5 σχολές των Επιστημών Υγείας που αξίζουν της προσοχή σας

Προσανατολισμός
5 σχολές των Επιστημών Υγείας που αξίζουν της προσοχή σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κλάδος της υγείας πολλές φορές θεωρείται παρεξηγημένος, είτε για τις ευκαιρίες που προσφέρει, είτε για το σύστημα με το οποίο λειτουργεί. Ξέρουμε ότι οι περισσότερες μαμάδες θα θέλατε το παιδί σας να γίνει Γιατρός και να το λέτε με καμάρι… το παιδί σας το ρωτήσατε όμως; Κι ο κύριος λόγος που το αναφέρουμε είναι διότι η επιλογή να ασχοληθεί το παιδί σας με τον τομέα της υγείας χρειάζεται αρκετή προσοχή και πάνω απ' όλα να είναι μια συνειδητή απόφαση.

Θα ξεκινήσουμε με την επιστήμη της Κτηνιατρικής! Πολλοί γονείς πιστεύετε  ότι το παιδί σας μπορεί να επιλέξει αυτό το τμήμα για να ανοίξει ένα ιατρείο μικρών ζώων. Ναι, φυσικά κι αυτό αποτελεί επιλογή από τις συγκεκριμένες σχολές, αλλά η Κτηνιατρική προσφέρει μια πληθώρα επιλογών ενασχόλησης με την υγεία, όπως η υγεία των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς, η προστασία της υγείας του καταναλωτή από ζωοανθρωπονόσους (ασθένειες οι οποίες μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο) ακόμα και με τη Γενετική, κατ' αποκλειστικότητα στην ενασχόληση με τη μεταφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα, η κτηνοτροφία κ.ά. Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα σε αυτόν το τομέα, μπορούν να ιδρύσουν το δικό τους εργαστήριο ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Έναν άλλο σημαντικό τομέα της Υγείας αποτελούν τα λεγόμενα «παραϊατρικά» επαγγέλματα. Υπάρχουν 3 ομάδες τμημάτων που ασχολούνται με τη φροντίδα και τη θεραπεία του Ανθρώπου. Μιλάμε για τα τμήματα της Εργοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας και της Λογοθεραπείας. Τα μαθήματά τους δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το παιδί σας αν έχει επιλέξει κάποια άλλη κατεύθυνση, εκτός της Θετικής.

Η επιλογή μεταξύ των τριών εξαρτάται κυρίως από το είδος των προβλημάτων που θέλει να ασχοληθεί μελλοντικά ο υποψήφιος, ενώ, για το τμήμα της Εργοθεραπείας, πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερο ψυχικό σθένος καθώς θα ασχολείται με άτομα που έχουν σωματικά ή νοητικά προβλήματα και κάποιες μορφές ειδικών αναγκών (π.χ. σύνδρομα, νοητική στέρηση κτλ), κυρίως μέσα από βιωματικά παιχνίδια και χειρονακτικές δραστηριότητες.

Η Φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, περισσότερο από αθλητικές δραστηριότητες όπου αν το παιδί σας επιλέξει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, έχει πολλά διαφορετικά τμήματα στα οποία μπορεί να εξειδικευθεί και να βρει απασχόληση. Ο Λογοθεραπευτής από την άλλη, ασχολείται με παιδιά με προβλήματα άρθρωσης, ομιλίας και φωνής. Κι εδώ η εκπαίδευση κι αποκατάσταση των παιδιών γίνεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Τέλος, μια αναπτυσσόμενη τάση στην αγορά είναι η επιχειρηματικότητα σ' αυτούς τους τομείς, με τη συνεργασία των τριών επαγγελμάτων που προαναφέραμε και τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Φροντίδας.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τον τομέα της Διαιτολογίας. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τα 3 ΤΕΙ που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο, προσφέρουν στο παιδί σας εξίσου καλές σπουδές. Δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε τμήματα διατροφής ιδιωτικών και δημόσιων κλινικών, ινστιτούτα αδυνατίσματος, μονάδες μαζικής παραγωγής τροφίμων, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων (παιδικών τροφών, διαβητικά προϊόντα κ.λ.π.) κι η λίστα αυτή δεν έχει τελειωμό. Φυσικά, μόνο από τα προαναφερθέντα τμήματα θα μπορεί το παιδί σας να ανοίξει το δικό του γραφείο Διαιτολόγου.

Αυτά κι άλλα πολλά …» στην μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού των φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου. Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 17:30 στο ξενοδοχείο Atlantis Ηρακλείου διοργανώνονται και φέτος (για 17ηχρονιά!) «Ημέρες Καριέρας», μια ανοικτή εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου και τους γονείς τους. Εισηγητής θα είναι ο Κος Σπύρος Μιχαλούλης, Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Μ.Sc.), μέλος της Δ/νσης της εταιρίας συμβούλων σταδιοδρομίας Οrientum (www.orientum.gr, www.prosanatolismos.gr), κατεξοχήν αρμόδιος σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, σπουδών και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Εκτός των άλλων, θα συζητηθούν όλα όσα αφορούν το Νέο Λύκειο και τον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης δίδεται η ευκαιρία σε όσους μαθητές του Ηρακλείου το επιθυμούν (μαθητές που φοιτούν στην Α΄Λυκείου), να περάσουν ΔΩΡΕΑΝ το test επαγγελματικού προσανατολισμού «ARISTON NOISIS PLUS». Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο 2810 245 300.

Πηγή: Βιβλίο Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018

Σπύρος Μιχαλούλης, Νίκος Παυλάκος, Συγγραφείς του βιβλίου

«Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018», Εκδόσεις: Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.

Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου              

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News