Πανελλαδικές 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα - Ποικιλία ασκήσεων!

Θέματα εξετάσεων
Πανελλαδικές 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα - Ποικιλία ασκήσεων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είναι απαιτητική στο σύνολό της. Ενδιαφέρον και κάποιες φορές δύσκολο είναι το γεγονός ότι η γκάμα των ασκήσεων που μπορεί να ζητηθεί είναι εξαιρετικά μεγάλη!

Μελετήστε το συγκεκριμένο διαγώνισμα και τους τύπους των εκφωνήσεων – ασκήσεων.

Αρχικά, στο θέμα Α ζητείται η πύκνωση μιας συγκεκριμένης άποψης του συγγραφέα του κειμένου. Πρόκειται για τύπο εκφώνησης που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Στο θέμα Β οι ερωτήσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της διδακτέας ύλης της θεωρίας. Είναι σημαντικό, μάλιστα, να τονιστεί ότι και οι απαντήσεις στο θέμα Β οφείλουν να "υπακούουν" στους κανόνες οργάνωσης και δομής του λόγου που συγκροτούν ένα ενιαίο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, οι επιγραμματικές απαντήσεις στα θέματα της θεωρίας δεν ενδείκνυνται.

Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, να δοθεί στο θέμα Γ, καθώς το ερμηνευτικό σχόλιο είναι εστιασμένο τόσο ως προς το θέμα όσο και ως προς έναν κειμενικό δείκτη, ο οποίος είναι και ο πιο βασικός για την ερμηνεία του κειμένου. Η δυσκολία, τέλος, του συγκεκριμένου θέματος Δ έγκειται στο ότι δίνεται ένα μόνο ζητούμενο, πράγμα που προϋποθέτει προσεκτική οργάνωση των δύο παραγράφων του κύριου μέρους του κειμένου που θα γράψουν οι μαθητές.

Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας. Καλή επιτυχία!

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News