Γιορτή της Πρωτομαγιάς στη Δαμάστα

Παραπολιτικά
Γιορτή της Πρωτομαγιάς στη Δαμάστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από ένα διάστημα δύο ετών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας επανέρχεται θέλοντας να συνεχίσει ένα μακρόχρονο έθιμο που συνδέεται με τον εορτασμό της άνοιξης, και διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 1/5, με ώρα έναρξης στις 11 π.μ., τη Γιορτή της Πρωτομαγιάς στον κάμπο της Δαμάστας.

«Μέσα στο ανθισμένο και γεμάτο χρώματα τοπίο του Δαμαστιανού κάμπου, ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τον ερχομό της άνοιξης. Την παρέα μας θα πλαισιώσουν και θα διασκεδάσουν με ήχους παραδοσιακής κρητικής μουσικής οι καλλιτέχνες: Μανόλης Πλαΐτης (λύρα/τραγούδι), Σταύρος Φραγκιαδάκης (λαούτο/τραγούδι), Σπύρος Μαυράκης (λαούτο) και Γιώργος Μαυράκης (μαντολίνο)», μας καλεί, μάλιστα, με ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας θα έχει μεριμνήσει για τις βασικές υποδομές στον χώρο της γιορτής, όπως πάγκοι, τραπέζια, ψησταριές, παραστιές, κ.λπ. Η κάθε παρέα χρειάζεται να μεριμνήσει για το γεύμα της.

Πληροφορίες δίνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Σαρρής (6944/420.970) και ο γραμματέας Κων/νος Περάκης (6942/443.246).

Έρχεται η εκλογική... έκπληξη!

Ακούω ότι γίνεται “σφαγή” με τα ψηφοδέλτια στο Ρέθυμνο, με τους υποψήφιους να... “ξεπετάγονται” ο ένας μετά τον άλλο. Ωστόσο η είδηση θα “σκάσει” πολύ σύντομα, μιας και οι δύο αντίπαλοι του παρελθόντος - και μάλιστα με ανεβασμένους τόνους και εκρηκτικές συζητήσεις που έγραψαν τηλεοπτική ιστορία - φαίνεται ότι ήρθαν κοντά και δεν αποκλείεται να τους δούμε και μαζί. Ενώ, όμως, όλο αυτό σιγοψιθυρίζεται στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Βεβαίως όταν “σκάσει” η είδηση αυτόματα θα αλλάξουν και οι πολιτικές ισορροπίες στο Ρέθυμνο, σε όλα τα επίπεδα. Η έκπληξη θα είναι μεγάλη και ήδη ο χώρος στον οποίο ανήκει ο ένας εκ των δύο ψάχνει εναγωνίως το πρόσωπο που θα καλύψει το κενό. Το σίγουρο είναι ότι “τα όργανα άρχισαν” και στο Ρέθυμνο, με την πολιτική ιστορία να δείχνει ότι στα ψηφοδέλτια όλα είναι εφικτά, φτάνει να υπάρχει καλή διάθεση. Τώρα ακούω ότι αυτή η συνύπαρξη ενοχλεί κάποιους... Γιατί άραγε;

Ταρακούνημα μέχρι αναγούλας

Ταρακούνημα σε βαθμό αναγούλας προκαλεί ο δρόμος στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι... Τα οδικά “πάνω-κάτω” από τα πρόχειρα μπαλώματα σε σκαψίματα και λακκούβες, ειδικά στην είσοδο της τουριστικής περιοχής που συγκεντρώνει μεγάλη κίνηση οχημάτων από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, συνθέτουν ένα απερίγραπτο σκηνικό... καλωσορίσματος, με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες να πέφτουν σε... “κενά αέρος” και τους επιβάτες να ζουν στο πετσί τους πως και αυτό το συγκεκριμένο τμήμα προφανέστατα το θέλει το ρεκτιφιέ του. Εμ, δε φτάνει το “ράβε-ξήλωνε” και το “κάλυπτε όπως-όπως”... Και δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για το οδικό μας δίκτυο.

Προς το Ελεγκτικό η σύμβαση του ΒΟΑΚ

Ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση για το έργο “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ, καθώς το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών προχωρά τώρα στην ανάθεση του έργου στην ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία “Άκτωρ”.

Η “Άκτωρ” είχε, ως γνωστόν, ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου τον Μάρτιο από το υπουργείο.

