«Στο Ηράκλειο συνάντησα τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος Εφραίμ Τσαγκατάκης, εκ γενετής τυφλός, πηγαίνει σε σχολεία και μιλά στους μαθητές για τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Μου είπε ότι θέλει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι το διαφορετικό ίσως δεν απέχει τόσο πολύ από εκείνα. Και ότι δεν υπάρχει λόγος να το φοβούνται», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με γνώρισε με τον δικό του τρόπο. Θα είμαι δίπλα του όπως μπορώ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε τυφλός και πηγαίνει σε σχολεία του Ηρακλείου για να δείξει στους μαθητές τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, τους δείχνει το μπαστούνι του, πώς ο ίδιος κινείται με αυτό ενώ το κρατούν για λίγο και οι ίδιοι οι μαθητές, και έχει μαζί του κομπιουτεράκι και ρολόι για να τους δείχνει πώς γράφει και διαβάζει.
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τού ζήτησε αν γίνεται να τον “ψηλαφίσει” στο πρόσωπο για να καταλάβει πώς είναι ο κ. Μητσοτάκης στην όψη, κάτι που έγινε όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στη φωτογραφία.
Επίσης ο Κωνσταντίνος είναι αθλητής της ποδηλασίας και είπε στον πρωθυπουργό ότι θέλει κάποια στιγμή να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς.
Προπονείται με “πιλότο”, δηλαδή με κάποιον άλλον που οδηγεί το τιμόνι του (διπλού) ποδηλάτου. Κάνει πετάλι και ο ίδιος, συμμετέχοντας σαν ομάδα με τον “πιλότο” του στον αγώνα.
Το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στον Γιαννουλάκη
Σε μια ανάρτηση που συζητήθηκε πολύ, αλλά και συγκίνησε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Δημήτρης Γιαννουλάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν κατόρθωσε να δώσει το “παρών” στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο οι δυο τους, Μητσοτάκης και Γιαννουλάκης, συνομίλησαν τηλεφωνικά, όπως αποκαλύπτει ο δεύτερος στο Facebook αναρτώντας φωτογραφία από το κινητό του και τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό. Έγραψε λοιπόν ο Δημήτρης Γιαννουλάκης:
«“Είσαι εσαεί παρών, Δημήτρη μου, εξάλλου άφησες άξιο διάδοχο!”, ήταν η απάντηση του προέδρου και πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη όταν στην τηλεφωνική μας συνομιλία του κατέθεσα το παράπονο ότι λόγοι υγείας δε μου επέτρεψαν να είμαι παρών στο προσυνέδριο της Ν.Δ. που έγινε στη πόλη μου.
Πρόεδρε μου, σε ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου. Εύχομαι από καρδιάς, σαν τη μεγάλη και μοναδική ελπίδα του Έθνους, να είσαι γερός και δυνατός και να συνεχίσεις για πολλά ακόμη χρόνια να είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, της Ελλάδας που αλλάζει, της Ελλάδας που εκσυγχρονίζεται, της Ελλάδας που πάει μπροστά, της Ελλάδας που προσπαθεί και κάνει ό,τι καλύτερο για την κοινωνία.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον τ. πρόεδρο της Ν.Δ. και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αδελφικό φίλο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για το ενδιαφέρον και τις ευχές του για την υγεία μου!
Βαγγέλη μου, να είσαι καλά... Ξέρεις την αγάπη μου την έχεις πάντα!».
Δώρο φωτογραφία από το 1963
Ένα ξεχωριστό δώρο έκανε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορφών Δήμου Μαλεβιζίου Κωστής Φαραζάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές Σάββατο. Πρόκειται για μια φωτογραφία με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από το μακρινό 1963, όταν πήγε στις Κορφές και για την εξαγγελία του Περιφερειακού Ιατρείου Κορφών. Μαζί με τη φωτογραφία τού αφιέρωσε και μια μαντινάδα: «Καλά κρατείς στη χώρα μας Κυριάκο το τιμόνι, σαν την καλή ανυφαντού που υφαίνει το στημόνι».
Ο παπάς του ΣΥΡΙΖΑ σκληρός για Μητσοτάκη
Ο γνωστός για τον αιχμηρό πολιτικό του λόγο «παπάς του ΣΥΡΙΖΑ», ο παπα-Γιάννης Βάθης, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου του κόμματος και ήταν σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας αναφορές στον «ηγέτη και πρωθυπουργό» Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα ο παπα-Γιάννης έκανε κριτική στους «συντρόφους που δίνουν χαλαρές συνεντεύξεις στον έντυπο Τύπο» και δημιουργούν στον αντίπαλο “πάτημα” «να χτυπήσει με την... παραπολιτική».
Ο παπάς από τα Σελλιά Ρεθύμνου μίλησε για ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης, αποφυγή της εσωστρέφειας και άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.
Ο «παπάς του ΣΥΡΙΖΑ» έλαβε τα χειροκροτήματα των συνέδρων όταν αναφέρθηκε και στον «φίλο του μαχητή Παύλο Πολάκη», μιας και οι δύο είναι από την Κρήτη.
Ο πόλεμος του... καλαμποκιού!
Και ο πόλεμος του... καλαμποκιού “καλά κρατεί”... Στις 15 Απριλίου η τιμή του έφτασε στα 271,23 ευρώ ανά τόνο! Και η αύξηση αυτή στηρίχτηκε στο γεγονός πως ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να σταματήσει εντελώς την αποστολή, αλλά και την καλλιέργεια καλαμποκιού στη χώρα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανησυχίες για καθυστέρηση στη φύτευσή του και στις ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο πόλεμος δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να δεσμεύεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εμπόριο σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα μπορούσε να μειώσει την επόμενη σοδιά καλαμποκιού της Ουκρανίας κατά περίπου 40%.
Έχει σημασία για τους αμπελουργούς
Αύξηση οιναμπέλων και μείωση σταφιδαμπέλων, από το 2015 έως το 2020, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ευρήματα των αποτελεσμάτων της έρευνας αμπελουργικών καλλιεργειών έτους 2020 της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που αφορούν στις εκμεταλλεύσεις και στις εκτάσεις με οινάμπελα και σταφιδάμπελα σε σύνολο χώρας και σε περιφερειακό επίπεδο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας αμπελουργικών καλλιεργειών έτους 2015.
Νομίζω πως αυτά τα αποτελέσματα έχουν τη σημασία τους για τους αμπελουργούς μας. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων με αμπελώνες (οινάμπελα και σταφιδάμπελα) αυξήθηκε κατά 2,3% το 2020 σε σχέση με το 2015. Οι εκμεταλλεύσεις με αμπελώνες παραγωγικής ηλικίας αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι εκμεταλλεύσεις με αμπελώνες μη παραγωγικής ηλικίας κατά 35,8%.
Από το σύνολο των εκτάσεων με αμπελώνες το 2020, τα 644.088 στρέμματα καλλιεργούνται με οινάμπελα, καταγράφοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με το 2015, και τα 385.261 στρέμματα καλλιεργούνται με σταφιδάμπελα, καταγράφοντας μείωση 3,1% σε σχέση με το 2015.
Η περιφερειακή κατανομή
Αναφορικά με την περιφερειακή κατανομή των συνολικών εκτάσεων με αμπελώνες (οινάμπελα και σταφιδάμπελα), το 2020 οι περισσότερες εκτάσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο με 247.739 στρέμματα, μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2015. Ακολουθούν η Κρήτη με εκτάσεις αμπελώνων που ανέρχονται σε 221.845 στρέμματα το 2020, μειωμένες κατά 1,6% σε σχέση με το 2015, και η Δυτική Ελλάδα με 164.521 στρέμματα το 2020, χωρίς σημαντική μεταβολή (0,05%) σε σχέση με το 2015.
Οι περισσότερες εκτάσεις με οινάμπελα για το 2020 καταγράφονται στην Πελοπόννησο με 100.087 στρέμματα και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 88.281 στρέμματα και η Κρήτη με 77.616 στρέμματα.
Οι περισσότερες εκτάσεις με σταφιδάμπελα για το 2020 (δηλαδή το 75,8% της συνολικής έκτασης σταφιδαμπέλων) καταγράφονται σε δύο περιφέρειες, στην Πελοπόννησο με 147.652 στρέμματα και στην Κρήτη με 144.228 στρέμματα.
«Μόνιμος κάτοικος» Αρκαλοχωρίου
“Μόνιμος κάτοικος” Αρκαλοχωρίου κοντεύει να γίνει ο αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού την περασμένη μόνο εβδομάδα επισκέφτηκε δύο φορές την περιοχή. Πρόκειται για δύο από τις πολλές επισκέψεις που έχει κάνει στην περιοχή μετά τον σεισμό και σίγουρα όχι η τελευταία... Βέβαια, όπως σημειώνουν με νόημα οι δήμαρχοι της περιοχής, ό,τι προσπάθειες κι αν κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ο κ. Τριαντόπουλος “έχει το μαχαίρι και το πεπόνι” για τις χρηματοδοτήσεις και τα κονδύλια...
Σχόλια