Πρωταθλητές στην κολύμβηση και την ζωή

Παραπολιτικά
Πρωταθλητές στην κολύμβηση και την ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταθλητές Ελλάδας στην κολύμβηση και πολυάσχολοι, αν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα. Δύο νέοι που διαπρέπουν σε όσα κάνουν.

Ο Αντώνης Καράτζης, φοιτητής Ιατρικής και αθλητής της κολύμβησης, έχοντας κερδίσει φέτος 4 μετάλλια (1 χρυσό και 3 ασημένια) σε 4 αγωνίσματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ 2022, προτρέπει όλους τους ανθρώπους να μην τα παρατάνε και να προσπαθούν να δίνουν νόημα στη ζωή τους.

Ο μικρότερος αδελφός του, Κωνσταντίνος Καράτζης, είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου και δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Ασχολείται και εκείνος με την κολύμβηση και κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια σε 2 αγωνίσματα στο ίδιο πρωτάθλημα, ενώ προκρίθηκε και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νέων ΑμεΑ, που θα γίνει στη Φιλανδία από 27 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου. Στέλνει κι εκείνος το μήνυμά του σε όλους να συνεχίζουν να κάνουν ό,τι τους αρέσει και να ονειρεύονται.

Και οι δύο τονίζουν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους λόγω της πλήρους απουσίας προσβασιμότητας στους περισσότερους χώρους, που για τους αρτιμελείς θεωρούνται αυτονόητοι, και ότι η εξασφάλισή της είναι σχετικά εύκολη και δεν κοστίζει, είναι απλά θέμα βούλησης και κουλτούρας. Για παράδειγμα, μια μεταλλική ράμπα κοστίζει λίγα χρήματα, αλλά έχει ανεκτίμητη αξία για τους ανθρώπους που κινούνται με αμαξίδιο ή χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης ή για τους ηλικιωμένους, και μπορεί να υπάρχει σε όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες.

Επισημαίνουν λοιπόν ότι, για να μπορέσουν τα ΑμεΑ να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να απολαμβάνουν τη ζωή, πρέπει η Πολιτεία αλλά και οι ιδιώτες επαγγελματίες να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους με κάθε τρόπο και σε όλα τα μέρη, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού, θα βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ΑμεΑ και θα ωφελήσει συνολικά την κοινωνία.

Καθάρισαν τη «χωματερή» μετά το δημοσίευμα

“Λαμπίκος” έγινε η γνωστή μίνι “χωματερή” στις Τρεις Βαγιές, Στεφανογιώργη και Ζεύξιδος γωνία, λίγες ώρες μετά το σχόλιο της στήλης που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή. Η χαρά μισή, γιατί αναγνώστες μάς μεταφέρουν πως τα πρώτα ογκώδη απορρίμματα κάνανε ήδη δειλά-δειλά θριαμβευτική επανεμφάνιση.

Ας ετοιμάζεστε δηλαδή εκεί στον Δήμο, γιατί σε λίγες μέρες θα θέλει νέα επιχείρηση-σκούπα. Είπαμε... εκεί κάποιος σας “γλεντά” κανονικά, γράφοντας στα παλιά του υποδήματα κανόνες και κανονισμούς καθαριότητας. Άμεσα τα αντανακλαστικά του Δήμου, αλλά το ίδιο άμεσα και τα αντανακλαστικά των προφανώς κατ’ εξακολούθηση παραβατών, χρόνια τώρα...

Τελευταίο «αντίο» στην Αριστέα Κριτσωτάκη

Το τελευταίο “αντίο” είπαν χθες, από τον Ιερό Ναού του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, συγγενείς και φίλοι στη διεθνώς διακεκριμένη χαράκτρια Αριστέα Κριτσωτάκη. Η Αριστέα Κριτσωτάκη, σύζυγος του γλύπτη Μανόλη Τζομπανάκη, η οποία είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά της στον πολιτισμό πριν τη συνταξιοδότησή της από τη σαραντάχρονη διδακτική προσφορά της ως kαθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, στις 4:30 το απόγευμα.

Fuel Pass: Για γέλια και για κλάματα

Καταστάσεις για γέλια και για κλάματα με την άυλη ψηφιακή κάρτα Fuel Pass. Καλά, ρε αθεόφοβοι, καβαντζώσατε τα λιγοστά, κατά γενική ομολογία, ευρουλάκια της επιδότησης καυσίμων, και μάλιστα νωρίς-νωρίς με το που άνοιξε η πλατφόρμα, και η πρώτη σας δουλειά ήταν να τα “επενδύσετε” στον διαδικτυακό τζόγο; Ανθρώπινο το λάθος για κάποιους από τους δικαιούχους, που δε γνώριζαν πως “περνά” μόνο στα pos πρατηρίων καυσίμων. Τουλάχιστον ανησυχητικό, ωστόσο, αν όχι ασυγχώρητο, που επιχείρησαν να τα “παίξουν”...