Ο έλεγχος των εγγράφων βγήκε εντάξει και έτσι τώρα η εν λόγω εταιρεία, που μειοδότησε στον διαγωνισμό, ανακηρύσσεται οριστικός ανάδοχος, για να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εφόσον δεν κατατεθούν προσφυγές ή ενστάσεις από άλλες τεχνικές εταιρείες, και γενικώς δεν υπάρξουν εμπλοκές και απρόοπτα, αυτό θα συμβεί σύντομα... Κάτι που σημαίνει πως στις αρχές ή στα μέσα του καλοκαιριού μπορούν να “πέσουν” οι υπογραφές της σύμβασης ανάθεσης του έργου.

Στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών είναι τα εργοτάξια στο συγκεκριμένο επιμέρους αυτό έργο του νέου ΒΟΑΚ - που είναι και το πιο απλό, υπό την έννοια ότι μιλάμε για ένα “κλασικό” αμιγώς δημόσιο έργο - να στηθούν εντός του 2022.

Ανάλογος στόχος, βεβαίως, έχει τεθεί και για το έργο ΣΔΙΤ του τμήματος “Χερσόνησος-Νεάπολη” του νέου ΒΟΑΚ και μένει να δούμε αν επί του πρακτέου θα ευοδωθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Πρόσεχε, Μαρκόπουλε...»

Στο καφενείο της Βουλής βρισκόταν, λέει, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος της Νέας Δημοκρατίας σε ευρύτατο “πηγαδάκι”, το οποίο ενώθηκε με διερχόμενη παρέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης. Μαζί με την παρέα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ενώθηκαν με τον Μαρκόπουλο ήταν, λέει, και ο Παύλος Πολάκης, που μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε στον Δ. Μαρκόπουλο, που υπερψήφισε την άρση ασυλίας του: «Πρόσεχε, Μαρκόπουλε, επειδή έχει συνωστισμό στα Χανιά, να μην κατέβω στη Β’ Πειραιά».

Σε χαλαρό και ευδιάθετο ύφος, ο Δ. Μαρκόπουλος τού απάντησε: «Θα μου κάνεις τέτοιο δώρο; Αν κατέβεις Β’ Πειραιά, θα σε κεράσω και τσικουδιές». Επόμενο ήταν η συζήτηση να χαλαρώσει και όλοι να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως, αν κάποιος πρέπει να αρχίσει να αγχώνεται, είναι ο Γιάννης Ραγκούσης. Μάλλον άδικο...

«Δε χρειάζονται πρίγκιπες»

«Αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκοτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκοτία και τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Κάρολο, με τον οποίο θα συζητήσει και το θέμα της μελλοντικής αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου.

Όπως τονίζει ο Περισσός, ο πρωθυπουργός «θα μπορούσε να τις βρει (σ.σ. τις ιδέες) στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους».

«Όλα τα άλλα παραπέμπουν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση - με όποια “βιτρίνα” κι αν εμφανιστεί - και αξιοποίηση για “λίγους και εκλεκτούς”, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα (σ.σ. χθες), παρουσιάζοντας το σχετικό σχέδιο», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Καλή δουλειά στο Ρέθυμνο

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι για την τουριστική μας βιομηχανία! Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η υποδειγματική καθαριότητα, αλλά και η άρτια χωροθέτηση. Το καλό πρέπει να λέγεται για τη δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου, που έχει θέσει τις βάσεις για να είναι η παλιά πόλη το “δυνατό χαρτί” της ρεθεμνιώτικης πολιτείας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες κρητικές πόλεις. Επίσης σημαντική είναι η δουλειά που έχει γίνει στο παράκτιο μέτωπο του Ρεθύμνου, καθώς η χωροθέτηση των διαβάσεων σε συνδυασμό με τα μεγάλα πεζοδρόμια αλλά και την καθαριότητα δίνουν μια εξαιρετική εικόνα στη “βιτρίνα” της πόλης. Μάλιστα, τώρα με το άνοιγμα της σεζόν, η πόλη είναι πολύ φιλόξενη για τους τουρίστες που επιλέγουν Ρέθυμνο για τις διακοπές τους. Καλός ο τουρισμός και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, όμως και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να βοηθούν στην αναβάθμισή του... Kαι στο Ρέθυμνο μάλλον κάτι ξέρουν καλύτερα! Μπράβο και μόνο μπράβο!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News