«Τρέχουν» για νηπιαγωγείο στο Μπετεινάκη

Παραπολιτικά
«Τρέχουν» για νηπιαγωγείο στο Μπετεινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασισμένοι να ανεβάσουν στροφές και να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Καρτερού σε λυόμενες αίθουσες στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, κατά την έναρξη της ερχόμενης σχολικής σεζόν, δηλώνουν στον Δήμο Ηρακλείου.

Σε σύσκεψη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τέθηκε επί τάπητος η επίσπευση των διαδικασιών που προβλέπονται και συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια για την προσωρινή λειτουργία του Νηπιαγωγείου Καρτερού σε προκατασκευασμένες αίθουσες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως αποφασίστηκε, εντός των ημερών ομάδα έργου θα αναλάβει να προχωρήσει όλες τις γραφειοκρατικές και τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να τοποθετηθούν οι λυόμενες αίθουσες, καθώς και να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και υδροδότησής τους, ώστε να φιλοξενηθούν, από τη νέα σχολική χρονιά, σε πρώτη φάση οι μαθητές του νηπιαγωγείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες που θα αφορούν τις λοιπές σχολικές μονάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν το σχολικό συγκρότημα που θα δημιουργηθεί εκεί. Η σύσκεψη διακόπηκε για τη 10η Μαΐου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Πολεοδομίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Δημοτικής Περιουσίας και της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα καλύτερα του κόσμου

Την 736η θέση στον κόσμο καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σύμφωνα με τη λίστα που εξέδωσε το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων - Center for World University Rankings (CWUR) - για τα 2 χιλιάδες καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Η κατάταξη δημοσιεύεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και βασίστηκε στην αποτίμηση και βαθμολόγηση 19.788 πανεπιστημίων παγκοσμίως, από τα οποία ξεχώρισαν τα καλύτερα 2 χιλιάδες. Η φετινή κατάταξη επιβεβαίωσε την υψηλή θέση και διάκριση παγκοσμίως για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καταλαμβάνει τη 275η θέση ανάμεσα στα 2 χιλιάδες καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παραμένοντας στο 1,4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και στα Top 300 Πανεπιστήμια για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των δώδεκα ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ελλάδα και την 417η παγκοσμίως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην τρίτη θέση και στην 558η θέση παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην τέταρτη θέση και την 709η θέση παγκοσμίως, ενώ η πρώτη πεντάδα των ελληνικών πανεπιστημίων κλείνει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στην 736η θέση παγκοσμίως.

Η επιτυχία αυτή του Πανεπιστημίου Κρήτης μόνο συγκυριακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού σε όλα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό Ίδρυμα πρωτοπορεί στην έρευνα και στη γνώση. Μεταλαμπαδεύει μορφωτικές δεξιότητες, ενώ την ίδια στιγμή παράγει ατόφια γνώση για τους φοιτητές.

«Αδιάφοροι και ανάλγητοι για το ρεύμα»

Μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Νέας Κρήτης” για τις επερχόμενες διακοπές ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι η υπόθεση αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε σε δήλωσή του χαρακτηριστικά: «Μετά την περίοδο χάριτος των ημερών του Πάσχα, ένα τσουνάμι διακοπών ρεύματος ξεκινάει με την εκτέλεση των σχετικών εντολών σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Και μάλιστα τη στιγμή ακριβώς που - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - βρισκόμαστε στην κορυφή της Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Η “ρήτρα Μητσοτάκη” αποδίδει πολύ καλά για λίγους και εκλεκτούς, με τα υπερκέρδη να εκτοξεύονται διαλύοντας νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ, με τον χρυσοπληρωμένο πρόεδρο των 360.000 ευρώ τον χρόνο - όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμείβεται με 400.000 δολάρια - όπως και οι άλλες εταιρείες ενέργειας αποτελούν τον σύγχρονο εφιάλτη κάθε πολίτη. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την κοινωνία να καταστρέφεται. Δεν έχουμε πλέον μια κρίση που αφορά τους ευάλωτους, αλλά μια κρίση που διαλύει την κοινωνία. Ένας στους δύο δε βγάζει τον μήνα! Πρέπει να φύγουν!».

Όταν τα έγραφε η “Νέα Κρήτη”...

«Κρήτη: Η έλλειψη λιπασμάτων “απειλή” για τα τρόφιμα. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται οι αγρότες της Κρήτης να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις στα λιπάσματα, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολόκληρα εργοστάσια αναγκάστηκαν να βάλουν “λουκέτο”, σταματώντας να τροφοδοτούν την αγορά»...

Ήταν οι τίτλοι του δικού μας ρεπορτάζ. Πότε; Μα στις 4 Δεκεμβρίου του 2021. Μέσα στο καταχείμωνο, δηλαδή... Τι γράφαμε σε κείνο το ρεπορτάζ; «Από 30% έως και 250%, μέσα σε λίγους μήνες, κυμαίνονται οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα, σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και σε ζιζανιοκτόνα που παράγονται στην Κίνα, με το μεταφορικό τους κόστος να εκτοξεύεται ήδη στο... 700%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου έχει αρχίσει να απειλεί σοβαρά τη διατροφική επάρκεια των ανθρώπων, ενώ, εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, πλήττει και την κτηνοτροφία, κάνοντας δραματικά πιο δύσκολη, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται οι αγρότες της Κρήτης να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις στα λιπάσματα, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από αυτή την κατάσταση, ολόκληρα εργοστάσια αναγκάστηκαν να βάλουν “λουκέτο”, σταματώντας να τροφοδοτούν την αγορά»!

Ήρθε μετά και ο πόλεμος

Αυτά τα γράφαμε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήδη, δηλαδή, με την ξέφρενη κούρσα των τιμών στις πρώτες ύλες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι προβλέψεις για την Κρήτη - και φυσικά για ολόκληρο τον κόσμο - ήταν οι πλέον δυσοίωνες...

Σήμερα; Αργά; Ίσως...

Κι ερχόμαστε στο σήμερα εν μέσω πολέμου: Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νορβηγική εταιρεία Yara International, ένας από τους κύριους παραγωγούς ορυκτών λιπασμάτων, προειδοποίησε χθες κατά του «δραματικού» αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα είναι δραματικός», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Yara, Σβεν Τόρε Χολσέτερ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας να αναλάβουν οι Αρχές δράση για να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα και να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πόλεμος προκάλεσε την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας στον κόσμο, περιλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Yara στην έκθεσή της.

Αλλά οι... υπουργοί μας;

Στο μεταξύ, αλήθεια... Από πού αντλούν όλη αυτή την... “αισιοδοξία” τόσο ο προηγούμενος Σπήλιος Λιβανός όσο και ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς; Πόσο σίγουροι! «Δεν υπάρχει», λέει, «λόγος ανησυχίας για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα»... Αλήθεια;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News