Παραπολιτικά

Είναι εύκολο, δε χρειάζονται ειδικοί

Η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων άνοιξε και η αλήθεια είναι πως με μια υποτυπώδη προετοιμασία και γνώση η όλη διαδικασία δε διαρκεί παρά λιγοστά λεπτά. Με διαθέσιμους τους κωδικούς του TAXISnet, ένα IBAN και ένα e-mail και η αίτηση συμπληρώνεται και οριστικοποιείται σε χρόνο dt. Επειδή όμως υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμη πολίτες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που από αυτά δε σκαμπάζουν γρι... καλό θα είναι να επιστρατευτούν φίλοι και συγγενείς και να βάλουν ένα χεράκι. Κρίμα είναι, δηλαδή, από τα 50 μόλις ευρουλάκια που αντιστοιχούν για κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου στην Κρήτη για το τρίμηνο, έως και τα μισά κατά περίπτωση να εξανεμιστούν σε “ειδικούς” για τη συμπλήρωση της αίτησης. Δεν είπαμε να μην υπάρχει αντίτιμο, βρε παιδάκι μου, αλλά όχι και “γδάρσιμο”. Και μην ξεχνάμε πως υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Η δεύτερη παρατήρηση για την έναρξη της διαδικασίας από τις 8 το πρωί χθες Τρίτη του Πάσχα είναι πως η πλατφόρμα πήγαινε... μπάλα. Ούτε κολλούσε, ούτε έπεφτε, ούτε σερνόταν όπως συχνά-πυκνά συμβαίνει σε αντίστοιχές ψηφιακές πρεμιέρες. Να οφείλεται στο γεγονός πως είναι μοιρασμένα τα ΑΦΜ κι άρα δεν υπήρξε ο γνωστός κακός χαμός; Που έχει μήπως χρονικό ορίζοντα μεγάλο από την 1η Μαΐου κι έπειτα; Όλα αυτά μαζί μάλλον, και κυρίως πως, όσο κι να ζορίζεσαι οικονομικά, ε, όσο να το πεις, δεν τρέχεις κιόλας για να καπαρώσεις τα 16,66 ευρώ ανά μήνα, και μάλιστα Τρίτη του Πάσχα που παραδοσιακά η ραστώνη κρατά ακόμα...

Άγρια κόντρα για την επίσκεψη στη Σκοτία!

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σκοτία και τη συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο προκειμένου να του ζητήσει... μερικές ιδέες για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.

Η συνάντηση έγινε στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκοτία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το “Ίδρυμα του Πρίγκιπα” (The Prince's Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το “Ίδρυμα του Πρίγκιπα” για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και η ανάδειξη του κτήματος σε “πράσινο” τοπόσημο, που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Πάντως από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας για αξιοποίηση των παρατημένων, εδώ και δεκαετίες, κτημάτων και του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όπου θα συζητήσει με τον πρίγκιπα Κάρολο, μεταξύ άλλων, και γι' αυτό το θέμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνεχείς ανακοινώσεις του κάνει λόγο για... «επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Η Νέα Δημοκρατία στην απάντησή της κάνει λόγο για «ανεξάντλητα αποθέματα γελοιότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα γελοιότητας για να προσπαθεί κάποιος να συνδέσει την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους πολίτες, με πολιτειακό θέμα που λύθηκε οριστικά με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή το 1974. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα αποθέματα γελοιότητας που διαθέτει είναι ανεξάντλητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. επιβεβαίωσε ξανά πως το κόλλημα που έχει με τους Γλύξμπουργκ είναι διαχρονικό και αταλάντευτο. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το θέμα δεν είναι η συνάντηση ενός Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο. Το θέμα είναι οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη να αποκαταστήσει το όνομα των Γλύξμπουργκ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κάτι για το οποίο τόσο ο ελληνικός λαός όσο και ο ιδρυτής του κόμματός του, και τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποφάνθηκαν οριστικά το 1974.

Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ξαναγράψει τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δε διστάζει να προσβάλει χιλιάδες αγωνιστές της Δημοκρατίας, αλλά και το ίδιο του το κόμμα.

Του συνιστούμε για άλλη μια φορά να σταθεί στο ύψος του πρωθυπουργικού του αξιώματος και να μη συμπεριφέρεται ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ.

Άλλωστε έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την Αποστασία και, παρά την... κατανοητή οικογενειακή αβροφροσύνη, δεν υπάρχει πλέον λόγος να καταθέτει δημόσια - και μάλιστα ως πρωθυπουργός - διαπιστευτήρια στον τέως».

“Παρεάκι” με τον Κάρολο!

Αφού “έλυσε” τα μεγάλα μας προβλήματα, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στο επόμενο “βήμα” του, για την επίλυση ενός ακόμα... “μεγάλου προβλήματος”... Ποιο είναι αυτό; Μα... η μελλοντική χρήση του κτήματος Τατοΐου!

Και, για να... “πάρει ιδέες”, ο Κυριάκος ταξίδεψε ως... τη Σκοτία και συναντήθηκε με τον Κάρολο!

Όπως έγινε γνωστό, χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στη Σκοτία προκειμένου να ξεναγηθεί και να φιλοξενηθεί στο κτήμα και τα κτήρια του Dumfries House, που διαχειρίζεται ένα ίδρυμα που έχει ο Κάρολος. Θα μιλήσουν, λέει, και για τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House, με σκοπό να πάρουν ιδέες για τη μελλοντική χρήση του κτήματος Τατοΐου...

Το ιστορικό για τους Βρετανούς Dumfries House είναι μια επιβλητική ανακτορική κατοικία του 18ου αιώνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκοτίας.

Το... “ραδιενεργό” Πάσχα

Σάββατο του Λαζάρου, 26 Απριλίου 1986. Μία μεγάλη έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσέρνομπιλ προκαλεί το σημαντικότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η σοβιετική ηγεσία προσπαθεί αρχικά να κρύψει και μετά να υποβαθμίσει το γεγονός. Την Κυριακή των Βαΐων, όμως, πρώτοι οι Φιλανδοί επιστήμονες εντοπίζουν στην ατμόσφαιρα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την πηγή, κάτι που γίνεται μέσα στην ημέρα, όταν όλες οι σκανδιναβικές χώρες διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους, γεγονός που επιβεβαιώνει σε λίγη ώρα το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μεταδίδοντας τη λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που μιλά για ατύχημα, μη δίνοντας όμως περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι Τσέρνομπιλ και Ουκρανία βρίσκονται πολύ μακριά, αλλά το απόγευμα της ίδιας μέρας ενημερώνεται από την τηλεόραση ότι από τις 6:30 μ.μ. συνεδριάζουν για το ζήτημα «αρμόδιοι φορείς» στον “Δημόκριτο”, καθώς και διυπουργικό όργανο υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

Πόσο “πίσω” βρισκόμαστε σήμερα ξαφνικά εξαιτίας του πολέμου...

«Λανθασμένη η μετάφραση»...

Εντάξει, όμως... Αν και ζούμε πάλι υπό την απειλή ενός νέου Τσέρνομπιλ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δε χρειάζεται πανικός... Χθες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, σχετικά με την κατάσταση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, δε μίλησε, λέει, για «παγκόσμιο συναγερμό»... Το νέο κείμενο θέλει τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να λέει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναστάτωση που προκλήθηκε οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γκρόσι...

Α, εντάξει. Ουφ... Είπαμε κι εμείς... Μα είναι δυνατόν; Τώρα, βέβαια, θα μου πεις “μα, η χώρα που φιλοξενεί το ιστορικό αυτό πρώην ενεργό πυρηνικό εργοστάσιο (και όχι μόνο) βρίσκεται σε πόλεμο”... Ε και λοιπόν; Όταν ρίχνουν τις βολές τους, είναι... προσεκτικοί...

Το επάγγελμα που σκοτώνει

Δεν πέρασαν ούτε τρία 24ωρα και τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα οι συνδικαλιστές οικοδόμοι είχαν καταγγείλει στη “Νέα Κρήτη”, που φιλοξένησε τις απόψεις τους με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου. Ανάμεσα σε όλα, οι οικοδόμοι υποστήριζαν ότι η μάστιγα του κλάδου τους είναι τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Και χθες το πρωί σε οικοδομικές εργασίες έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος για το μεροκάματο! Η δύσκολη δουλειά, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα και την ανασφάλεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους!

Συνωστισμός εκδρομέων για την επιστροφή

Συνωστισμός παρατηρήθηκε χθες το βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς ξεκίνησε η μαζική επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Τα μέτρα από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου είναι αυξημένα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια κατά την επιβίβαση των χιλιάδων αναχωρούντων από την Κρήτη, όπου πέρασαν τις εορταστικές ημέρες με σύμμαχο τον καλό καιρό.

Οι μαζικές αφίξεις του Πάσχα χάρισαν ελπίδα στους φορείς του τουρισμού, με τον Απρίλιο να εξελίσσεται σε έναν μήνα-βαρόμετρο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι πτήσεις εσωτερικού έρχονται με πληρότητα 100%.

Παράλληλα, ικανοποίηση επικρατεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς και οι οδηγοί ταξί είδαν τις κούρσες τους να αυξάνονται, με την ελπίδα ότι αυτό να διατηρηθεί, αφήνοντας πίσω και ένα “βαρύ” χειμώνα.

Πάντως, σύμφωνα και με τα στοιχεία, ακόμα πιο αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το επόμενο δεκαήμερο.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια