Πανελλαδικές εξετάσεις: Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται οι υποψήφιοι από την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Εκπαιδευτικά Νέα
Πανελλαδικές εξετάσεις: Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται οι υποψήφιοι από την ελάχιστη βάση εισαγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λέει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων εξαιρούνται από την ελάχιστη βάση εισαγωγής (EBE) ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

«Η επίτευξη της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση απαιτείται για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της γενικής κατηγορίας, καθώς και των, κατά περίπτωση, προβλεπόμενων ειδικών κατηγοριών, με εξαίρεση τους υποψηφίους που υπάγονται: α) στις υποπερ. i, ii, iii και vii της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), β) στην παρ. Α΄ του άρθρου 12 του ν. 2552/1997 (Α΄266), γ) στην περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 44/2016 (Α΄ 68) και , δ) στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142)» αναφέρει το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:

  • Όσοι είναι των τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, απόφοιτοι ελληνικών λυκείων
  • Όσοι είναι τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, αποφοίτων ελληνικών λυκείων,
  • Οι Έλληνες απόφοιτοι ξένων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό,
  • Οι απόφοιτοι λυκείου που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  • Για την εισαγωγή γυναικών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και ανδρών στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής: Το ποσοστό των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, που εισάγεται κατ` έτος σε καθεμία από τις Σχολές, καθορίζεται σε 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού των εισακτέων της γενικής σειράς κάθε Σχολής και είναι ενιαίο για το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών αυτών.
  • Από το ίδιο ακαδημαϊκό έτος από τον αριθμό των εισαγομένων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας που προβλέπεται ότι το 3% καλύπτεται από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου και είναι ενιαίο για το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών αυτών. Εάν το ποσοστό δεν καλυφθεί, ο αριθμός που υπολείπεται συμπληρώνεται από υποψήφιους επιλαχόντες της γενικής κατηγορίας.
  • Η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι υποψήφιοι για τη Σχολή Πυροσβεστών δύναται, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, να ενταχθούν, κατόπιν δήλωσής τους, στην ειδική κατηγορία «Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».
  • Η εισαγωγή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου γίνεται μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου.

Πηγή : alfavita.gr

Φωτογραφία: ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News