Αστυνομία & Στρατός ενδιαφέρουν τους υποψηφίους

Προσανατολισμός
Αστυνομία & Στρατός ενδιαφέρουν τους υποψηφίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων για τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επίσημη δήλωση συμμετοχής των υποψηφίων για αυτές τις σχολές γίνεται αργότερα και συνοδεύεται με αποστολή των δικαιολογητικών στην σχολή της πρώτης προτιμήσεις τους.

 Το σίγουρο είναι ότι επειδή οι επαγγελματικές συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες, με ξεχωριστές δυσκολίες, πρέπει οι υποψήφιοι να κάνουν τις συγκεκριμένες επιλογές συνειδητά. Να είναι βέβαιοι ότι ταιριάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Να μην επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο την προοπτική της μόνιμης και σίγουρη επαγγελματικής αποκατάστασης. Επειδή συχνά αυτό δε συμβαίνει, κάθε χρόνο έχουμε «εθελούσιες αποχωρήσεις» από τα συγκεκριμένα τμήματα, κυρίως από  τις στρατιωτικές σχολές και δη από τη σχολή Ευελπίδων και τη σχολή Ικάρων.

Σημαντική επίσης είναι η συζήτηση για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν υγειονομικές εξετάσεις, ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και αθλήματα. Τα αθλήματα πραγματοποιούνται εφόσον στα δύο προηγούμενα ο υποψήφιος «τα έχει καταφέρει». Σοβαρές επίσης είναι οι προϋποθέσεις που αφορούν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος, η ακουστική, η οπτική ικανότητα κ.λπ.

Σοβαρές επιλογές, με πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής είναι τα τμήματα της σχολής αξιωματικών σωμάτων, με άλλα λόγια , οι επαγγελματικές ειδικότητες που απασχολούνται στο στρατό ( γιατροί, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, στρατολόγοι κ.λπ.). Οι θέσεις όμως των εισακτέων είναι ελάχιστες γι’ αυτό οι βάσεις παραμένουν στα ύψη.

Επιπλέον, οι σχολές υπαξιωματικών, τριετούς πλέον φοίτησης, αποτελούν ενδιαφέρουσες επιλογές, και με βάσεις που κινούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τις αστυνομικές σχολές, οι λίγοι εισακτέοι στη σχολή αξιωματικών κρατούν τις βάσεις στα ύψη, πάνω από 18.000 μόρια, ενώ των Αστυφυλάκων περίπου 2000 μόρια πιο χαμηλά.

Επιπλέον, ενδιαφέρουσα επιλογή για πολλούς υποψηφίους αποτελούν  οι σχολές της πυροσβεστικής ακαδημίας. Η σχολή Ανθυποπυραγών, με πολύ λιγότερους εισακτέους κινήθηκε εξαιρετικά ψηλά.

Ενδιαφέρον για τους υποψήφιους προκαλούν τα τελευταία χρόνια και οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού (ΑΕΝ), για τις οποίες το 70 % των εισακτέων προκύπτει από την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι συνθήκες της δουλειάς τους είναι εξαιρετικά δύσκολες, όμως επιλέγονται, καθώς διασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλό εισόδημα.

Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News