Χωματερή - ντροπή δίπλα στην εθνική οδό

Παραπολιτικά
Χωματερή - ντροπή δίπλα στην εθνική οδό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεφανογιώργη και Ζεύξιδος γωνία... Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και εβδομάδες οι διερχόμενοι από την περιοχή Τρεις Βαγιές και από την εθνική οδό, με τη γνωστή “χωματερή” να επανέρχεται θριαμβευτικά. Το σκηνικό επαναλαμβανόμενο χρόνια τώρα και στο είδος των σκουπιδιών δεν παρατηρείται καμία μα καμία διαφοροποίηση. Λες και άτυπα και ανεπίσημα το σημείο να έχει προκαθοριστεί για τα λεγόμενα ογκώδη απορρίμματα (ξύλα, μικροέπιπλα, στρώματα, ξερόκλαδα) και μπάζα από οικοδομικά υλικά. Όταν το κακό θα έχει παραγίνει, τότε ως είθισται ο δρόμος θα κλείσει για λίγο και εκσκαφέας του Δήμου θα μαζέψει τα ασυμμάζευτα, με εκείνον που σταθερά ρυπαίνει και προκαλεί την απερίγραπτη αυτή κατάσταση να... πίνει στην υγεία των κορόιδων, των Ηρακλειωτών δηλαδή, που πληρώνουν τα δικά του τα σπασμένα. Αλήθεια, κάτι τσουχτερά πρόστιμα που προέβλεπε ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου επιβάλλονται, και πού; Γιατί εδώ η ρύπανση είναι κατ’ εξακολούθηση αλλά προφανώς δεν ανοίγει ρουθούνι...

Ζητά ρέστα η Τουρκία για την ένταση στο Αιγαίο

Μια απάντηση, που προφανώς έχει σκοπό την εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., Τάνζου Μπιλγκίτς, υποστηρίζοντας πως οι τουρκικές υπερπτήσεις για τις οποίες έγινε διάβημα προς τον πρέσβη στην Αθήνα από την ελληνική πλευρά ήταν απάντηση στις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές. Οι Τούρκοι αποδίδουν την ένταση και την κλιμάκωσή της τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26 και 28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο «δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ωστόσο χθες, σε απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και, αν χρειαστεί, θα “εγκλωβίσουν” στόχους στο ραντάρ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Χάρι Τρούμαν”.

Σημειώνεται ότι στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντησε “παγώνοντας” τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φιλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη», είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δε συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δε συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εν αναμονή της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Υγεία και... απολύσεις συμβασιούχων

Τον δρόμο για... την ανεργία δείχνει και πάλι η κυβέρνηση. Σε ποιους; Μα, στους συμβασιούχους στον χώρο του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, η κυβέρνηση... «αφού “σφύριξε” τη λήξη της πανδημίας, έρχεται με μια απαράδεκτη απόφαση που έφτασε στα νοσοκομεία μόλις χθες (σ.σ. προχθές) να διακόψει, δηλαδή να απολύσει, τους εργαζόμενους που εργάζονται με 3μηνες συμβάσεις, εφόσον επέστρεψαν όσοι εμβολιάστηκαν ή όσοι νόσησαν»...

Και αυτό, λέει, συμβαίνει «την ώρα που χιλιάδες συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ) εργάζονται στα νοσοκομεία και στις δομές ΠΦΥ καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από τις μεγάλες ελλείψεις. Η κυβέρνηση όχι μόνο κρατάει σε “ομηρία” ένα μέρος δίνοντάς τους άλλη μια ολιγόμηνη παράταση, αλλά φτάνει στο σημείο να απολύει πάνω από 30 εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ και πάνω από 20 στο Βενιζελειο, θεωρώντας ότι το ήδη εξαντλημένο προσωπικό (που του χρωστάνε χιλιάδες μέρες άδεια και ρεπό) επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και τα σοβαρά κενά που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες»...

Αντί να τους αξιοποιήσει

«Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα και να τους μονιμοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αφού τους ξεζούμισε τους πετά στον δρόμο»...

Το Σωματείο διεκδικεί «άμεσα το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για τις απολύσεις (να μη γίνει καμία απόλυση), να προχωρήσει στην ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δομές Υγείας, να ενισχύσει τις δημόσιες δομές Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Ο “γυρολόγος” Βασίλης Οικονόμου

Άρχισε να κάνει... “καριέρα” από την εποχή των μνημονιακών χρόνων. Για όσους δεν τον ξέρετε (παράξενο...), λέγεται Βασίλης Οικονόμου. Βγήκε, λοιπόν, χθες στην ΕΡΤ και είπε χαρακτηριστικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ... «Το τζάμπα πέθανε». Ναι! Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε, με αυτά τα λόγια, τις εξελίξεις γύρω από τους λογαριασμούς ρεύματος και τις διακοπές στα ελληνικά νοικοκυριά.

«Επειδή κινούμαστε μέσα στην κοινωνία και δεν είμαστε οι πολιτικοί του γραφείου και της υψηλής διανόησης, σας λέω ότι υπάρχουν τεράστια κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα που η κυβέρνηση πρέπει να τα δει, και λέω ότι πίσω από αυτά τα προβλήματα δε θα παίζουν κάποιοι το παιχνίδι τους, τού τζάμπα», είπε στη συνέχεια για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις...

Πού θα είναι αύριο;

Μα, αλήθεια... Ποιος πραγματικά είναι ο Βασίλης Οικονόμου; Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, πήγε στο Άρμα Πολιτών, μεταπήδησε στη ΔΗΜ.ΑΡ. και κατέληξε, το 2015, στη Νέα Δημοκρατία... Και αύριο, ποιος ξέρει πού...

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μπαράζ παραβιάσεων

Στο μεταξύ, χθες ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε το θέμα του μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία.

Στην ερώτησή του αναφέρει: «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη ενωμένη, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αντιμετωπίζει την προκλητική και παράνομη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων κατά ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, της Ουκρανίας, η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ, ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο με ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Σε μια απίστευτη κλιμάκωση των προκλήσεων, η Τουρκία προέβη σε μαζικό κύμα υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι ασφαλώς αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού - ενώ υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Είναι σε γνώση της οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας;

* Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας, που δε συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με τις σχέσεις καλής γειτονίας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News