Πανελλήνιες 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα και Λογοτεχνία που δυσκολεύουν!

Θέματα εξετάσεων
Πανελλήνιες 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα και Λογοτεχνία που δυσκολεύουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γεγονός ότι για πολλούς μαθητές η Γλώσσα αποτελεί ένα δύσκολο μάθημα

Η συνεξέταση δε της Νεοελληνικής Γλώσσας με  τη Λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια αύξησε σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας του διαγωνίσματος. Όσο δε για το κομμάτι της Λογοτεχνίας, εκεί το πράγμα δυσκολεύει, γιατί τα γυμνασιακά χρόνια αλλά και στις πρώτες λυκειακές τάξεις, το μάθημα της Λογοτεχνίας δεν αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Στο συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας υπάρχει θεματική συνάφεια μεταξύ του μη λογοτεχνικού και του λογοτεχνικού κειμένου, καθώς και ποικιλία και διαβάθμιση των θεμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο 3ο ερώτημα του θέματος Β το οποίο αφορά σε ένα σημαντικό μέρος της ύλης της θεωρία της Γλώσσας, την οργανωτική δομή των επιχειρηματολογικών κειμένων. Στο θέμα Γ, παρόλο που δε γίνεται αναφορά σε κειμενικούς δείκτες, είναι δεδομένο ότι πρέπει αυτοί να αξιοποιηθούν προκειμένου να αποδοθεί τεκμηριωμένα το ερμηνευτικό σχόλιο.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, και ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται το θέμα Δ (παραγωγή λόγου). Δε δίνεται σε κανονική ροή λόγου, αλλά έχει μια πιο τυπική μορφή. Ζητείται, μάλιστα, η παρουσίαση της προσωπικής άποψης των μαθητών για το εξεταζόμενο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε άποψη είναι αποδεκτή αρκεί να τεκμηριώνεται επαρκώς. Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας!

Καλή επιτυχία!

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News