Παραπολιτικά

Η Aegean έφερε το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Πιστή στο ετήσιο “ραντεβού” της, η Aegean και φέτος έφερε το Άγιο Φως στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα! Με την ειδική πτήση Α34991 της αεροπορικής εταιρείας, που αναχώρησε από τα Ιεροσόλυμα στις 6:50 μ.μ. (τοπική ώρα), έφτασε το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, λίγο μετά τις 8:45 μ.μ., το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε με προγραμματισμένες και έκτακτες πτήσεις σε 7 πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Κεφαλονιά) από την Aegean και την Olympic Air.

Ανακούφιση

Η Ε.Ε. χαίρεται με την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Άπαντες χάρηκαν από τη συγκεκριμένη είδηση που σκόρπισε χαρά και ενθουσιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φιναλίστ Μαρίν Λεπέν προέβη σε μια σειρά πολλών και μεγάλων λαθών, όπως για παράδειγμα το σχέδιο που έχει για την εξωτερική πολιτική του κόμματός της. Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, πράγμα που έχει ως άμεση συνέπεια σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αξιοπιστία του προσώπου της.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Ο Μακρόν μπορεί να κέρδισε, αλλά ο ίδιος γνωρίζει πως η νίκη του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναξιοπιστία της Μαρίν Λεπέν και στον κάπως παρωχημένο Μελανσόν. Ο Μακρόν οφείλει να ανασυντάξει τις κοινωνικές δυνάμεις και να παράγει ένα πιο βιώσιμο κοινωνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Δημοσκοπήσεις

Στα του οίκου μας, μέχρι και αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις μιλούν για προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει “ψαλιδιστεί” σημαντικά και πιο συγκεκριμένα στις 7 μονάδες. Το ζήτημα είναι με ποιον θα συμμαχήσει η Ν.Δ. Μέχρι τη δεδομένη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βρει συνομιλητές μεταξύ του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ελληνικής Λύσης (εάν μπει στην Ελληνική Βουλή). ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχτούν να συγκυβερνήσουν με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. δε θα δεχτεί γιατί γνωρίζει πως σε περίπτωση συνεργασίας τα εκλογικά του ποσοστά θα περιοριστούν σημαντικά. Η Ελληνική Λύση θα έχει ένα αρκετά μικρό ποσοστό εάν μπει στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δε θα δημιουργηθεί. Σειρά θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ο ρυθμιστής Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρει ευήκοα ώτα τόσο στο ΜέΡΑ25 όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει “πετάξει το μπαλάκι” στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος μέσα από συνέντευξή του που παραχώρησε σε αθηναϊκή εφημερίδα ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέδιο. Εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης πει “όχι” στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Σε αυτές τις επαναληπτικές εκλογές, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Νέα Δημοκρατία και θα σχηματίσει κυβέρνηση στη βάση του νέου εκλογικού νόμου που η ίδια ψήφισε. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως τρίτο κόμμα. Θα συμμαχήσει με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές όπου ενδεχομένως να έχουμε κυβέρνηση Ν.Δ., ανεξαρτήτως εάν έχει την πλειοψηφία των μελών στο Κοινοβούλιο;

Μέχρι 30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης φέτος. Συγκεκριμένα, φέτος οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Ιουνίου, ενώ η πληρωμή του φόρου - για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό - θα γίνει σε 8 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Η ΑΑΔΕ με έναν αναλυτικό οδηγό δίνει απαντήσεις για τους κρίσιμους κωδικούς του νέου εντύπου Ε1 που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις, αλλά και τις “περιπέτειες” με την εφορία.

Μεταξύ των άλλων οδηγιών αναφέρεται πως τα στοιχεία του φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, καθόσον χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας για την επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά θα πρέπει ο υπόχρεος και η σύζυγος να έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο myAADE/Μητρώο & Επικοινωνία μετά την 11η/9/2021.

Προσοχή στο e-mail

Επισημαίνεται η ανάγκη να συμπληρωθεί ορθά η ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) του υπόχρεου, καθώς αυτή χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση πράξεων. Η κοινοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση θεωρείται ότι έχει συντελεστεί νόμιμα, με αποτέλεσμα να επιφέρει όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από τον νόμο για τον φορολογούμενο.

Σε περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, ο υπόχρεος επιλέγει έναν από τους λόγους της μη απόκτησης. Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να συμπεριληφθούν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση.

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

Επόπτες Υγείας μετρημένοι στα δάκτυλα

Δέκα στο Ηράκλειο, ένας όχι μόνιμος στο Λασίθι, πέντε στο Ρέθυμνο και επτά στα Χανιά είναι η δυναμική του Σώματος των εποπτών Υγείας στην Κρήτη, με στόχο να ελέγξουν την αγορά στο σύνολό της για τα προς πώληση είδη, την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων από τους οποίους αυτά διατίθενται, όπως επίσης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Αναλογίζεται το αρμόδιο υπουργείο ποια είναι η έκταση και η δυναμική της αγοράς σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα; Ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο κάθε επιχείρησης; Πιστεύω ότι όχι, καθώς κάνοντας την πρόσθεση 10+1+5+7 το άθροισμα σε... αποκαρδιώνει.

Άρα σωστά λένε οι επόπτες που σέβονται τον εαυτό τους: «Οι επόπτες για την αγορά των προϊόντων που επιθυμείτε είστε οι ίδιοι οι καταναλωτές. Εμείς όπου κι όποτε φτάσουμε, καθώς τα χιλιόμετρα μπροστά μπορεί και να μας “καταπιούν”».

Η πλειοψηφία τηρεί τη νομοθεσία

Είναι θετικό πάντως ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων τηρεί τα της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας και πως μόνο ένας μικρός αριθμός φαίνεται να είναι “απρόσεκτος”, κατά το γνωστό... “έλα, μωρέ, ποιος θα μας πάρει χαμπάρι; Όταν τους πάρουμε χαμπάρι (να κινούνται στην περιοχή δηλαδή για έλεγχο) θα συμμορφωθούμε με κανόνες κ.λπ.”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια