Παραπολιτικά

Του αστικού Ηρακλείου οι «αδέσποτες» μέλισσες

Ένα μικρό σμήνος από μέλισσες έκανε την εμφάνισή του σε γειτονιά στην καρδιά του Ηρακλείου, με κανονική “κατάληψη” σε ένα μέρος του δρόμου, όπως φαίνεται και στη σχετική εικόνα που “ανέβηκε” στη σελίδα “Μετεωκρήτες” στο Facebook, με τους περίοικους να κινητοποιούνται άμεσα για να τις απομακρύνουν χωρίς να τις βλάψουν και χωρίς φυσικά να κινδυνεύσει και κανείς από τυχόν τσίμπημά τους. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν ακόμη και πυροσβέστες, ωστόσο φαίνεται πως το περιστατικό έληξε αίσια με τη συνδρομή κάτοικου της περιοχής που είχε γνώσεις μελισσοκομίας, με αποτέλεσμα τελικώς οι “αδέσποτες” μέλισσες να απομακρυνθούν με ασφάλεια για όλους.

Ρωτώντας πας στην Πόλη... αν και εν προκειμένω το ερώτημα είναι πώς οι μέλισσες βρέθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου... Πίσω από το αξιοπερίεργο περιστατικό κρύβεται ο φυσικός πολλαπλασιασμός της μέλισσας που συνήθως γίνεται την άνοιξη και επισήμως ονομάζεται αφεσμός ή σμηνουργία. Αυτό που οι κάτοικοι δηλαδή έντρομοι είδαν μια ανάσα από τα σπίτια τους ήταν, όπως εκτιμάται, μια παλιά βασίλισσα, που μαζί με κάποιες από τις εργάτριες εγκατέλειψαν την κυψέλη για να στήσουν νέα “αποικία”, αλλά προφανώς... χάθηκαν στα στενά πέριξ του Αγίου Μηνά. Αυτά μάθαμε συνομιλώντας με μελισσοκόμους, που εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το μελίσσι ήταν του αστικού Ηρακλείου και πως το δίχως άλλο οι μέλισσες την κοπάνησαν από κυψέλη κάπου εκεί κοντά...

ABS - Greece: Διδάσκει τη Μάχη της Κρήτης στους Βρετανούς

Η ABS (Advanced Battlefield Studies)-Greece θα πραγματοποιήσει επιτελικό ταξίδι στην Ελλάδα το προσεχές χρονικό διάστημα, για να παρουσιάσει σε μια ομάδα Βρετανών τη Μάχη της Κρήτης αλλά και τα πεδία των μαχών του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον οργανισμό γίνεται σαφές πως θα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου ανάμεσα στα σημεία των μαχών που θα διδάξει θα είναι και η Μάχη της Κρήτης, για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως μέχρι σήμερα, καθώς και τις ειδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το SBS στη διάρκεια της Κατοχής.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός, που προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, για το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων θα διατρέξει όλο τον ελλαδικό χώρο από Βορρά προς Νότο, από τη Δοϊράνη μέχρι τα Σφακιά. Το επιτελικό του ταξίδι χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα, όπως γίνεται λόγος στην ανακοίνωση, θα αφορά τη Μάχη της Κρήτης. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα εξετάσει τη δημιουργία του Μακεδονικού Μετώπου και λεπτομερώς τη μάχη της Δοϊράνης. Και η τρίτη ενότητα αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα την αποστολή του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1941, λίγο πριν τη γερμανική εισβολή. Θα εξεταστούν αναλυτικά οι μάχες Βεύης-Κλειδίου, Σερβίων, Πλαταμώνα, Τεμπών, Μπράλου-Θερμοπυλών και η κατάληψη του Ισθμού της Κορίνθου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Advanced Battlefield Studies προβαίνει σε αξιοποίηση, προβολή και ενοποίηση των πεδίων μαχών της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας διαθέτει πεδία μαχών πασίγνωστα παγκοσμίως, τα οποία, αν και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητα.

Πυρά της κυβέρνησης για τους 9.000 υπαλλήλους

Με αφορμή το ρεπορτάζ της “Νέας Κρήτης”, που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, σύμφωνα με το οποίο 9 χιλιάδες Ηρακλειώτες ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης έριξε τα πυρά του στην κυβέρνηση, που «αγνοεί επιδεικτικά τους ξενοδοχοϋπάλληλους αρνούμενη να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα», όπως λέει.

«Καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα από τον Ιανουάριο. Μόνο στον νομό Ηρακλείου πάνω από 9 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, ο υπουργός Εργασίας ακόμα δεν έχει δώσει την παραμικρή σημασία στην απόγνωση των εργαζομένων στον τουρισμό...», ανέφερε ο κ. Βαρδάκης.

