Επαγγελματικός προσανατολισμός

Σπουδές στην Πληροφορική: Προοπτικές και εναλλακτικές

Σπουδές με μέλλον οι σπουδές στην πληροφορική

Σπουδές με μέλλον και προοπτικές είναι οι σπουδές στην Πληροφορική.

Γνωρίζετε ότι η Ιατρική Πληροφορική αποτελεί μια περιζήτητη εξειδίκευση που ήδη μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον;

Στόχος της Ιατρικής Πληροφορικής είναι η ανάπτυξη στελεχών με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης σε τομείς τεχνολογικών εφαρμογών στην ιατρική έρευνα, τα οποία θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας ανώτερου επιπέδου, οι οποίες σήμερα προσφέρονται μόνο στο εξωτερικό.

Γνωρίζετε ότι ο Προγραμματιστής παιχνιδιών και ψυχαγωγικών εφαρμογών (Video Games) προέρχεται από το βασικό πεδίο της Πληροφορικής;

Ο Video Game Programmer σχεδιάζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, εφαρμογές για υπολογιστές, κινητά και άλλες συσκευές. Αυτό απαιτεί έναν συνδυασμό γνώσης γλωσσών προγραμματισμού αλλά και δημιουργικής και καλλιτεχνικής άποψης .

Γνωρίζετε ότι μέσω του υπολογιστή μπορούμε να δημιουργήσουμε σε χώρους πολιτισμού και μουσεία και να ασχοληθούμε με σχέδιο και μοντάζ;

Πολιτισμός – Τέχνη και υπολογιστής αποτελεί εξίσου, έναν πολύ ενδιαφέρων συνδυασμό με πολλές εφαρμογές. Στο Μηχανογραφικό υπάρχουν ήδη από την θεωρητική κατεύθυνση δυο τμήματα που ασχολούνται με αυτήν την εφαρμογή της Πληροφορικής. Πρόκειται για τα τμήματα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη και το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο.

Γνωρίζετε ότι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής αλλά και μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στην Αμερική δημιουργούν σχολεία κατάρτισης και πιστοποίησης λογισμικών προγραμμάτων και γλωσσών προγραμματισμού;

Τα codingschools ή codingbootcamps αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς νέους υποψήφιους αλλά και μια καλή πηγή εξεύρεσης ταλέντων για τις εταιρείες τεχνολογίας. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί συνεχή εκπαίδευση σε νέες γλώσσες προγραμματισμού και όχι μόνο.

Εργασιακά

Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad για τους μισθούς στην Ελλάδα (2018) στον κλάδο της πληροφορικής παραμένουν οι ειδικότητες με καλά αμειβόμενες θέσεις και με προοπτικές εξέλιξης. Δημιουργούνται συνεχώς νέες ειδικότητες λόγω της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης και πολλές νέες ορολογίες και ιδιότητες.

Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι ο μέσος μισθός ενός αναλυτή προγραμματιστή (dataanalyst) είναι 1500-2.500 ευρώ στην Ελλάδα και ενός Developer 1200-3500 ευρώ, σε μηνιαία βάση.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι οι νέες προσλήψεις αναμένονται κυρίως στα τμήματα της πληροφορικής και τεχνολογίας.

Οι ειδικότητες της πληροφορικής χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

1) στο hardware, δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με το υλικό των υπολογιστών και την αρχιτεκτονική ενός υπολογιστή και

2) στο software, δηλαδή το λογισμικό μέρος των υπολογιστών.

Αυτός ο οποίος απασχολείται ως engineer – μηχανικός είναι υπεύθυνος για το γενικό σχεδιασμό όλων των εξαρτημάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με πολλά και μικρά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς.

Ο Μηχανικός Η/Υ ασχολείται με την τεχνική υποστήριξη. Ειδικότητες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο κομμάτι του IT, είναι Technical Support Representative, Customer Service Representative, Help Desk Support, PC Support Specialist, PC Maintenance Professional, Sales Support Technician, Maintenance Engineer.

Ο software engineer έχει ως βασικό στόχο του την εκμάθηση και τελειοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού.

Ο Database Administrator φροντίζει ώστε τα δεδομένα μιας εταιρείας να είναι λειτουργικά και διαθέσιμα, αλλά παράλληλα, φροντίζει και την ασφάλεια τους. Οι βάσεις δεδομένων αποτελούν περιζήτητο κομμάτι στον ψηφιακό κόσμο.

Ένας διαχειριστής της βάσης δεδομένων (DBA) είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια και την ασφάλεια. Συμμετέχει στη συντήρηση ή την ανάπτυξη της βάσης δεδομένων. Τέλος, παρέχει εκπαίδευση, υποστήριξη και feedback στους χρήστες, καθώς επίσης γράφει εκθέσεις, έγγραφα και εγχειρίδια λειτουργίας.

O Big Data Analyst καλείται να διαχειριστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τα συστήματα επιχειρηματικών πληροφοριών της κάθε εταιρείας. Ένας ικανός αναλυτής δεδομένων πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλα τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων και να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που προέρχονται από αυτά ώστε να βοηθήσουν το προσωπικό ενός οργανισμού να λάβει τεκμηριωμένες στρατηγικές αποφάσεις.

Information Security engineer. Μια ακόμη εφαρμογή της πληροφορικής είναι η ασφάλεια δεδομένων. Ο σύμβουλος ασφαλείας στον κυβερνοχώρο επικεντρώνεται στους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων, τις παραβιάσεις ασφαλείας και την αποκατάσταση των συστημάτων. Ένας σύμβουλος ασφαλείας θα μπορούσε να εργαστεί ως αναλυτής εγκληματολογίας ή ερευνητής διαδικτύου, για την καταπολέμηση του φαινομένου της αυξανόμενης εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Ο network engineer ασχολείται με το σχεδιασμό, τη συντήρηση και την επίλυση προβλημάτων του network environment, δηλαδή με την αξιοπιστία του δικτύου ,τα ασύρματα συστήματα και όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται. Η ειδικότητα του networking είναι από τις πιο επίκαιρες, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου, των ασύρματων συστημάτων αλλά και των νέων υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως το mobile computing.

Η Πληροφορική αποτελεί την επιστήμη που υπάρχει και εφαρμόζεται σε κάθε κλάδο και κάθε αντικείμενο. Με γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής/τεχνολογίας, μπορείς να κάποιος να βρει μια θέση εργασίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, το φαρμακευτικό κλάδο, τη βιομηχανία, τον τραπεζικό κλάδο και σε πολλούς άλλους. Ο κλάδος της πληροφορικής και της τεχνολογίας θα συνεχίσει να κυριαρχεί στον χώρο εργασίας και οι νέοι που αγαπούν την τεχνολογία θα έχουν πολλές επιλογές και καλή επαγγελματική εξέλιξη.

Της Κατιάνας Ευσταθίου

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜSc, Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Πηγή: orientum.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια