώντας για την υπεροχή της φτώχιας, πριν καν φτάσει στην αγιοποίησή του μετά θάνατον, πριν από όλα αυτά, πήρε μέρος στην Ασίζη σε τρεις τουλάχιστον σκληρούς εμφύλιους πολέμους». Τώρα, πώς του ήρθε αυτή η αναφορά στον ιταλικό Μεσαίωνα και πού παραπέμπει στις σημερινές εξελίξεις, μόνο ο ίδιος το ξέρει...

Δεν ιδρώνει το αφτί τους...

Δεν ιδρώνει το αφτί αρκετών οδηγών βαρέων οχημάτων οι οποίοι κινούνται στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου. Και αυτό γιατί, αν και υπάρχει σχετική απαγόρευση διέλευσης από την οδό Μιλτιάδη Καράτζη (πρώην Μαυσώλου), οι ίδιοι συνεχίζουν να παρανομούν βάζοντας σε κίνδυνο διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής που έχουν δει τον χάρο με τα μάτια τους, μιας και η συγκεκριμένη οδός είναι πολυσύχναστη. Και το ερώτημα είναι, αν εσύ, φίλε οδηγέ, θες να παρανομήσεις, ο άλλος τι σου φταίει;

Πού θα «κάτσει η μπίλια»

Είναι που, πολλές φορές, με τα πολλά πολιτικά σενάρια να διακινούνται για υποψηφιότητες και συνδυασμούς, δεν ξέρεις πού θα... «κάτσει η μπίλια». Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα όταν είσαι φιλόδοξος αυτοδιοικητικός που θέλεις να τα έχεις καλά με το εθνικό ψηφοδέλτιο του κόμματος στο οποίο είσαι μέλος, αλλά δεν ξέρεις ποιος θα είναι υποψήφιος, ποιος δε θα είναι και πολύ περισσότερο ποιος θα εκλεγεί βουλευτής. Σοβαρό πρόβλημα για μερικούς-μερικούς ο χρόνος των εκλογών, ε;

Ο «σώγαμπρος», ο πρώην βουλευτής και η Λότζια

Πάντως, ακούω για πολλούς σώγαμπρους που θέλουν να πάνε τώρα στο ΚΙΝ.ΑΛ. Όχι για το εθνικό ψηφοδέλτιο, αλλά για το αυτοδιοικητικό!

Μαθαίνω ότι θέλει να κατέλθει στις εκλογές με την υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. Για δήμαρχος, βέβαια! Νομίζω κάνει τον «λαγό» για να καθαρίσει το τοπίο ως και καλά ο άνθρωπος του προέδρου. Όμως ακούω και τον πρώην βουλευτή, που πέρασε από τρία κόμματα, να αυτοπροτείνεται για δήμαρχος! Δεν ξέρω αν ο γιατρός πλέον έχει ερείσματα για τη Λότζια, όμως το σίγουρο είναι ότι «πες-πες το κοπέλι κάνει τη γριά και θέλει»! Δεν ξέρω βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο κόμμα του, τον θέλει ή απλώς του «κλείνει το μάτι» για να τον βγάλει από τα ψηφοδέλτιά του οριστικά! Γιατί και για το εθνικό ακούω πως... δύσκολα!

Επιβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος το «λουκέτο»

Οριστικό «λουκέτο» βάζει στην ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, στα Χανιά, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Πενήντα οκτώ μαθητές, που προέρχονται από διάφορες περιοχές του νησιού, είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, την ώρα που οι περισσότεροι έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ιεροσύνης.

Το τέλος της ιστορικής σχολής με τη λήξη της σχολικής χρονιάς επιβεβαίωσε χθες από τα Χανιά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος πάντως σημείωσε πως «κάτι διαφορετικό θα γίνει εκεί», κατά την εκτίμησή του «καλύτερο και αποδοτικότερο και προπάντων σε μια σύγχρονη αντίληψη και βάση».

Σημειώνεται πως το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καθιερώνει ανώτατο όριο μαθητών τους 60 για τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα εκκλησιαστικά λύκεια. Από τις συνολικά δέκα εκκλησιαστικές σχολές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών στις οκτώ, με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων, που κλείνουν οριστικά τον προσεχή Ιούνιο.

Η θέση 108 είναι χαμηλή

Πολλοί είναι εκείνοι που στο Twitter αναρωτιούνται γιατί μετά από παραπάνω από ένα χρόνο δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από εν ψυχρώ πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, στις 9 Απριλίου του 2021. Μάλιστα, ορισμένοι συνδέουν το συγκεκριμένο περιστατικό με τη χαμηλή θέση που έχει η χώρα μας στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, ευρισκόμενη πλέον στην 108η θέση! Σίγουρα πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλει να προβληματίσει την κυβέρνηση και καλό θα ήταν από ’δω και στο εξής οι αρμόδιοι να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα για να βρουν τους δράστες της συγκεκριμένης δολοφονίας, αλλά και να βελτιώσουν τη θέση της χώρας μας στην ελευθερία του Τύπου. Γιατί σίγουρα η 108η θέση είναι κάτι τουλάχιστον ντροπιαστικό για τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία!

«Πιάσαμε πάτο» και στην ελευθεροτυπία!

Χωρίς να πέφτω και από τα σύννεφα με τόσα που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα - (βλέπε ας πούμε δολοφονία Καραϊβάζ) τι... όχι; - διαβάζω πως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη νέα έκδοση του ετήσιου «Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου» ανακοίνωσαν πως η Ελλάδα πέφτει στην 108η θέση από τις συνολικά 180 χώρες! Είναι, δε, η τελευταία από τις χώρες της Ευρώπης. Προφανώς και δε θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ετούτη η αρνητική «διάκριση».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο Δείκτης του 2022 αφορά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2021) και χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ως «προβληματική». Στην καρτέλα τους για τη χώρα, οι ΡΧΣ κάνουν λόγο για «σοβαρές οπισθοδρομήσεις», αναφέροντας πως οι δημοσιογράφοι «εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από τη μετανάστευση έως την COVID-19». Ειδική αναφορά γίνεται στη δολοφονία Καραϊβάζ και στην αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την πανδημία, ενώ μεταξύ άλλων κίνδυνος για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα θεωρείται «η βία και οι αυθαίρετες απαγορεύσεις» της αστυνομίας. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μιλούν, επίσης, για την «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης» κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ.

Επίθεση από... Πορτοσάλτε

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα έχει και δημοσιογράφους όπως τον... Πορτοσάλτε. «Ξαναχτύπησε» ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ. Προέβη σε φραστική επίθεση με προσβολές στον πρόεδρο τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη. Ζήταγε αριθμούς που δεν υπάρχουν και να πληρώνουν όλοι τα χαράτσια με διακανονισμό.

Η αναφορά του συνδικαλιστή στους πολύ αυξημένους λογαριασμούς, που οδηγούν χιλιάδες σε αδυναμία πληρωμής και την εταιρεία να δίνει εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Άρη Πορτοσάλτε, που συμμετείχε στο πάνελ.

Ο κ. Πορτοσάλτε, μεταξύ άλλων, προσπάθησε να πείσει ότι τα πράγματα ήταν χειρότερα επί μνημονίων, αναφέροντας ετήσια στοιχεία από το 2017, προφανώς μεγαλύτερα των γνωστών του τετραμήνου 2022. Αναρωτήθηκε δε τι σχέση έχουν τα μνημόνια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις διακοπές (!)...

Μια γεύση... «διαλόγου»

Μεταξύ άλλων ο κ. Πορτοσάλτε είπε: «Να μη λέμε λόγια του αέρα με συνδικαλιστική κάλυψη, κύριε Μανιάτη».

Κ. Μανιάτης: «Στις εντολές διακοπής ρεύματος έχουμε αυξητική τάση».

Α. Πορτοσάλτε: «Μα, ποια είναι η αυξητική τάση, να μας πει αριθμό. Είναι λόγια του αέρα αυτά».

Κ. Μανιάτης: «Να μας απαντήσουν επίσημα από τη ΡΑΕ. Εγώ δίνω ένα στοιχείο, ας βγει κάποιος να με διαψεύσει».

Α. Πορτοσάλτε: «Κάνετε συνδικαλισμό, αντιπολίτευση στην εταιρεία σας;».

Κ. Μανιάτης: «Εγώ έχω την ενημέρωση βλέποντας τις εντολές των διακοπών».

Α. Πορτοσάλτε: «Γιατί δεν το λέει τότε αφού το ξέρει; Αυτό που ξέρει δεν το λέει, λέει “αέρα-πατέρα”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News