Πανελλήνιες 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Αρχαία, προτεραιότητα στο αδίδακτο κείμενο!

Θέματα εξετάσεων
Πανελλήνιες 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Αρχαία, προτεραιότητα στο αδίδακτο κείμενο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγή στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας από τις φετινές Πανελλαδικές (του σχολικού έτους 2022/2023) στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20 ή 10 στις 100. Αυτές οι μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου (παρατήρηση Γ1.), το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 στις 20 μονάδες.

Επιπλέον,  αυξήθηκαν και οι στίχοι του αδίδακτου κειμένου που θα δίδονται προς μετάφραση: Η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.

Η αλλαγή αυτή είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν καθώς η μετάφραση και οι ερωτήσεις του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους συγκριτικά με αυτές του διδαγμένου.

Επιβάλλεται, λοιπόν, η προσεκτική μελέτη και επεξεργασία του αδίδακτου κειμένου, η οποία απαιτεί σχετική άνεση χρόνου και συγκέντρωση. Οι μαθητές πρέπει να εξασφαλίσουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία του κειμένου και να μην τον ξοδέψουν στις παρατηρήσεις που αφορούν το διδαγμένο κείμενο.

Το συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού και σωστά διαβαθμισμένου διαγωνίσματος.

Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας!

Καλή επιτυχία!

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News