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου πάντως υπήρχαν 73 αποτυχημένες προσπάθειες πληρωμής υπηρεσιών στοιχημάτων (online) και 70 ακόμη αποτυχημένες προσπάθειες αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο διαδικτυακός τζόγος, που αυξήθηκε λόγω πανδημίας, φαίνεται πως δεν πάει... πάσο ούτε μπροστά στο “τσουνάμι” της ακρίβειας.

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά

Το καλό να το αναγνωρίζουμε, κανόνας αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, ότι εξέπληξε άπαντες ευχάριστα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου για την ενδοοικογενειακή βία.

Η κ. Ράπτη φάνηκε ότι έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου της. Δουλεύει αθόρυβα και έχει πάντα ανοιχτά αφτιά για να συγκεντρώσει πληροφορίες και δεδομένα από την κοινωνία που θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει.

Χαμηλών τόνων, προσιτή και κυρίως παρούσα. Κυριολεκτικά παρούσα. Συμμετείχε στην ημερίδα καθ’ όλη τη διάρκεια, τοποθετήθηκε, απάντησε σε ερωτήσεις, απηύθυνε ερωτήσεις και έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον σε όσα είπαν οι ομιλητές. Έμεινε μέχρι τέλους, την ίδια ώρα που άλλοι “υψηλοί” προσκεκλημένοι, μόλις ολοκλήρωσαν την υποχρέωση να φανούν, αποχώρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μια ράμπα, βρε άνθρωποι!

Άγιος Τίτος, Μεγαλοβδομάδα... η νεαρή κόρη προσπαθεί με πολύ κόπο και με τη συνδρομή άλλων πιστών, που πήγαν στον ναό να προσκυνήσουν, να ανεβάσουν το αναπηρικό αμαξίδιο στο οποίο βρισκόταν ο ασθενής ηλικιωμένος πατέρας, στο σκαλοπάτι της πλαϊνής πόρτας. Με μια απλή ράμπα το πρόβλημα δε θα είχε προκύψει καν. Με μια απλή ράμπα! Τελικά ο άνθρωπος προσπάθησε και σηκώθηκε στα πόδια του για να περπατήσει σιγά-σιγά ως τον σταυρό και να προσκυνήσει. Σηκώνει που σηκώνει ο ίδιος και η οικογένειά του τον δικό τους σταυρό καθημερινά, χρειάζεται κι εμείς να το κάνουμε πιο δύσκολο; Η έννοια προσβασιμότητα πότε θα γίνει πράξη;

Επιτυχία τα τείχη

Τα καλά να τα λέμε και να τα αναγνωρίζουμε. Μια βόλτα στα τείχη της πόλης, από τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι και το Μαρτινέγκο, είναι τελικά μια άριστη επιλογή για μια ανάσα ηρεμίας και χαλάρωσης ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό.

Η διαδρομή φροντισμένη και καθαρή, προστατευτικά αριστερά και δεξιά κατά μήκος των τειχών και κόσμος... ωραίος κόσμος! Παιδιά, γονείς, έφηβοι, παρέες, ηλικιωμένοι, με καρότσια, με ποδήλατα, με μια διάθεση να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν, να απολαύσουν αυτή τη μικρή όαση. Και φυσικά πολλοί τουρίστες, που μάλλον ξέρουν πιο καλά και από τους ντόπιους πού αξίζει να πας σε αυτή την πόλη.

Αποτυχία η παραλιακή

Απογοήτευση και αισθητική κακοποίηση η εικόνα της παραλιακής στη Νέα Αλικαρνασσό. Όλη η παραλιακή διαδρομή στα παλιά σφαγεία, αφημένη στην τύχη της και στη φθορά της θάλασσας και του αέρα. Φώτα σπασμένα και σκουριασμένα, παγκάκια ρημαγμένα, σκουπίδια παντού και μια εικόνα τριτοκοσμική. Αν δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε, ας τα ξηλώσουμε καλύτερα. Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ με τι εικόνες τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας; Πώς καλλιεργούμε την έννοια της αισθητικής και της τάξης, ξεκινώντας από το εξωτερικό μας περιβάλλον; Προσβλητική εικόνα για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News