Έκαναν βυθό και παραλία… λαμπίκο!

Παραπολιτικά
Έκαναν βυθό και παραλία… λαμπίκο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Λάμπει” ο βυθός και η παραλία των Ματάλων καθώς απομακρύνθηκε ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών, στο πλαίσιο μεγάλης περιβαλλοντικής δράσης που υλοποίησε ο Δήμος Φαιστού, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί έως το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συνεργασία και υποστήριξη της Κοινότητας Πιτσιδίων-Ματάλων, της “Μάταλα Μονομετοχική Α.Ε.”, της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, η οποία ανέλαβε εθελοντικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκτέλεση καθαρισμού του βυθού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Μοιρών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων-Ματάλων.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντουλάκη, καθαρίστηκε ο κόλπος των Ματάλων σε βάθος 8-10 μέτρων και απομακρύνθηκαν πλαστικά, σίδερα, σωλήνες, παλιά αλιευτικά εργαλεία και κάθε λογής σκουπίδια, τα οποία απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ενός φορτηγού!

Μικροί και μεγάλοι εθελοντές συμμετείχαν στην περιβαλλοντική δράση, στέλνοντας το μήνυμα για ένα καθαρό περιβάλλον!

Η δράση στέφθηκε με επιτυχία, όπως σημείωσε ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ενώ ακολούθησε ειδική εκδήλωση βραβεύσεων για τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων.

Συνέρρευσαν μαζικά οι πιστοί στον Αϊ Γιώργη στο Σεληνάρι

Εκατοντάδες πιστοί μετέβησαν χθες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι, ανήμερα της εορτής του, προκειμένου να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη του. Δεν ήταν εξάλλου λίγοι οι Ηρακλειώτες που εκμεταλλεύτηκαν τη χθεσινή ηλιόλουστη ημέρα και την αργία της Δευτέρας του Πάσχα, συνδυάζοντας το προσκύνημα στον Aϊ Γιώργη με... εκδρομούλα σε κάποιο από τα ουκ ολίγα μέρη που προσφέρονται για αναψυχή στο Μεραμπέλο, αλλά και γενικότερα στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης.

Εξάλλου, διακριτική αλλά δυναμική ήταν η παρουσία της Τροχαίας στην περιοχή, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα δυσάρεστα απρόοπτα, καθώς πλήθος πεζών διασχίζει κάθετα την εθνική οδό για να μεταβεί στη Μονή. Και του χρόνου με υγεία!

«Εγκλωβισμένοι» ιδιοκτήτες

Έως 20.000 εκτιμάται πως είναι σε όλη τη χώρα οι “εγκλωβισμένοι” ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες συναλλαγές τους μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 εξαιτίας του φόρτου εργασίας των κρατικών υπηρεσιών.

Ιδιοκτήτες ακινήτων, εκπρόσωποί τους και συμβολαιογράφοι ζητούν να υπάρξει η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι και την 31η Μαΐου 2022, βάσει βεβαιώσεων μηχανικού που έχουν νόμιμα εκδοθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν δώσει απάντηση στο αν θα δώσουν ή όχι την τελευταία αυτή παράταση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ είχαν εκδώσει νόμιμα τις βεβαιώσεις μηχανικών και είχαν προβεί στην έκδοση σωρείας άλλων σχεδιαγραμμάτων (βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.ά.), δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ξανά κουπόνι;

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών με μια νέα επιταγή ακρίβειας έως 200 ευρώ ή εναλλακτικά τη χορήγηση μιας κάρτας τροφίμων, ώστε να διευκολύνει τους πολίτες από τις αυξήσεις στο λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”, φαίνεται να βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Η φόρμουλα δεν έχει ακόμη “κλειδώσει” και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κρίση.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία θα έρθει να καλύψει μέρος του κόστους που κλήθηκαν και θα έχουν κληθεί μέχρι τότε να διαχειριστούν τα νοικοκυριά σε περιβάλλον ακρίβειας.

Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί - εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο - σε κάθε περίπτωση με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανακούφιση!

Ένας συλλογικός στεναγμός ανακούφισης, ένα μαζικό “ουφ”, βγήκε από τα στήθη εκατομμυρίων δημοκρατικών Ευρωπαίων. Για μία ακόμη φορά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν στη Γαλλία και η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν δεν έφτασε στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατανοητή η ανακούφιση, η ακροδεξιά στην εξουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, τη χώρα που γέννησε την αστική δημοκρατία και έχει την πιο δημοκρατική παράδοση στην ήπειρο, θα ήταν εξέλιξη απολύτως καταστροφική. Θα υπονόμευε την ίδια την ουσία της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να... πανηγυρίζουμε που δε βγαίνει η ακροδεξιά - και βγαίνει ένας ακραίος φιλελεύθερος, να τα λέμε και αυτά. Η ακροδεξιά, που πριν 10-12 χρόνια ούτε να ονειρευτεί δεν μπορούσε ότι θα κυβερνήσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Και τώρα... κυβερνά στην Αυστρία, συγκυβερνά σε Πολωνία και Σλοβενία και Ουγγαρία... και βρίσκεται μόνιμα στον προθάλαμο της προεδρίας στη Γαλλία.

Πώς φτάσαμε λοιπόν ως εδώ; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι μία λέξη: νεοφιλελευθερισμός. Η οικονομική κρίση του 2008 - «η κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμη», σύμφωνα με κάποιους αναλυτές - ξεγύμνωσε όλες τις αδυναμίες των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Αποκάλυψε τα άδυτα του καπιταλισμού-καζίνο, άνοιξε την “ψαλίδα” μεταξύ (πολύ) πλούσιων και φτωχών και έστειλε στο χείλος της χρεωκοπίας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα (με όλες τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, τις οποίες δεν παραβλέπουμε).

Κρίση διαρκείας

Στο κλίμα της διαρκούς κρίσης που βιώνουμε από τότε, με την αναιμική «ανάπτυξη για ολίγους και εκλεκτούς», με τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής για τους πολλούς, βρήκε εύφορο έδαφος για να βλαστήσει ο σπόρος της ακροδεξιάς. Η άκρα Δεξιά είναι μια... συστημική έκφραση της αντισυστημικότητας. Στηρίζει χέρια-πόδια τον καπιταλισμό και τους εκφραστές του, αλλά η ρητορική του είναι της ακραίας αντίδρασης στο “σύστημα” και το “κατεστημένο”.

Και η Αριστερά;

Θα μου πείτε, γιατί ο κόσμος δε στράφηκε στην Αριστερά; Ε, στην Ελλάδα στράφηκε (και απογοητεύτηκε) στην Πορτογαλία πήγε λίγο καλύτερα το πράμα, στην υπόλοιπη Ευρώπη Αριστερά θεωρούνται τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία πρωτοστάτησαν στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οτιδήποτε αριστερότερο δυσφημείται συστηματικά εδώ και δεκαετίες και έχει αποκλειστεί από τα συστημικά μίντια (ενώ η άκρα Δεξιά έχει άφθονο χώρο και χρόνο στα ίδια μίντια!).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News