Λαζαράκια όπως παλιά!

Παραπολιτικά
Λαζαράκια όπως παλιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί ένα από τα έθιμα που τηρούνται με ευλάβεια κάθε χρόνο στα άλλοτε προσφυγικά προάστια του Ηρακλείου και που, με τον χρόνο, έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα και την παράδοση πολλών περιοχών της Κρήτης. Είναι το έθιμο των ανθρωπόμορφων κουλουριών που αποκαλούνται “λαζαράκια”, φτιάχνονται για το Σάββατο του Λαζάρου και εν πολλοίς συμβολίζουν τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και την “πρώτη λαμπρή”, καθώς η από τους νεκρούς έγερση του Λαζάρου θεωρείται πρoοικονομία της Ανάστασης του Χριστού.

Στη Νέα Αλικαρνασσό κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου, πέρα από τις νοικοκυρές που τηρούν το έθιμο, υπάρχουν και φούρνοι που το διατηρούν, έχοντας συμβάλει στη διάδοσή του. Η Πόπη Σάβλα, απόγονος Μικρασιατών όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τηρώντας αυτό το έθιμο, νιώθει ότι συνεχίζει μια ιστορία που άφησαν χαραγμένη στη μνήμη της οι παππούδες και οι γιαγιάδες της.

Η προετοιμασία για τα λαζαράκια απαιτεί μεράκι και καλή δουλειά, ενώ ένα ζευγάρι παιδικά χέρια κάνει κάθε φορά αισθητή τη διαφορά.

«Η αλήθεια είναι ότι, όταν φτιάχνουμε τα λαζαράκια στο σπίτι, το να έχουμε ένα ή και περισσότερα παιδιά για να βοηθήσουν κάνει το αποτέλεσμα διαφορετικό, γιατί με τα μικρά τους χεράκια φτιάχνουν το σχήμα του Λαζάρου καλύτερα», εξήγησε η κ. Σάβλα, που και φέτος διαθέτει τα “λαζαράκια” στον φούρνο της.

«Επί της ουσίας χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, ζάχαρη, νερό, μαγιά, αλεύρι, μαστίχα, κανελογαρίφαλα, σταφίδες, σουσάμι και όποιος το επιθυμεί βάζει και λίγο καρύδι στη γέμιση που βάζουμε μέσα στο “λαζαράκι”. Τα υλικά είναι απλά και για να πετύχει η συνταγή πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Μετά, σειρά έχει το μεράκι που βάζει η κάθε νοικοκυρά, η οποία για να είμαστε ειλικρινείς με τα “λαζαράκια” ξεκινά μια περίοδος που θα έχει αρκετή δουλειά αλλά και ομορφιά, καθώς με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, από τα τσουρέκια, τα κόκκινα αβγά και τα καλιτσούνια εδώ στην Κρήτη, μοσχοβολούν οι γειτονιές», πρόσθεσε η κ. Σάβλα.

«Πρωθυπουργός σε αποδρομή»...

«Πρωθυπουργό σε αποδρομή»... χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όσα είπε από το 2ο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένας πρωθυπουργός που τη μια μέρα ορίζει σε ποια περιφέρεια θα κατέβει ένας υπουργός του και την άλλη μέρα διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή που τρέμει την κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο βασικός εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας στη χώρα, που σιχαίνεται οτιδήποτε δημόσιο αλλά ζει από αυτό έναν αιώνα, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σηματοδοτεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική ζωή του τόπου και καταφεύγει σε χοντροκομμένες προσβολές. Για να μην έχει αμφιβολίες, σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της πιο αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ευρώπης. Πολύ σύντομα οι πολίτες που έχει παρατήσει στο έλεος της κερδοσκοπίας θα του δώσουν να το καταλάβει», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Κοροϊδεύει την κοινωνία»

Αλλά σκληρή ήταν και η κριτική από το ΜέΡΑ25... «Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο ανέφερε πως η κυβέρνηση “θα δείξει μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδήσει”»... Πάνω σε αυτή τη φράση του πρωθυπουργού, το ΜέΡΑ25 ξεσπαθώνει: «Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει την κοινωνία όταν λέει πως η κυβέρνησή του δε θα δείξει καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια, την οποία η ίδια όμως καθημερινά επιδοτεί. Αν πραγματικά ήταν αποφασισμένη η κυβέρνηση να δείξει μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια, θα είχε ήδη καταργήσει το ψευτοχρηματιστήριο της ενέργειας που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει σήμερα πιστά και με ζήλο η “Μητσοτάκης Α.Ε.”. Παράλληλα, θα είχε ήδη καταργήσει και την οριακή τιμολόγηση της ενέργειας, ενώ θα λειτουργούσαν και οι φερόμενες ως “ανεξάρτητες”, ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν έχει συμβεί, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει συνειδητά να στηρίζει καθημερινά όχι την κοινωνία, αλλά την αισχροκέρδεια των καρτέλ της παρασιτικής ολιγαρχίας»...

Λαχτάρισαν στην Πόμπια

Μεγάλη λαχτάρα επιφύλασσε το βράδυ του Σαββάτου για τους κατοίκους της Πόμπιας στη Μεσαρά, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στον βιολογικό σταθμό της περιοχής και η οποία επεκτάθηκε τάχιστα, λόγω και των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν. Ευτυχώς, η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση κατοίκων αλλά και της γρήγορης αλλαγής διεύθυνσης των ανέμων, ήταν καταλυτική προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Ήπεσε το κλαδί, χτύπησε το καλώδιο, το έριξε κάτω και ξεκίνησε η φωτιά από εδώ», ανέφερε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” o πρόεδρος της Κοινότητας Πόμπιας Γιώργος Φουστανάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η φωτιά «επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα», γιατί «φύσαγε πάρα πολύ».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που προκλήθηκε, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, ήταν το γεγονός ότι αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο της προληπτικής εκκένωσης του Παραρτήματος Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία, όπου φιλοξενούνται 30 ανήλικοι! Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δε χρειάστηκε τελικά να γίνει...

Χωρίς ρεύμα για 14 ώρες

Στην περιοχή μετέβησαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις του Δήμου Φαιστού, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Όπως μας είπε χωριανός, κάποιοι με τα τρακτέρ τους μετέφεραν βυτία με νερό, συνδράμοντας τα μέγιστα στη “μάχη” με τις φλόγες.

Η πύρινη λαίλαπα πρόλαβε τελικά να κατακάψει έξι στρέμματα γης, που περιλάμβαναν κυρίως ευκάλυπτους, καλαμιές και ξερά κλαδιά, όμως το πρόβλημα είναι ότι έμειναν χωρίς ρεύμα 14 ώρες στην περιοχή!

Μηχανοκίνητος εξοπλισμός που... σέρνεται

Τι και αν ξεκινάει και επισήμως σε δύο εβδομάδες η αντιπυρική περίοδος; Οι πυροσβέστες που θα κληθούν να σηκώσουν και πάλι αυτό το καλοκαίρι βαρύ φορτίο στους ώμους τους, όποτε το καθήκον τους καλεί, και έχει να κάνει κυρίως με τις δασικές πυρκαγιές, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αφενός για το ελλιπές προσωπικό και αφετέρου για τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό των οχημάτων.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος ηλικίας των δασικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επίπεδο νομού Ηρακλείου φτάνει τα 25 έτη, ενώ η τελευταία χρονιά προμήθειας δασικού οχήματος καταγράφτηκε το 2008.

Και μπορεί να προηγήθηκε κάθοδος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώνοντας τη λειτουργία της νέας ειδικής μονάδας με τους δασκοκομάντος στην Κρήτη, αλλά τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση προσωπικού και την ελλιπή προμήθεια εξοπλισμού δεν παύουν να υφίστανται. Μήπως το αρμόδιο υπουργείο να... ρίξει μια μάτια και στο συγκεκριμένο ζήτημα, τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και οι πυροσβέστες θα κληθούν να δώσουν τεράστια μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπου χρειάζεται;

Το “φράγμα” των 30 βαθμών

Πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου “σκαρφάλωσε” τη χθεσινή ημέρα ο υδράργυρος στην Κρήτη. Οι ισχυροί νοτιάδες, η αφρικανική σκόνη και οι υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρικού σκηνικού το σαββατοκύριακο που μας άφησε.

Στο “κόκκινο” το Ρέθυμνο

Στις περισσότερες περιοχές του νησιού ο υδράργυρος έσπασε το “φράγμα” των 25 βαθμών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου: Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, στην πόλη του Ρεθύμνου ο υδράργυρος έφτασε στους 31,6 βαθμούς, ενώ στον Πλακιά (Ρέθυμνο), στα νότια του νομού, στους 30,9.

Κι είμαστε ακόμη στον Απρίλη

Στο φράγμα Ποταμών (Ρέθυμνο) η μέγιστη τιμή ήταν 29,1, ενώ στο Σπήλι (Ρέθυμνο) 28. Το top 8 συμπληρώθηκε από τους Αγίους Πάντες Χανίων (27,6), τον Φουρφουρά Ρεθύμνου (27,5) και το Σίσι Λασιθίου (27,2). Κι είμαστε ακόμη στα μέσα Απρίλη...

Από που προήλθε, ωστόσο, αυτή η μεγάλη ποσότητα σκόνης που εκτόξευσε στα ύψη τις θερμοκρασίες όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας; Σύμφωνα με το meteo, το βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε προς τη χώρα μας έφτασε μέσα σε... 33 ώρες στην Κρήτη, έχοντας ξεκινήσει από τη Νότια Λιβύη και ειδικότερα από τη Θάλασσα Άμμου του Μουρζούκ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News