Επαγγελματικός προσανατολισμός

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικές Σπουδές: Προοπτικές και Εναλλακτικές

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για την απορρόφηση των πτυχιούχων

Σπουδές με πολλές προοπτικές και εναλλακτικές είναι οι σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Γνωρίζετε ότι το δημοφιλέστερο τμήμα και πρώτη επιλογή των μαθητών από το οικονομικό πεδίο είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών;

Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Μάρκετινγκ 51.4% των φοιτητών είχε βρει εργασία πριν την αποφοίτησή του, ενώ 83,2% βρήκε την πρώτη εργασία σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Γνωρίζετε ότι από ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί κάποιος να απορροφηθεί στον κλάδο της υγείας ως στέλεχος μονάδων υγείας;

Γνωρίζετε ότι στον τουρισμό δημιουργούνται συνεχώς νέες τάσεις όπως ο ιατρικός ή ο θρησκευτικός τουρισμός;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά τμήματα που σχετίζονται με την επιστήμη των Οικονομικών και τον κλάδο των επιχειρήσεων. Ποιες είναι οι διαφορές τους, σε ποια μεταπτυχιακά οδηγούν και τι δυνατότητες δίνει το καθένα στην αγορά εργασίας;

Ας διευκρινίσουμε κάτι πριν μιλήσουμε για τις σχολές: Ο κλάδος των επιχειρήσεων, μέσα στην περίοδο της κρίσης, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα ΑΛΛΑ και νέες μορφές επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκαν και νέοι επιχειρηματίες άρχισαν να δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι νέες τεχνολογίες κλπ.

  • Σε ένα τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων ο φοιτητής, τα δύο πρώτα χρόνια θα παρακολουθήσει μαθήματα από διαφορετικούς τομείς μιας επιχείρησης και στο τρίτο έτος θα επιλέξει την κατεύθυνση που τον/την ενδιαφέρει. Θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα για την έννοια της διοίκησης και της οικονομίας και στην συνέχεια θα εξειδικευτεί σε αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο, όπως μάρκετινγκ, logistics, ανθρώπινο δυναμικό (HR) κ.α.
  • Οι οικονομικές σχολές, αν και πιο θεωρητικές ως προς το περιεχόμενο τους, αποτελούν μια καλή βάση για να ασχοληθεί κανείς με τον επιχειρηματικό κλάδο είτε στα οικονομικά είτε σε άλλο τομέα των επιχειρήσεων είτε και για να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση. Ένας απόφοιτος οικονομικού τμήματος μπορεί να εργαστεί στον κλάδο του τουρισμού, της υγείας, του πολιτισμού, της μεταποίησης, της πληροφορικής, αλλά και να εξειδικευτεί ως ορκωτός ελεγκτής λογιστής, χρηματοοικονομικός σύμβουλος κλπ.
  • Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός αποτελούν 2 βασικούς κλάδους στους οποίους στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Τα τμήματα των Ναυτιλιακών σπουδών και του Τουρισμού στον Πειραιά, στην Αθήνα και στην Χίο, είναι τμήματα που διαμορφώνουν νέα στελέχη με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και μέλλον.
  • Το Τμήμα Μάρκετινγκ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλλιεργεί και προάγει τη γνώση στους τομείς μάρκετινγκ, πωλήσεων, διοίκησης δικτύων διανομής, εξαγωγών, διαφήμισης, έρευνας αγοράς. Το συγκεκριμένο τμήμα, έχει κατεύθυνση που ασχολείται με το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή το τμήμα που ασχολείται με το ανθρώπινο κομμάτι μιας επιχείρησης είτε ως προς την επιλογή του είτε ως προς την εκπαίδευση του. Το Μάρκετινγκ και Ανθρώπινο Δυναμικό (Human Resource) είναι τα τμήματα μιας επιχείρησης που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την επικοινωνία και τον άνθρωπο.
  • Από τις πιο δυνατές και περιζήτητες σχολές, είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, μοναδικό σαν τμήμα, το οποίο συνδυάζει την κλασική διοίκηση επιχειρήσεων με τις νέες τεχνολογίες. Οι φοιτητές ασχολούνται με το digital μάρκετινγκ, τον προγραμματισμό ,την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία κλπ.
  • Εξίσου πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα τμήματα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, τα οποία διαμορφώνουν στελέχη με βαθιά γνώση στη λογιστική, στο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, στις επενδύσεις και δίνουν την δυνατότητα στον απόφοιτο να εξελιχθεί ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε οργανισμούς αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Κατά συνέπεια, ο μύθος γύρω από την διοίκηση επιχειρήσεων, ότι ο νέος δεν σπουδάζει κάτι συγκεκριμένο αλλά κάτι πολύ γενικό χωρίς αντίκρισμα παραμένει απλά μύθος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην απορία του κάθε γονιού που αναρωτιέται "αν ο νέος που επιλέγει Διοίκηση Επιχειρήσεων σπουδάζει για να γίνει διευθυντής;" η απάντηση είναι ότι αποτελεί την βάση για να φθάσει ακόμη και σε διευθυντική θέση ή και στο να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση!

Κατιάνα Ευσταθίου

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜSc, Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Πηγή: orientum.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια