Παραπολιτικά

Με ντακότα… διαφημίζει το κρητικό λάδι!

Με μια πρωτοποριακή ιδέα, επιχειρηματίας από τη Γερμανία, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, διαφήμισε και προώθησε το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη γερμανική αγορά...

Ως λάτρης των αιθέρων και του κρητικού λαδιού ο κ. Μιχάλης Μανουσάκης... απογείωσε το προϊόν, ενώ η άφιξή του στην Κρήτη από τη Γερμανία έγινε με μια παλιά ντακότα, την οποία επισκεύασε μετά από προσπάθειες δύο ετών, προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή τον στόχο του.

Το μεταγωγικό αεροπλάνο... ηλικίας 80 ετών, που κατασκευάστηκε λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρει την ονομασία “Olive Oil”. Μάλιστα, ο κ. Μιχάλης Μανουσάκης συμμετέχει και σε ντοκιμαντέρ για το κρητικό λάδι, το οποίο θα προβληθεί από το “Discovery Channel” σε 46 χώρες του κόσμου!

Ο κ. Μανουσάκης μεγάλωσε στη Γερμανία με τη γεύση του ποιοτικού κρητικού ελαιόλαδου και ως επιχειρηματίας αποφάσισε να το... απογειώσει.

Η ντακότα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με τον κ. Μανουσάκη να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες κρητικού λαδιού, κάνοντας ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο του επιχειρηματικό βήμα.

Το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο θα διαφημιστεί παγκοσμίως, με τον επιχειρηματία να περιγράφει στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” το όλο εγχείρημα, ενώ φίλοι και συνεργάτες του αναφέρθηκαν στην αγάπη που τρέφει ο κ. Μιχάλης για την Κρήτη και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η ντακότα βρέθηκε σε διάφορα σημεία του νησιού, ενώ έκανε και ένα γύρο πάνω από την Ακρόπολη πριν συνεχίσει το ταξίδι με τελικό προορισμό τη Γερμανία!

Στήριξη ευάλωτων

Ακούμε πολύ συχνά να χρησιμοποιείται η έκφραση “ευάλωτοι πολίτες”, προκειμένου να διαχωριστεί μια ομάδα πολιτών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Πολύ συχνά, δε, η ίδια ομάδα προσδιορίζεται και ως εκείνη - και μόνο εκείνη - που δικαιούται στήριξης από τις κυβερνήσεις.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στη νέα οικονομική πραγματικότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της κοινωνίας είναι άτρωτο στις βίαιες αναταράξεις του οικονομικού τοπίου. Μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, ένα 2 ή 3%, μπορεί να είναι ένα 10%. Σε καμία περίπτωση παραπάνω. Ένα παράδειγμα: H αύξηση 40% της βενζίνης και του πετρελαίου μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες και η αύξηση 300% (και παραπάνω με τη ρήτρα αναπροσαρμογής) του ρεύματος, καθώς και η αύξηση των ενοικίων κατά 30%, έχουν καταστήσει “ευάλωτα” το 70% των νοικοκυριών της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι μιλάμε για 300 έως 600 ευρώ παραπάνω έξοδα μηνιαίως, πολύ παραπάνω αν πληρώνεις και νοίκι, όλοι οι προγραμματισμοί και προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν “τιναχτεί στον αέρα”. Πλήρωνες 150 ευρώ βενζίνη τον μήνα και 100 ευρώ ρεύμα, και τώρα καλείσαι να πληρώνεις 250 ευρώ βενζίνη και 400 ευρώ ρεύμα. Νοίκιαζες ένα τριάρι με 380 ευρώ, τώρα θέλεις 550 και βάλε. Το εισόδημά σου όμως έχει παραμείνει σταθερό. Κι ακόμη και ένα σχετικά αξιοπρεπές εισόδημα να ’χεις, στα χαμηλά τετραψήφια ας πούμε, θα ζοριστείς άσχημα να τα βγάλεις πέρα.

Οπότε ας ξεκολλήσουμε λίγο με την “καραμέλα” των “ευάλωτων”. Ναι, αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας θέλουν παραπάνω στήριξη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται στήριξη το 80 ή 90% των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της τρομακτικής ακρίβειας.

Αρνητικός αντίκτυπος

Πολλά είναι τα αρνητικά σχόλια από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς για το γεγονός ότι σταματά ο έλεγχος μέσω self test στη σχολική κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι απομένουν λίγες μέρες μέχρι να “πέσει η αυλαία”, άρα θα ήταν καλό οι έλεγχοι να συνεχιστούν με σημείο αναφοράς και τις προαγωγικές, αλλά και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πλειοψηφία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας πιστεύει ότι αυτό το μέτρο κακώς δεν ισχύει πια, καθώς πλέον οι μαθητές θα πηγαίνουν “στα τυφλά” στα σχολεία όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως λένε αρκετοί - και δικαίως - αυτή η απόφαση στέλνει και λανθασμένα μηνύματα για τέλος της πανδημίας σε μια περίοδο που τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί. Βεβαίως και είναι καλό που υπάρχει άρση μέτρων, ωστόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα με δεδομένο ότι πλησιάζει εξεταστική περίοδος χρειαζόταν μια αυξημένη επιφυλακή. Άλλωστε σε λιγότερο από είκοσι μέρες τα μαθήματα ολοκληρώνονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην πρωτοβάθμια “ρίχνουν αυλαία” στα μέσα του επόμενου μήνα.

“Έφυγε” ο Γ. Ασπραδάκης

Στο πένθος έχει βυθιστεί η δικηγορική - και όχι μόνο - κοινότητα στο Λασίθι εξαιτίας του χαμού του Γιώργου Ασπραδάκη. Ο Λασιθιώτης δικηγόρος, ο οποίος αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας, “έφυγε” πριν λίγα 24ωρα σε ηλικία 66 ετών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Νικόλαο, ενώ η ταφή του έγινε στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την καρδιολόγο Μαρία Μπετούρα, με την οποία είχαν αποκτήσει μια κόρη: Η Κλειώ ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα της, καθώς ασκεί και η ίδια το επάγγελμα-λειτούργημα του δικηγόρου. Ο Γιώργος Ασπραδάκης είχε κι ένα εγγονάκι.

Η “Ν.Κ.” εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Γιώργου Ασπραδάκη στη σύζυγό του, την κόρη του, τον αδερφό του και τους λοιπούς συγγενείς.

Ακριβότερο στα ανατολικά

Ακριβώς, όπως τα είπαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης και Νίκος Μιχελάκης αντίστοιχα, είναι τα πράγματα σε σχέση με το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια.

«Σε περιόδους κρίσης όπως την παρούσα, αντί να αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, αυξήθηκε η τιμή των σπορελαίων. Αυτό από μόνο του δείχνει τη συμπεριφορά και τις ευθύνες τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών εστίασης»!

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ. Δήλωσε ξεκάθαρα ο Γιώργος Μαρινάκης, μάλιστα: «Ανεχόμαστε καρκινογόνες ουσίες να μπαίνουν στα τηγάνια μας και στο φαγητό μας, και όχι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που έτσι θα στήριζε και τον παραγωγό και τον πρωτογενή τομέα»...

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κάλεσε τους καταναλωτές να απαιτούν, μπαίνοντας σε ένα μαγαζί εστίασης, να τους σερβίρουν μόνο ελαιόλαδο και ποτέ σπορέλαια στο φαγητό και τις σαλάτες τους. «Να αποφεύγουμε εστιατόρια που δε μας σέβονται. Είναι καθαρά θέμα σχετικής οικονομίας και αδιαφορίας για την υγεία των καταναλωτών», είπε μεταξύ άλλων.

Είναι, δε, σοκαριστικό και αυτό που αποκάλυψε ο Γιώργος Μαρινάκης. «Όλη η Βόρεια Αφρική φυτεύεται με ελαιώνες. Πρέπει αυτό να το συνειδητοποιήσουμε. Σε λίγο θα εξαφανιστούμε αν δε δείξουμε ιδιαίτερη σημασία και δε δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου»...

Κι ενώ η τιμή πώλησης του κρητικού ελαιολάδου κυμαίνεται από τα 3,30 έως τα 3,60 ευρώ το κιλό, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, γνωστός γεωπόνος, Νίκος Μιχελάκης, ξεκαθαρίζει: «Στην ανατολική Κρήτη ο κύριος παράγων που ανεβάζει περισσότερο τις τιμές είναι ότι υπάρχουν πολλά συνεταιριστικά ελαιοτριβεία τα οποία πουλούν τα ελαιόλαδά τους με διαγωνισμούς και δημοπρασίες, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει στη δυτική Κρήτη»...

Τίποτα για τα μέγαρα

Καμία εξέλιξη δεν έκανε γνωστή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, για το θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών της Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στα Χανιά το περασμένο Σάββατο, όπου χαιρέτισε τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου Ελλήνων Δημοσιολόγων, ο υφυπουργός παρέπεμψε επί της ουσίας στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που έχει την ευθύνη των αναθέσεων.

«Ήδη έχει προγραμματιστεί, έχει υπαχθεί στα ΣΔΙΤ, ώστε να προχωρήσει το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Χανίων κι από ’κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο, εμείς θα είμαστε κοντά σε οποιαδήποτε λειτουργική ανάγκη για να βοηθήσουμε, με στόχο ο πολίτης των Χανίων να γνωρίζει ότι έχει ομαλή πρόσβαση στη δικαιοσύνη με τους καλύτερους δυνατούς όρους», αρκέστηκε να πει ο κ. Κώτσηρας, ο οποίος μάλιστα δε θέλησε να κάνει την παραμικρή αναφορά στο νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, ούτε στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηρίου των δικαστικών υπηρεσιών στο Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης περιλαμβάνονται στο πρώτο γκρουπ έργων, ενώ μέσω ΣΔΙΤ προβλέπεται να κατασκευαστούν ή να ανακαινιστούν συνολικά 12 δικαστικά μέγαρα με προϋπολογισμό 310 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια