Σπουδάστε παιδαγωγικά - Η παγιωμένη αντίληψη που πρέπει να διαφοροποιηθεί

Προσανατολισμός
Σπουδάστε παιδαγωγικά - Η παγιωμένη αντίληψη που πρέπει να διαφοροποιηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους Συμβούλους  Σταδιοδρομίας, εξακολουθούν να έχουν ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η παγιωμένη για δεκαετίες αντίληψη ότι οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων διορίζονται και εργάζονται αποκλειστικά και μόνο ως δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στα δημόσια σχολεία πρέπει να διαφοροποιηθεί. Δεν πρέπει να παραμείνει αποκλειστικός στόχος ο διορισμός στο Δημόσιο.

Πρώτα απ’ όλα οι ειδικοί μιλούν για εναλλακτικές καριέρες. Ένας εκπαιδευτικός, με το κατάλληλο μεταπτυχιακό τίτλο μπορεί να βρεθεί σε εντελώς διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα και να διαπρέπει. Για παράδειγμα ένας μεταπτυχιακό τίτλος στο τουριστικό marketing μπορεί να οδηγήσει στο επαγγελματικό χώρο του τουρισμού. Με μεταπτυχιακό στην διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων μπορεί κάποιος να βρεθεί στον τομέα των υπηρεσιών ή και σε πιο εξειδικευμένες τομείς όπως την ναυτιλία.

Πέρα όμως από τις εναλλακτικές καριέρες υπάρχουν μεταπτυχιακοί τίτλοι που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της εκπαιδευτικής επιστήμης, των παιδαγωγικών επιστημών αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτηση στην αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν :  η ειδική αγωγή, η λογοθεραπεία και συμβουλευτική, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η εκπαίδευση με νέες τεχνολογίες, η εκπαίδευση ενηλίκων, τα καλλιτεχνικά στο χώρο της εκπαίδευσης, η πολιτισμική ετερότητα στα σχολεία, ησχολική ψυχολογία, η και διεθνείς πολιτικές στην εκπαίδευση.

Όλα αυτά οδηγούν εύλογα στο συμπέρασμα ότι οι επιστήμες της εκπαίδευσης εξακολουθούν να έχουν ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια να αφορούν τον υποψήφιο των εξετάσουν. Με άλλα λόγια να είναι σπουδές που είναι συμβατές με την προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή, του κάθε υποψήφιου επαγγελματία.

Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News