Πανελλήνιες 2020: οι απαντήσεις στην Ιστορία

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2020: οι απαντήσεις στην Ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στα θέματα της ιστορίας, που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων. 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι απαντήσεις των θεμάτων, από τους καθηγητές των Φροντιστηρίων Πουκαμισάς

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΔΩ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1

α) Πεδινοί: σελ. σχολ. Βιβλ. 77 « Μέσα στην εθνοσυνέλευση του 1862 – 1864 συγκροτήθηκαν … μικροκαλλιεργητές». « Ο λαός … παρατάξεων».

β) Ομάδα Ιαπώνων: σελ. σχολ. Βιβλ. 86 « Το μοναδικό … διαλύθηκε το 1908».

γ) Λαϊκό Κόμμα: σελ. σχολ. Βιβλ. 93 « Στα μέσα του 1910 … στους Φιλελευθέρους».

ΘΕΜΑ Α2 : α=Σωστό,  β= Λάθος,  γ= Σωστό, δ= Σωστό, ε= Λάθος

ΘΕΜΑ Β1: σελ. σχολ. Βιβλ. 26- 27 « Με την ίδρυση του ανεξάρτητου … ειδικών κοινωνικών ομάδων».

ΘΕΜΑ Β2: σελ. σχολ. Βιβλ. 104 – 105 « Και κατά την περίοδο αυτή (1923-1928) … δεύτερο νομοθετικό σώμα».

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1

α) Σελ. σχολ. Βιβλ. 53: «Το 1927 … ένα χρόνο αργότερα» και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου 1928. « Πολύ γρήγορα πέτυχε σταθερές ισοτιμίες … εθνικού νομίσματος σε χρυσό». Δηλαδή, η δραχμή συνδέθηκε με την αγγλική λίρα, νόμισμα χρυσής βάσης. Η δυνατότητα να μετατρέψει μέσω της Τράπεζας ο πολίτης τις δραχμές του σε λίρες, με ορισμένους περιορισμούς, αποτέλεσε καινοτομία. Η εφαρμογή του χρυσού κανόνα συναλλάγματος οδηγούσε στην εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάνσεις των διεθνών συναλλαγών. « Η επιτυχία αυτή οδήγησε … το 1929».

β) σελ. σχολ. Βιβλ. 54: « Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης …των εξωτερικών δανείων». Πράγματι, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1931 ως τον Απρίλιο του 1932 η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος εργάστηκαν για να αποφύγουν την ελεύθερη μετατρεψιμότητα της δραχμής, δηλαδή την εφαρμογή του χρυσού κανόνα. Κι αυτό γιατί η αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής οδηγούσε σε αδυναμία αποπληρωμής των ξένων δανείων. « Έτσι εγκαινιάστηκε … οικονομικές συμφωνίες». Στην πράξη η εφαρμογή των περιορισμών πραγματοποιήθηκε σταδιακά . Έτσι οι μεγάλοι βιομήχανοι είχαν την ευχέρεια να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό πριν επιβληθούν οι περιορισμοί, γεγονός που στιγμάτισε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Αλ. Διομήδη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται ο δισταγμός της κυβέρνησης για άρση της μετατρεψιμότητας, λόγω του κωλύματος της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης. « Στο εξωτερικό εμπόριο … θετικά στοιχεία». 

ΘΕΜΑ Δ1

α) σελ. σχολ. Βιβλ. 66, 67, 68 : « Σε αντίθεση με … σταθερές πολιτικές θέσεις». Ωστόσο ,στα 11 χρόνια παρουσίας του υποστήριξε διαφορετικές απόψεις για την ύπαρξη συντάγματος, ανάλογα με τις σχέσεις που διατηρούσε με τη βασιλεία ( ΚΕΙΜΕΝΟ Α). « Η ομοιότητα με τα δύο … χριστιανικό δόγμα». Το κόμμα παρουσίαζε τη Ρωσία ως υπερασπιστή των εθνικών διεκδικήσεων. Αρωγός σε αυτή τη θέση υπήρξε η εφημερίδα Αιών (ΚΕΙΜΕΝΟ Β). Επίσης, στον ελληνικό λαό είχε μείνει ζωντανή η ανάμνηση των Ορλοφικών και των προνομίων της συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Οι στενοί εμπορικοί δεσμοί με την τσαρική αυτοκρατορία συντηρούσαν την ελπίδα για απελευθέρωση των Ελλήνων (ΚΕΙΜΕΝΟ Γ). « Χαρακτηριστικό του ρωσικού κόμματος …. κυρίαρχες αντιλήψεις των μελών του». « Το ιδιαίτερο πρόβλημα … έντονη αντιπολίτευση». Η θέση του κόμματος παρέμενε σταθερή στην υπεράσπιση του ορθόδοξου δόγματος και των εξουσιών που έπρεπε να κατέχει η Εκκλησία στα πλαίσια του Κράτους( ΚΕΙΜΕΝΟ Α). Επιπλέον, ο συντηρητικός προσανατολισμός ήταν έκδηλος, όπως γίνεται φανερό από τις δηλώσεις του Θ. Κολοκοτρώνη κατά του συντάγματος (ΚΕΙΜΕΝΟ Β).

β) σελ. σχολ. Βιβλ. 66-67: « Προκειμένου να προσεγγίσει … συνεργάστηκαν στην ψήφιση συνταγμάτων». Οι οπαδοί του ρωσικού κόμματος , προερχόμενοι από τις λαϊκές τάξεις και υποκινούμενοι από βαθύτατο θρησκευτικό αίσθημα , υποστήριζαν σθεναρά το κόμμα, αδιάφορα από τη θέση του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   ΕΔΩ

Δείτε τα θέματα

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΔΩ

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ  ΕΔΩ

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News