«Γιατί το Ηράκλειο έγινε μη φιλικό για ηλικιωμένους και ξένους επισκέπτες;»

Παραπολιτικά
«Γιατί το Ηράκλειο έγινε μη φιλικό για ηλικιωμένους και ξένους επισκέπτες;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Ασκητοπούλου με επιστολή της προς τη “Ν.Κ.” εκφράζει τα παράπονά της για ένα Ηράκλειο το οποίο έχει γίνει “μη φιλικό” προς τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ, αλλά και τους ξένους επισκέπτες.

Το κείμενο της επιστολής: «Ύστερα από 35 περίπου χρόνια που είμαι εγκατεστημένη στο Ηράκλειο, τις ημέρες του Πάσχα ανακάλυψα μια τελείως διαφορετική πόλη. Μια πόλη μη φιλική στους ηλικιωμένους, στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Μπορώ να πω, ακόμα και εχθρική!

Τη Μεγάλη Εβδομάδα κατεβήκαμε με τον εγγόνο μου στο κέντρο του Ηρακλείου για να διαλέξει βιβλία και παιχνίδια. Τι πιο σύνηθες αυτές τις ημέρες; Το ταξί μάς άφησε στη διασταύρωση Καλοκαιρινού και Γιαμαλάκη (το πλησιέστερο σημείο για το κέντρο) και περπατήσαμε την Καλοκαιρινού προς την πλατεία με τα Λιοντάρια. Ο μικρός διάλεξε ό,τι ήθελε και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε. Τότε, όμως, ανακάλυψα ότι όλο το κέντρο ήταν σκαμμένο, με απαγορευμένη την πρόσβαση στα οχήματα! Χωρίς να υπάρχει κάποια στάση ταξί σε κοντινή απόσταση. Έπρεπε είτε να διασχίσουμε όλη τη Δικαιοσύνης μέχρι την “Αστόρια”, μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, ή να ανεβούμε τη 1821 μέχρι την πλατεία Κορνάρου, μια απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου. Αποστάσεις απαγορευτικές για τους ηλικιωμένους με κινητικά ή αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και τους ξένους επισκέπτες, που δε γνωρίζουν την πόλη.

Διερωτώμαι, γιατί το σκάψιμο των κεντρικών δρόμων της πόλης, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων αναψυχής, έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα και κατά τον ίδιο χρόνο; Δε θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός, ώστε κάποιοι δρόμοι να κλείσουν σταδιακά; Δε θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, ώστε η πρόσβαση στο κέντρο να είναι ευκολότερη; Δε θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα σε ηλικιωμένα άτομα να μπορούν να επισκεφτούν το κέντρο και να μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΜΜΜ; Δε θα έπρεπε η πόλη να είναι πιο φιλική στους ξένους επισκέπτες, στους οποίους άλλωστε στηρίζεται ο τουρισμός της;

Πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία, η κατανόηση για τις ανάγκες ΟΛΩΝ των πολιτών είναι επιβεβλημένη!».

Αποκάλυψε το πρόσωπό της μετά το βιτριόλι

Με μια φωτογραφία που σόκαρε το πανελλήνιο, χθες το βράδυ η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα που δέχτηκε πριν από δύο χρόνια επίθεση με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα, αποκάλυψε το πρόσωπό της με μια φωτογραφία στο Instagram. Η νεαρή γυναίκα με περίσσιο θάρρος ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram από την καθημερινή “μάχη” που δίνει για την αποκατάσταση της υγείας της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στη νέα της δημοσίευση κρατά τη μάσκα στα χέρια της και δείχνει το πρόσωπό της. Γράφει σχετικά: «Ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε. Με κατακλύζουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Άγχος, φόβος αλλά και μεγάλη συγκίνηση.

Σας ευχαριστώ που 2 χρόνια τώρα γίνατε η δύναμή μου, που στέκεστε δίπλα μου, αποδεικνύοντας πως η αγάπη των πολλών νικά τον φθόνο και τελικά μπορεί να κάνει θαύματα», και παραπέμπει στην αποψινή μετάδοση των “Πρωταγωνιστών” του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου θα γίνει “η αποκάλυψη της Ιωάννας” σε μια εκ βαθέων συνέντευξη.

“γουρούνι ψόφησε”!

Πλατφόρμα για επιδότηση καυσίμων ημέρα 2η: Γράψε... “γουρούνι ψόφησε”! Να ’ναι το μάτι το κακό για τις πρώτες ώρες της πρεμιέρας, που για κάποιους οι αιτήσεις έγιναν χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο και στο άψε-σβήσε; Να ’ναι που Τετάρτη μετά το Πάσχα πια αργία δεν τη λες, και έσπευσαν οι δικαιούχοι, προκαλώντας ψηφιακό συνωστισμό; Να ’ναι που η πλατφόρμα έβγαλε παλικαρίσια την έναρξη κι ύστερα, στα γνώριμα ελληνικά πρότυπα, παραδόθηκε στη δυσλειτουργία; Ό,τι κι αν είναι... Είναι δυστυχώς γεγονός πως ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που επιχείρησαν το πρωί της Τετάρτης να κάνουν τις αιτήσεις τους και τα βρήκαν σκούρα, με το σύστημα να σέρνεται και να κατεβάζει... ρολά. Κρίμα!

Μια προσδοκία πως γινήκαμε Ευρώπη την είχα μετά την προχθεσινή χαρά, που δεν κράτησε πολύ. Έστω για τον ψηφιακό μας εκσυγχρονισμό εννοείται και όχι για την επιδότηση της τάξεως των 16,66 ευρώ τον μήνα για τους Κρητικούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Στο Επικρατείας…

Γίνεται ακόμη συζήτηση…. Μπορεί ο Μητσοτάκης να λέει εκλογές το 2023 όμως τα κόμματα προετοιμάζονται για τα ψηφοδέλτια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως ένας εκ των επιτυχημένων της κυβέρνησης. Όμως οι ίδιες πηγές όπως αναφέρουν και τα parapolitika.gr θέλουν και τη Ντόρα Μπακογιάννη να μετακομίζει από τα Χανιά στο Επικρατείας.

Σύγχυση με το επίδομα καυσίμων

Σύγχυση και προβληματισμό σε χιλιάδες φορολογούμενους, κατόχους οχημάτων προκαλεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος καυσίμων που χορηγεί η κυβέρνηση. Αν και οι ημερομηνίες υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο gov.gr καθορίζονται με υπουργική απόφαση και είναι παντού αναρτημένες, στην πράξη, τουλάχιστον χθες, δεν τηρήθηκαν.

Ενώ τη χθεσινή μέρα δικαίωμα υποβολής είχαν οι φορολογούμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 2 και σε 3, όσοι μπήκαν στην πλατφόρμα με ΑΦΜ που τελευταίο ψηφίο έχει το 2, διαπίστωσαν προς έκπληξή τους ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Μάλιστα, ενημερώνονταν ότι χθες δέχονταν αιτήσεις όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3, 4 και 5. Έτσι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι την 1η Μαΐου, οπότε και η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτου ΑΦΜ.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό “παρατράγουδο” της ηλεκτρονικής διαδικασίας επιδότησης καυσίμων. Μέλη της ίδιας οικογένειας που χρησιμοποίησαν την ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επίσης δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησής τους, με το αιτιολογικό ότι η ίδια διεύθυνση χρησιμοποιείται ήδη... Λες και οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, κάτοχοι οχημάτων, υποχρεούνται να έχουν και email...

Είναι που είναι “ασπιρίνη” το εν λόγω μέτρο σε σχέση με το κόστος των καυσίμων, βγάζουν και το... λάδι των φορολογουμένων μέχρι να το χορηγήσουν!

Ανησυχία για το Twitter

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλούς χρήστες του Twitter η κατάληψη της εξουσίας από τον Έλιον Μασκ, καθώς ο ίδιος στο παρελθόν έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις με τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με το να λέει ο Μασκ ότι θέλει να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης, ενθαρρύνει τους... «εναλλακτικούς δεξιούς» και ευνοεί φαινόμενα παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε τον Μασκ ότι θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανονισμούς που αναφέρονται στον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Αυτό που μένει να φανεί είναι τι στρατηγική θα ακολουθήσει στη συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Πασχαλινά... 50άρικα;

Αλήθεια τώρα; Βοούν τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης ότι νεοδημοκράτης βουλευτής, με συχνή παρουσία στο Κοινοβούλιο, μοίρασε στους ψηφοφόρους του πασχαλινές κάρτες με μπλε αβγά. Έως εδώ θα πείτε τίποτα το επιλήψιμο. Όμως μαζί με τις κάρτες έβαλε και χρήματα, χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, από 150 έως 300 ευρώ σε δεκάδες άπορες οικογένειες τις οποίες εντόπισαν στην περιφέρειά του οι συνεργάτες του. Συνολικά, όπως έμαθα, ξόδεψε περί τα 8 χιλιάρικα ευρώ. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν πήραν! Δώσε και μένα... μπάρμπα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News