Οδός Μητσοτάκη: Εγκλωβισμένοι οδηγοί, πεζοί και κάτοικοι

Περί παραλιακής λεωφόρου ο λόγος... κι εδώ η ανθρώπινη υπομονή έχει στερέψει. Τελικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο κόμβος των δύο κατευθύνσεων στη συμβολή με τη Γιαμαλάκη, όταν μάλιστα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τα ανατολικά πρέπει να διασχίσουν και την προβληματική οδό Μητσοτάκη; Ναι, είναι ερώτημα - και όχι ρητορικό - για ένα σύμπλεγμα δρόμων που είναι από μόνο του προβληματικό. Δηλαδή, πόσο ακόμα όλοι οι οδηγοί, οι πεζοί, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του συγκεκριμένου σημείου θα νιώθουν εγκλωβισμένοι;

Μια ακόμα φωτογραφία αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος και οι πάντες σφυρίζουν αδιάφορα... μεταφέροντας τη γνωστή και κουραστική δικαιολογία ότι αυτά συμβαίνουν μόνο τις ώρες αιχμής. Πάντως το στιγμιότυπο έχει παρθεί μετά τις 11 το πρωί, που αυτή την ώρα το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται στην εργασία του. Ναι, ξέρω-ξέρω, το Ηράκλειο είναι μεγάλη πόλη και αυτά συμβαίνουν... Μόνο που όταν υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού αλλά και γρήγορες δικαιολογίες, τότε όλοι θα λέμε για την παραλιακή «άραγε τι μας περιμένει και σήμερα;». Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει κάτι με την οδό Γιαμαλάκη των δύο κατευθύνσεων ή δεν είναι εποχή για... όνειρα;

Έκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με κατάκοιτο

Ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα σε σπίτι οικογένειας αγρότη, με 85χρονο κατάκοιτο άνθρωπο, και μάλιστα όχι επειδή είχε οφειλές η οικία, αλλά η αγροτική παροχή!

Πιο συγκεκριμένα, εκτός λογικής μοιάζει το δράμα που ζει μια οικογένεια σε χωριό του δήμου Κιλελέρ. Μια οικογένεια από την περασμένη Πέμπτη ζει χωρίς ρεύμα στο σπίτι της, καθώς συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της παροχής για οφειλές... που αφορούν άλλη παροχή στο χωράφι, όπως δημοσιεύει το onlarissa.gr.

Το θέμα αποκάλυψε χθες ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας την επανασύνδεση. Ωστόσο, τα αντανακλαστικά της Πολιτείας... αγνοούνται και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, την ερχόμενη εβδομάδα, ο 50χρονος αγρότης, πατέρας δύο παιδιών, αλλά και ο 85χρονος κατάκοιτος πατέρας του θα περάσουν τριήμερο με... κεριά!

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς παρόχου γίνεται επίκληση της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει τη διακοπή της παροχής όταν υπάρχουν οφειλές «στον ίδιο ΑΦΜ».

Πέρα όμως από αυτό το ζήτημα, εδώ μπορεί κανείς να κάνει και μία άλλη ερώτηση-επισήμανση... Πόσο λογικό, και πολύ περισσότερο πόσο κοινωνικά αποδεκτό, είναι να αφήνεις μια οικογένεια χωρίς ρεύμα, όταν η συγκεκριμένη παροχή δεν έχει οφειλές, επειδή υπάρχουν οφειλές σε άλλη - επαγγελματική - παροχή; Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα συγκυρία που ο πρωτογενής τομέας έχει χτυπηθεί αλύπητα από σειρά παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, η πανδημία και η διεθνής αστάθεια;

Καταχρεωμένος λόγω... Ελλάδος

Και μόνο που ζεις σε αυτή τη χώρα, ακόμα και αν μέχρι σήμερα τα έβγαζες πέρα χωρίς να χρωστάς πουθενά, έστω και με πολλές και αιματηρές πραγματικά στερήσεις, για σένα και για τα παιδιά σου, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση (λόγω του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που φαίνεται να παίζει) και η ΔΕΗ με τους παρόχους τους και σε κάνουν να είσαι κι εσύ ένας πολίτης υπερχρεωμένος και να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να μείνεις δίχως ρεύμα...

Δεν ξέρω τι θα γίνει με την υπόθεση αυτή. Ξέρω, πάντως, ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις ανακοινωθείσες ρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει μόνο στην περίπτωση που θα ξέραμε ότι από τον επόμενο λογαριασμό και μετά θα επανερχόταν η χρέωσή μας στα φυσιολογικά, καθιερωμένα και λογικά επίπεδα.

Τι φοβάστε, κύριε Μητσοτάκη;

Όσο για σας, κύριε Μητσοτάκη, αλήθεια τι φοβάστε; Και το λέω αυτό διαβάζοντας στο iefimerida.gr πως, απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης, είπε: «Μερικοί δε με πιστεύετε όταν λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν του χρόνου... Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μη διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών»...

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης επισκέφτηκε την Περιφέρεια

Με τον επίτιμο αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, συναντήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης συνεχάρη τον επίτιμο αρχηγό για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε και του ευχήθηκε δημιουργική πορεία στο μέλλον. Ο Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε πως τόσο στη διάρκεια της θητείας του κ. Καραμαλάκη ως αρχηγού του Σώματος, όσο και προγενέστερα, όταν κατείχε άλλες θέσεις ευθύνης, η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Αστυνομία ήταν αγαστή και αποτελεσματική.

Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης παραμένει, όπως είπε, η υποστήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ., για τη βέλτιστη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια