Πανεπιστήμια: Νέες Βάσεις εισαγωγής - Νέος κίνδυνος

Εκπαιδευτικά Νέα
Πανεπιστήμια: Νέες Βάσεις εισαγωγής - Νέος κίνδυνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Ως γνωστόν, οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια προσδιορίζονται από τους εξής  παράγοντες: την δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις, τον αριθμό των εισακτέων όπως ορίζεται από το υπουργείο και τις προτιμήσεις των υποψηφίων όπως δηλώνονται στο μηχανογραφικό δελτίο. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια (11), στον προσδιορισμό των βάσεων εισαγωγής, ως νέα παράμετρος, προστίθεται και η «ελάχιστη βάση εισαγωγής», που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής  θα  διαμορφώνεται  από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2, που θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Δυστυχώς όμως η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής  αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα της περιφέρειας με χαμηλές βάσεις εισαγωγής, τμήματα που έτσι και αλλιώς έχουν χαμηλή ζήτηση από τους υποψηφίους. Εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με βάση τα περσινά δεδομένα, οι κενές θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια αναμένεται να είναι περίπου 15.000!

Το υπουργείο πρέπει οπωσδήποτε  να προστατέψει τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, για τα οποία  η ζήτηση από τους υποψήφιους είναι μικρή και οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν πάντα πολύ χαμηλά.    Δεν πρέπει αυτά τα τμήματα να μείνουν χωρίς φοιτητές και σίγουρα πρέπει να επιβιώσουν οικονομικά. Κάποια από αυτά τα τμήματα, όπως του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει να επιβιώσουν για σοβαρούς εθνικούς λόγους. 

Με στόχο να προστατευτούν τα περιφερειακά τμήματα έγιναν  πέρσι και οι αλλαγές   στις μετεγγραφές,  προκειμένου να μην μετακινείται μεγάλος πληθυσμός φοιτητών από την περιφέρεια στο κέντρο. Τα κριτήρια είναι πλέον αυστηρά και ήδη από την περσινή χρονιά οι φοιτητές που μετακινήθηκαν προς τα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων είναι πολύ λιγότεροι.

Προς την ίδια σωστή κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η διαδικασία των δυο μηχανογραφικών από την επόμενη χρονιά , όπου οι μαθητές συνειδητά θα επιλέγουν τις «προτιμήσεις»  τους, τι και που θέλουν να σπουδάσουν.

Πιστοποιημένο   Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News