Θέματα Εξετάσεων

Πανελλήνιες 2023: Γλώσσα και Λογοτεχνία, νέες απαιτήσεις!

Είναι γεγονός ότι η συνεξέταση των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας τα τρία τελευταία χρόνια αύξησε σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας του διαγωνίσματος

Μάλιστα, φέτος με την αύξηση των μονάδων αξιολόγησης της περίληψης (ΘΕΜΑ Α) από 15 σε 20 και την ταυτόχρονη μείωση κατά 5 μονάδες των ερωτημάτων θεωρίας της Γλώσσας (ΘΕΜΑ Β), καταδεικνύεται η βαρύτητα που πλέον δίνεται στη σύνταξη κειμένου μίας ή και περισσότερων παραγράφων. 

Στο συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ΘΕΜΑ Β1, όπου ζητείται σύγκριση των μη λογοτεχνικών κειμένων ως προς το περιεχόμενο και τον σκόπο κάθε συγγραφέα με βάση μάλιστα και το είδος των κειμένων. Η πρόθεση του συγγραφέα εξετάζεται και στο ΘΕΜΑ Β3.α, όπου, όμως, συνδέεται με γλωσσικές επιλογές. Η αναφορά στην "επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα" (ΘΕΜΑ Β2) αφορά στην αντίδραση του αναγνώστη και στην πρόσληψη του νοήματος. Επίσης, στο ερώτημα της Λογοτεχνίας (ΘΕΜΑ Γ) ακόμα κι αν δε γίνεται αναφορά σε διαφορετικούς κειμενικούς δείκτες στην εκφώνηση - όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο θέμα -  είναι προτιμότερο οι μαθητές να επιλέγουν να υπάρχει ποικιλία ως προς τους δείκτες στους οποίους θα στηριχθεί η ερμηνεία του λογοτεχνικού κειμένου.

Τέλος, στην παραγωγή λόγου (ΘΕΜΑ Δ) φαίνεται ότι είναι πλέον προαπαιτούμενη η δημιουργική αξιοποίηση στοιχείων των κειμένων αναφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή έχει να κάνει με την επεξεργασία και την αφομοίωση επιχειρημάτων από τα κείμενα με τρόπο εύσχημο και λειτουργικό από άποψη μορφής και οργάνωσης. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε αντιγραφή επιχειρημάτων. Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας! Καλή επιτυχία!

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια