Τα soft skills και πως αποκτούνται;

Προσανατολισμός
Τα soft skills και πως αποκτούνται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ικανότητες που αναζητούν οι εργοδότες

Τα soft skills βοηθούν στην αποτελεσματικότητά μας σε έναν εργασιακό χώρο, είναι τα χαρακτηριστικά και ιδιότητες που επιτρέπουν σε ένα άτομο να αλληλεπιδρά και να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ως το πιο σημαντικό soft skill για το 2018 αναδείχτηκε η ικανότητα ενός ατόμου να παρακινήσει και να εμπιστευτεί τα μέλη της ομάδας.

Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι αυτό που ουσιαστικά ψάχνουν οι εργοδότες στους υποψήφιους εργαζόμενους, πέρα από τα hardskills (πτυχία, τεχνογνωσία), είναι τα soft skills (δεξιότητες).

 Τα υπόλοιπα soft skills είναι:

  • η προσαρμοστικότητα
  • η ικανότητα γρήγορης επίλυσης προβλημάτων
  • η ανάληψη πρωτοβουλίας
  • η ευκολία δημιουργίας σχέσεων
  • η διαχείριση ανθρώπων αλλά και η ενσυναίσθηση
  • η καινοτομία και  δημιουργικότητα
  • το να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αναλαμβάνουμε.

Βασικό επίσης προσόν είναι η ενεργητική ακρόαση (όχι απλώς να κάνουμε ότι ακούμε αλλά πραγματικά να ακούμε αυτό που μας λέει ο άλλος), οι ηγετικές ικανότητες, η συνεργασία και η ομαδικότητα, η φιλοδοξία (να έχουμε πάθος για τη δουλειά μας), η κριτική σκέψη (να μπορούμε να αντιληφθούμε σε κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε ποιο είναι το νόημα).

Πώς καλλιεργούνται όλες αυτές οι δεξιότητες σύμφωνα με το orientum.gr;

Πρέπει κανείς να αρχίσει να εργάζεται από νωρίς, να βρεθεί σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να έχει τριβή με την πραγματικότητα. Χρειάζεται να παρατηρούμε, να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, να βελτιωνόμαστε μέσα μας αλλά και να αυτοπαρακινούμαστε μέσα από τη φιλοδοξία.

 Σταυρούλα Λάμπρου

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜSc, Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, Συγγραφέας "Πάμε Πανεπιστήμιο 2019"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News