Παραπολιτικά

Έκαναν γκράφιτι στο τερέν του γηπέδου μπάσκετ

Ένα επιδαπέδιο γκράφιτι στολίζει πλέον το γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου Γαζίου. Το εντυπωσιακό γκράφιτι δημιουργήθηκε στη διάρκεια των διακοπών των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα έγινε συντήρηση στο τερέν του γηπέδου και νέες διαγραμμίσεις στα γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ στην αυλή του Γυμνασίου.

Τον συντονισμό της δράσης είχε η αντιδήμαρχος Παιδείας Χρύσα Λυρώνη-Πάγκαλου και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Ανδρέας Παντερής, ενώ ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, με αφορμή το γκράφιτι, δήλωσε: «Χρώμα και φως! Τα παιδιά δίνουν ζωή στο σχολείο και εμείς δίνουμε χρώμα και φως στα παιδιά. Ζωντανεύουμε τις σχολικές αυλές για να αλλάξουμε επιτέλους την καθημερινότητα των μαθητών μας.

Πρώτα δείγματα με το νέο γήπεδο στο Γυμνάσιο Γαζίου. Κι ήδη είμαστε ενθουσιασμένοι με τα χαμόγελά τους! Περιμένουν να το δουν στο πρώτο κουδούνι! Γιατί το Μαλεβίζι μπορεί να γίνει πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο».

Γιατί αραιώνουν τα δρομολόγια;

Αρχίζει και γίνεται ανυπόφορο πλέον... Εκεί που πάει κάποιος να συνηθίσει κάτι που γίνεται, αυτομάτως... αλλάζει! Ο λόγος για τις επιδοτούμενες γραμμές με τα μίνι-μπας στο Ηράκλειο. Είναι, λέει, απλήρωτοι οι άνθρωποι και, όπως μας μεταφέρθηκε, έχουν αραιώσει και τα δρομολόγια. Εκεί λοιπόν που περνούσε το μικρό λεωφορείο κάθε τέταρτο, τώρα περνάει κάθε μισάωρο από τη στάση, μας είπε αναγνώστης και χρήστης μίας εκ των γραμμών που εκτελούν. Τι σημαίνει αυτό; Αναμονή περισσότερη ώρα στη στάση, καθυστέρηση, όταν περάσουν τα μικρά λεωφορεία τότε είναι ασφυκτικά γεμάτα καθώς η αραίωση των δρομολογίων σημαίνει και πύκνωση των επιβατών που θα πάρουν το λεωφορείο στο επόμενο μισάωρο, και γενικώς ταλαιπωρία! Αλήθεια, τι συμβαίνει; Κάποια ενημέρωση;

Τα καλάμια κόβουν τα πόδια

Η “Νέα Κρήτη” δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα σειρά φωτογραφιών από την κακή εικόνα στην παραλία της Αμμουδάρας με καλάμια και σκουπίδια! Δε λέμε... Ο Δήμος Μαλεβιζίου ανταποκρίθηκε και προχώρησε σε ευπρεπισμό. Δεν ξέρω αν ο ευπρεπισμός εμπεριείχε και καθαρισμό, αλλά σίγουρα αυτό που συνέβη δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Όπως μου είπαν άνθρωποι που πήγαν στην παραλία, έσπασαν τα καλάμια που είχε ξεβράσει η θάλασσα και είχαν μεταφερθεί με το ειδικό εργαλείο, τον σπαστήρα. Έλα όμως που δημιουργήθηκαν κοφτερές άκρες στα κομμάτια από τα καλάμια και όποιος πατήσει στην αμμουδιά νιώθει να του καρφώνουν στα πόδια! Έτσι η άμμος είναι σαν διεσπαρμένη με κοφτερά γυαλιά! Δεν είναι όμως, είναι τα καλάμια! Προσοχή!

Το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα

Να το λοιπόν και το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα και ανταλλάξιμα ακίνητα, που είχαμε προαναγγείλει με σχετικό δημοσίευμα πριν από λίγο καιρό εδώ στη “Νέα Κρήτη”, μιας και είναι ένα θέμα που “καίει” την τοπική κοινωνία εδώ στο Ηράκλειο, πρωτίστως σε Νέα Αλικαρνασσό και άλλες προσφυγικές περιοχές του δήμου.

Το νομοσχέδιο που έρχεται να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα των καταπατημένων και ανταλλάξιμων ακινήτων, το οποίο αφορά το Δημόσιο αλλά και χιλιάδες καταπατητές της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας, είναι έτοιμο και παρουσιάστηκε μάλιστα χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού, θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα να τα νομιμοποιήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.

Προβλέπει την εξαγορά πάνω από 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου και στοχεύει σε εισπράξεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα συγκροτηθεί επιτροπή, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων. Σε περίπτωση που ορισμένοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα συνεκτιμηθεί η προσφυγή.

Με τη νέα ρύθμιση οι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου.

Για τον προσδιορισμό του ύψους του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή θα είναι χαμηλό για τους οικονομικά αδύναμους, τις ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.

Η πρόταση ΚΙΝ.ΑΛ. για το ρεύμα

Περιέργως την πιο “τολμηρή” και λιγότερο “κολλημένη” στον νεοφιλελεύθερο τρόπο σκέψης πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα των παραφουσκωμένων λογαριασμών, που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες, την έχει κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η Ν.Δ... στέλνει τον κόσμο να κάνει προσφυγές, το ΚΙΝ.ΑΛ... θυμήθηκε τις παπανδρεϊκές του ρίζες και προτείνει να τεθεί άμεσα πλαφόν στη λιανική τιμή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον Βόλο, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί χειροπιαστή λύση στους υπέρογκους λογαριασμούς που πληρώνουν οι πολίτες και θα προστατευτεί το οικογενειακό εισόδημα.

«Η περιπέτεια της ενεργειακής κρίσης υπονομεύει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., επικρίνοντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν κατάφερε να πάρει την εξαίρεση που πήραν Ισπανία και Πορτογαλία βάζοντας πλαφόν στη χονδρική τιμή.

«Άρα, άμεσα πρέπει να ασκήσει μια άλλη πολιτική, που ήδη βρίσκεται στην εργαλειοθήκη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτή είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας. Είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη πολιτική απόφαση που θα σταματήσει τους υπέρογκους λογαριασμούς, που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Πλαφόν στη λιανική τιμή αύριο το πρωί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πάει γερά και... πασοκικά ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτό είναι αποκλεισμός

Απέκλεισαν τους αγρότες από την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης! Και αυτό είναι κάτι που στηλιτεύεουν με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

«Η εκρηκτική αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, στο γενικότερο πλαίσιο της αύξησης της ακρίβειας προϊόντων και κατ’ επέκταση υπηρεσιών, έχει καταστεί δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατάσταση που προβλέπεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι θα γονατίσουν αν δε ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, «η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον λάβει πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της ακρίβειας, να ενεργεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μέτρου της επιδότησης πετρελαίου κίνησης, από το οποίο εξαιρούνται οι κάτοχοι αγροτικών οχημάτων, αφού, όπως ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα επιδότησης έχουν μόνο οι κάτοχοι οχημάτων Ι.Χ.».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια, κυρίως εν μέσω υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η στήριξη στον πρωτογενή τομέα είναι μόνο στα λόγια και για λίγους, ακόμα και για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για ποιους λόγους αποκλείονται τα αγροτικά οχήματα από το μέτρο της επιδότησης πετρελαίου κίνησης.

Κι εδώ που τα λέμε, “δε στέκει”, και μάλιστα καθόλου, αυτός ο αποκλεισμός. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις όποιες απαντήσεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια