Παραπολιτικά

Πήρε δίχτυα και σκάφη ο νοτιάς

Παραδομένο στους θυελλώδεις νοτιάδες έμεινε για μόλις μισή ώρα χθες το πρωί το λιμάνι Καβονήσι της Κισσάμου και ήταν αρκετό για να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε αλιευτικά σκάφη. Ένα επαγγελματικό αλιευτικό, από το οποίο ζουν τις οικογένειές τους δύο αδέλφια, αναποδογύρισε και βυθίστηκε, ενώ άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο ιδιοκτήτης ενός σκάφους κινδύνευσε στην προσπάθειά του να το γλιτώσει από τη μανία του νοτιά.

Για ένα λιμάνι που δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στα σκάφη που ελλιμενίζονται έκαναν λόγο οι ψαράδες της περιοχής, επισημαίνοντας πως όταν πνέουν νότιοι άνεμοι η θάλασσα φτάνει στην προβλήτα. Ζήτησαν μάλιστα την παρέμβαση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Βιριράκη και του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο λιμάνι για να διαπιστώσουν το μέγεθος των καταστροφών.

Ο κ. Γιώργος Καστρινάκης, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού αλιείας με ένα μικρό σκάφος, είπε πως «όλα άρχισαν στις 7 το πρωί. Μέχρι τις 7:30 αυτό που συνέβη ήταν θεομηνία. Μπήκε ο νοτιάς στο λιμάνι, ένα σκάφος βυθίστηκε, ένα δεύτερο επίσης υπέστη μεγάλες καταστροφές και το δικό μου χτυπήθηκε στην προβλήτα κι έχει σημαντικές ζημιές που, αν δεν επισκευαστούν, δεν μπορεί να βγει στη θάλασσα ξανά».

Ο ίδιος θυμάται ανάλογα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν, αποδίδει όμως τις καταστροφές στο λιμάνι.

Νωρίς χθες το μεσημέρι έγινε η ανέλκυση του αλιευτικού που βυθίστηκε, με τους ιδιοκτήτες του να εκφράζουν την απογοήτευσή τους, καθώς από αυτό το σκάφος ζουν τις οικογένειές τους. Ο κ. Γιάννης Γοναλάκης και ο αδελφός του κ. Γιώργος Γοναλάκης υπολογίζουν την οικονομική ζημιά σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όπως είπαν στη “Ν.Κ.”, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σηκώσουν το βάρος της αποκατάστασης του σκάφους, με δεδομένο ότι, πέρα από τις ζημιές στο σκαρί, το σύνολο του εξοπλισμού του, από τη μηχανή μέχρι τα όργανα και τα αλιευτικά εργαλεία, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ακόμη και τα δίχτυα των ψαράδων καταστράφηκαν και θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ για την αντικατάστασή τους.

«Έβαλε τέτοιο καιρό που το σκάφος μας ανετράπη και βούλιαξε αμέσως. Δεν προλάβαμε να κάνουμε το παραμικρό. Πληρώνουμε για ασφάλεια στα σκάφη και τελικά είναι απροστάτευτα», είπε ο κ. Γιάννης Γοναλάκης, τονίζοντας πως χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσει μαζί με τον αδελφό του να ξαναφτιάξουν το αλιευτικό τους. Εκτίμησε μάλιστα πως το κόστος της ζημιάς φτάνει τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Καστρινάκης έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο για το λιμάνι της Κισσάμου.

«Σε τόσο λίγα λεπτά να γίνει τόσο μεγάλη ζημιά δεν το έχω ξαναδεί», είπε.

Μικρότερης έκτασης ζημιά υπέστη το τουριστικό αλιευτικό τού κ. Γιώργου Καστρινάκη, πλην όμως για τον ιδιοκτήτη το κόστος αποκατάστασης είναι μεγάλο και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, πριν καν αρχίσει ο τζίρος του καλοκαιριού.

Τον προτείνουν για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ

Ένα δυνατό μπλοκ αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων της Σητείας προτείνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον πρώην δήμαρχο Νίκο Κουρουπάκη για το ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών εκλογών, με στόχο να κερδηθεί ξανά η μία από τις δύο έδρες στον ν. Λασιθίου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γουλιδάκη, του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, του περιφερειακού συμβούλου Μανόλη Κλώντζα και της επίσης περιφερειακής συμβούλου Μαρίας Χανιωτάκη.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αθήνα έχει φτάσει μια πρώτη λίστα με 13 ονόματα ανδρών και γυναικών, που βολιδοσκοπούνται, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα που φέρονται να ετοιμάζονται να αυτοπροταθούν ή να ετεροπροταθούν.

Στα ονόματα που έχουν ακουστεί από τη Σητεία είναι και εκείνο της πρώην αντιπεριφερειάρχη Πελαγίας Πετράκη, η οποία όμως συμμετείχε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτη Σαρρή από την Ιεράπετρα, τον οποίο “φλερτάρουν” και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πει στους στενούς του συνεργάτες ότι δε θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική σε αυτή τη φάση.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται να υπάρχει υπερπροσφορά ανδρών και “αναιμικό” ενδιαφέρον από γυναίκες να μπουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους.

Ήθελε να μεταλάβει πρώτη

Κυριακή των Βαΐων και κόντεψε να γίνει της... αποκαλύψεως σε εκκλησία της Αλικαρνασσού.

Αφορμή η προτεραιότητα στη... Θεία Μετάληψη.

Ηλικιωμένη διεκδικούσε μετ' επιτάσεως την πρώτη θέση για τη Θεία Κοινωνία, με τις μητέρες ανήλικων παιδιών (τα οποία συνήθως προηγούνται σε αυτή τη διαδικασία) να ενίστανται.

Αποτέλεσμα του “σούσουρου” που δημιουργήθηκε μέσα στην εκκλησία; Οι ψάλτες άφησαν το “Κύριε ελέησον” και άρχισαν τις... συστάσεις για ησυχία.

Τελικώς ο ιερέας, με το “σώμα και το αίμα” του Χριστού ανά χείρας, κατεύνασε τα πνεύματα...

Μέγας είσαι Κύριε, μέρες που είναι...

Δηλώσεις πανικού

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το σκληρό lockdown στη Σαγκάη, με “ψίθυρους” να ακούγονται ότι το κινεζικό καθεστώς κάτι κρύβει και δε το λέει στην παγκόσμια κοινότητα. Φυσικά, καλό θα ήταν να μη γίνονται τέτοιους είδους δηλώσεις, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω πανικό του απλού κόσμου, ο οποίος ήδη μαστίζεται από προβλήματα, όπως την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καθημερινή αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, η Δύση καλό θα ήταν να βγει να καταδικάζει το σκληρό lockdown στη Σαγκάη, το οποίο έχει προκαλέσει μια απίστευτη ταλαιπωρία και θλίψη σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Κάτι αδιανόητο

Το γεγονός ότι σήμερα οδεύουμε στην 54η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και η σύρραξη δεν έχει τελειώσει αποτελεί κάτι αδιανόητο! Όσο συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου, τόσο θα χάνονται αθώες ψυχές (άμαχοι), όσο και νέοι στρατιώτες που απλά εκτελούν τις εντολές των ισχυρών. Τόσο θα αυξάνονται οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο σε μια ξένη χώρα. Όταν με το καλό τελειώσει αυτή η σύρραξη, που όλοι οι λογικοί άνθρωποι ελπίζουν να συμβεί σύντομα, δε θα είναι εφικτό να σβηστεί από τις μνήμες των ανθρώπων ο όλεθρος που βίωσαν όλο αυτό το διάστημα, για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Η Τζένη... 30 χρόνια μετά

«Ένιωσα την ανάγκη να κατέβω στον τόπο μου και να πεθάνω σε αυτόν, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η απόφαση». Τάδε έφη Τζένη Χειλουδάκη, η οποία παραχώρησε μια συγκλονιστική συνέντευξη στη “Lifo”. Η πρώτη τρανς, η οποία είχε το θάρρος να βγει ανοικτά και να μιλήσει γι’ αυτό που είναι στη... συντηρητική Ελλάδα της δεκαετίας του ’90, και η οποία ουκ ολίγες φορές απασχόλησε την κοινή γνώμη με τον σκανδαλώδη (sic) της βίο, τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην πατρίδα της, τη Σητεία.

Όπως δηλώνει η ίδια, «σε μια κλειστή κοινωνία δεν μπορείς να απομονωθείς εύκολα. Θες μια μέρα να πιεις τον καφέ σου χωρίς να μιλήσεις σε κανέναν». Ωστόσο, η Τζένη Χειλουδάκη στέκεται περισσότερο στα καλά, καθώς, όπως λέει, «είναι συγκλονιστικό να μπορείς να περπατάς στα βουνά και στα λιβάδια μιας μικρής κωμόπολης, είναι μαγικό να μπορείς να κάνεις τη γυμναστική σου σε μια θάλασσα με μπλε σημαία.

Μετά είναι και το ότι, όταν ένας ντόπιος έχει σοβαρό πρόβλημα, πέφτουν όλοι πάνω να τον βοηθήσουν».

«Πλούσια στο πνεύμα και την ψυχή»

Η Χειλουδάκη διαμένει μόνιμα σε ένα τροχόσπιτο, στο Πισκοκέφαλο της Σητείας.

«Περνάω την ωραιότερη φάση της ζωής μου. Είμαι πιο φτωχή από ποτέ. Το οξύμωρο είναι ότι είμαι και πιο πλούσια από ποτέ. Δεν έχω πια τα διαμερίσματα και τα καμπριολέ, φρόντισα να ξεπουλήσω όλα τα πανάκριβα ρολόγια και τα ρούχα μου, τα σερβίτσια Rosenthal και τα Versace. Δεν έχω τίποτα και έχω τα πάντα. Έχω τον Κέρουακ και τον Φόκνερ μου, τον Ιούλιο Βερν και την Οριάνα Φαλάτσι, τόσα βιβλία που δεν πούλησα και ούτε πρόκειται - αγοράζω κι άλλα. Είμαι πλούσια πια στο πνεύμα και την ψυχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια