Συγκινητικές στιγμές με πρώην και νυν Αρχιεπισκόπους

Παραπολιτικά
Συγκινητικές στιγμές με πρώην και νυν Αρχιεπισκόπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με συγκίνηση ετελέσθη η Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης προχθές Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λατρείας, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, μετά από αρκετό καιρό απουσίας του, εμφανίστηκε μαζί με τον τωρινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο σε μπαλκόνι, με πλήθος πιστών από κάτω να ψάλλει το «Χριστός Ανέστη».

Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκίνησης και εορτασμού, ο τέως Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ζήτησε από τους πιστούς να χορέψουν, με τους ίδιους να «μη χαλούν χατίρι στους δεσποτάδες τους», όπως ανέφεραν.

Οι Αρχιεπίσκοποι, τέως και νυν, έδειξαν να απολαμβάνουν το θέαμα, με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο να φαίνεται συγκινημένος από την πρωτοβουλία του κόσμου να ψάλλει κάτω από το μπαλκόνι.

Μπαίνει στο «κάδρο» και η κατασκευή του ΒΟΑΚ

Μεγάλα οδικά έργα και νέους αυτοκινητόδρομους περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και φυσικά από το “κάδρο” δε θα μπορούσε να λείπει η Κρήτη!

Μεγάλα projects όπως ο ΒΟΑΚ, το “Πάτρα-Πύργος”, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης και η επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα είναι μόνο μερικά από τα προτεινόμενα έργα για να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταφορές”. Τα έργα προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως μέρος των πακέτου έργων ύψους 13 δισ. ευρώ και παρουσιάζουν μια ισορροπημένη, από γεωγραφικής σκοπιάς τουλάχιστον, κατανομή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το παζλ του σχεδιασμού περιλαμβάνει έργα από τον Έβρο (με τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης), την Ήπειρο (με το “Ιωάννινα-Κακαβιά”) και τη Δυτική Ελλάδα (με το “Πάτρα-Πύργος”), μέχρι την Εύβοια και την Κρήτη.

Έμφαση έχει δοθεί στην ολοκλήρωση της κατασκευής ελλειπόντων τμημάτων του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (ΔΟΔ) της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Με τον τρέχοντα σχεδιασμό, το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας θα επεκταθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του νέου ΕΣΠΑ σύμφωνα με την “Ημερησία”.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας προβλέπεται ενδεικτικά η υλοποίηση του λεγόμενου “μεγάλου τμήματος του νέου ΒΟΑΚ”, δηλαδή του τμήματος Χανίων-Χερσονήσου, το οποίο και προωθείται προς υλοποίηση μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Ο διαγωνισμός είναι σε προχωρημένο στάδιο και καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχουμε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια σχήματα που έχουν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού, με χρονικό ορίζοντα έναρξης των εργασιών το 2023.

Τιμούν τον Ροβήρο Μανθούλη

Πριν από μερικές ημέρες “έφυγε” από τον μάταιο τούτο κόσμο ένας σπουδαίος του ελληνικού κινηματογράφου - και όχι μόνο. Ο λόγος για τον Ροβήρο Μανθούλη, έναν πρωτοπόρο ντοκιμαντερίστα, ποιητή και στοχαστή, μια άκρως πολυσχιδή προσωπικότητα. Μετά τον θάνατο του Μανθούλη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων απεύθυνε «ύστατο χαίρε» με συγκίνηση, σεβασμό και τιμή, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους φίλους του.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ο Ροβήρος Μανθούλης ήταν «δημιουργός μοναδικός, με τις ταινίες και τα βιβλία του να αποτυπώνουν εμπειρίες συγκλονιστικές. Ένα πολιτιστικό κεφάλαιο για το όποιο του είμαστε υπόχρεοι, καθώς μέσα από τη δουλειά του θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε στο διηνεκές μοναδικά κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά βιώματα που είχε».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποχαιρετά τον Ροβήρο Μανθούλη, ο οποίος μας άφησε τεράστια παρακαταθήκη 122 ταινίες και 17 βιβλία!

Στο πρόσφατο παρελθόν (εντός του 2021), το ΦΚΧ τίμησε τον Μανθούλη - με τη συνδρομή του Νίκου Θεοδοσίου - επανεκδίδοντας το δίτομο αυτοβιογραφικό του έργο “Ο Κόσμος κατ’ εμέ” και συνδιοργανώνοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας το αφιέρωμα στον Μανθούλη “Μια Τρίτη Ματιά”. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση εντός του τρέχοντος έτους, η μνήμη του εκλιπόντος θα τιμηθεί και με την επανέκδοση της πρώτης αλλά και της τελευταίας του ποιητικής συλλογής!

Θύμα COVID η επιτροπή!

Να τα! Θύμα του COVID, με αποτέλεσμα να χαθούν συνεδριάσεις, έπεσε ακόμα και η κριτική επιτροπή του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών.

Βλέπετε, το έργο της επιτροπής θα πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τη διακήρυξη, εντός 40 ημερών από την ημερομηνία αποσφράγισης, που έγινε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, δηλαδή έως τις 28 Απριλίου.

Ωστόσο, δεδομένης της πολυπλοκότητας του αντικειμένου της μελέτης, η οποία αφορά σε έκταση 53 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τη νόσηση μελών της επιτροπής από COVID, δεν κατέστη δυνατό εντός των 40 ημερών να οριστούν περισσότερες ημερομηνίες συνάντησης της επιτροπής.

Αίτημα παράτασης

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή του διαγωνισμού κατέθεσε αίτημα στον Δήμο Ηρακλείου, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας έκδοσης απόφασης κατά 25 ημέρες.

Το αίτημα έγινε δεκτό από τον Δήμο και συγκεκριμένα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφάσισε τις προάλλες να εγκρίνει την παράταση 25 ημερών, δηλαδή έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου, της προθεσμίας έκδοσης απόφασης της κριτικής επιτροπής για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο “Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης”.

Μαφιόζικη εκτέλεση

Με αφορμή τη “μαφιόζικη” εκτέλεση του γνωστού παράγοντα του εγκλήματος Γιάννη Σκαφτούρου, ανοίγει ξανά η συζήτηση για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. Ο Σκαφτούρος ήταν ένας από τους τυπικούς εκπροσώπους του “παλαιού” (ή “παραδοσιακού”) τύπου οργανωμένου εγκλήματος της Ελλάδας. Του μη εκσυγχρονισμένου, αν θέλετε. Ενός τύπου εγκλήματος που αφορούσε κυρίως σε περιθωριακά πρόσωπα και σε μια πολύ εντοπισμένη στην κοινωνία ομάδα ανθρώπων, που κινείτο γύρω από τα συνήθη, γνωστά και δεδομένα πεδία (νύχτα, ναρκωτικά, πορνεία, παράνομος τζόγος).

Νέο έγκλημα

Αυτός ο τύπος του οργανωμένου εγκλήματος, που άνθισε στην περίοδο της αφθονίας στην Ελλάδα, σε μια εποχή που στη χώρα δεν υπήρχαν γκέτο και μαζικοί κοινωνικοί αποκλεισμοί, φαίνεται να υποχωρεί εσχάτως σε βάρος του πιο “εκσυγχρονισμένου” οργανωμένου εγκλήματος. Οργανώσεων που είναι κοινωνικά καθετοποιημένες (εκτός από οριζόντιες που είναι έτσι κι αλλιώς) και χρησιμοποιούν μεθόδους που έρχονται κατευθείαν από χώρες όπου το οργανωμένο έγκλημα είναι μάστιγα και κοινωνική πραγματικότητα εμπεδωμένη.

Η κρίση έφερε αυτό το είδος εγκλήματος στην Ελλάδα και η δημιουργία μεγάλων κοινωνικών ομάδων αποκλεισμένων από την κοινωνική μοιρασιά θα το οδηγήσει στην επικράτηση.

Ελπίζω να μη γίνουμε Ρωσία ή Μεξικό ή ΗΠΑ όσον αφορά στην ισχύ και παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος.

Να καταργηθεί η φορολόγησή του

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κάνει ο δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος. Με επιστολή του που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον καλεί να καταργήσει τη «γελοία», όπως τη χαρακτηρίζει, φορολόγηση του “δικαιώματος υψούν”, δηλαδή του κοινώς λεγόμενου “αέρα” στις οικοδομές.

Το κείμενο της επιστολής: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας παραθέτω πρόταση κατάργησης της φορολόγησης του “δικαιώματος ύψουν” κ.λπ. (του αποκαλούμενου “αέρα”) στις μεταβιβάσεις, κληρονομιές κ.λπ.

Είναι γελοίο και αντιφιλελεύθερο. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να φέρουμε επενδυτές, αυτά πρέπει επιτέλους να τελειώνουν.

Ουγκάντα είμαστε; Είναι σαν να φορολογείται ο κάθε πολίτης στο μελλοντικό δικαίωμα απόκτησης π.χ. διπλώματος οδήγησης. Δηλαδή, αν κάποιος δε θέλει να πάρει δίπλωμα οδήγησης, είναι σαν να του φορολογεί το κράτος τον “αέρα” του διπλώματος οδήγησης.

Αν εγώ ΔΕ θέλω να χτίσω ΠΟΤΕ, γιατί να πληρώνω ένα δικαίωμα το οποίο ΔΕ θα το ασκήσω ποτέ; Αν θελήσω να χτίσω, να βγάλω άδεια οικοδόμησης επιπλέον ορόφων κ.λπ., τότε φορολογήστε με.

Και από πότε φορολογούνται τα δικαιώματα; Θα φορολογήσετε και το δικαίωμα λόγου; Θα φορολογήσετε το δικαίωμα ψήφου; Το δικαίωμα να είσαι ομοφυλόφιλος; Έτσι απλά.  Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος,  Χανιά-Χαλέπα».

Τον… κάψανε και φέτος τον Ιούδα

Τελικά και φέτος ο Ιούδας δε γλίτωσε την πυρά! “Ηθικός αυτουργός” ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας, που, πιστός στην παράδοση, φρόντισε την εις πυρά παράδοσή του!

«Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Πολλές ευχές σε όλους για ψυχική ανά(σ)ταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαύκας» (φωτογραφία Μιχάλης Πυτικάκης - δάσκαλος).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News