Πανελλήνιες 2019: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες;

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2019: Πότε ανακοινώνονται οι βαθμολογίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους - Άνοιξε η πλατφόρμα για τα μηχανογραφικά

Τέλη της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ έχει ήδη ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, που δέχεται τις προτιμήσεις των υποψηφίων μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό από το λύκειό τους, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν το φετινό μηχανογραφικό. Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Ο αριθμός των Ιδρυμάτων της χώρας είναι φέτος πολύ μικρότερος σε σχέση με πέρυσι (με την κατάργηση των ΤΕΙ), αλλά οι εισακτέοι θα είναι περισσότεροι! Όπως ήδη αναφέρθηκε, πολλά θα είναι και τα νέα τμήματα που θα συναντήσει κανείς στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Πέρυσι οι βαθμοί των πανελλαδικών ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ενώ πρόπερσι στις 30 Ιουνίου 2017.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2018,

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017,

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον κ. Μανόλη Μαυράκη, ο οποίος είναι διευθυντής των Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» Ηρακλείου. Ο κ. Μαυράκης μίλησε για την προσεκτική μελέτη του μηχανογραφικού δελτίου που πρέπει να γίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ανέκαθεν η σοβαρότερη συμβουλή για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι οι υποψήφιοι να υπακούσουν στις δικές τους επιθυμίες. Η αρίθμηση του μηχανογραφικού πρέπει να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα, δηλαδή στις αληθινές επιθυμίες των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τις περυσινές βάσεις. Πρέπει να θεωρήσουν πως οι επιδόσεις τους είναι άριστες και να συμπληρώσουν τις προτιμήσεις τους και μόνο αυτές. Οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς δε μας λένε πάντοτε την αλήθεια σχετικά με την πρόβλεψη σε σχέση με την επόμενη χρονιά. Ειδικά τη φετινή χρονιά, το μηχανογραφικό διαφοροποιείται κατά πολύ, αφού αλλάζει ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μη λάβουν οι υποψήφιοι φοιτητές υπόψη τους τις βάσεις της περυσινής χρονιάς. Προκειμένου να εκφράσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν τουλάχιστον το πρόγραμμα σπουδών (μαθήματα και τις κατευθύνσεις) των τμημάτων που θα συμπληρώσουν. Όσο πληρέστερη είναι η ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, τόσο πιο σίγουρες είναι οι επιλογές για εκείνους. Λάθη στο μηχανογραφικό δεν επιτρέπονται».

Τι ισχύει για το μηχανογραφικό 10%

Μηχανογραφικό δελτίο (2019) μπορούν να υποβάλουν επίσης όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Η εκτίμηση για τις βάσεις: Σε ποιες σχολές θα πέσουν και πού θα ανέβουν

Ο κ. Μαυράκης μίλησε και για τις βάσεις. Στο δεύτερο πεδίο θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση των βάσεων, κάτι που οφείλεται στη δυσκολία των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων. Στο τρίτο πεδίο εκτιμάται περιορισμένη πτώση των βάσεων, πράγμα που οφείλεται στη μη δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας προσανατολισμού, όπως καταδεικνύουν οι πρώτες πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυράκης ανέφερε:

«Μεγάλη έως και θεαματική προβλέπεται να είναι η πτώση των βάσεων σε τμήματα του δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Ιδιαιτέρως σ’ εκείνα που αφορούν Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και συγχρόνως δεν υπάρχουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο. Αναφέρομαι στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Πληροφορικής (υπάρχουν μόνο στο δεύτερο πεδίο), στα τμήματα που έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον και με τις Πολυτεχνικές Σχολές (πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, χημικούς μηχανικούς, μηχανολόγους, αρχιτέκτονες). Μιλάμε ουσιαστικά για τμήματα που βρίσκονται στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για τις Στρατιωτικές Σχολές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, και εδώ αναμένεται πτώση των βάσεων καθώς πρόκειται για σχολές που ανήκουν στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Επιμένουμε σε πτώση των βάσεων στα τμήματα του δευτέρου πεδίου γιατί ήταν εξαιρετικά χαμηλές οι επιδόσεις των μαθητών, σύμφωνα με πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα. Στη Φυσική, στη Χημεία και στα Μαθηματικά.

Περιορισμένη θα είναι μάλλον η πτώση στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, στις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, καθώς εκεί στη Φυσική και τη Χημεία δυσκολεύτηκαν οι υποψήφιοι. Στη Βιολογία προσανατολισμού, που αποτελεί μάθημα βαρύτητας, οι επιδόσεις τους ήταν καλές, καθώς δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες το συγκεκριμένο μάθημα. Οριακές θα είναι οι μετακινήσεις των βάσεων στις Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές Σχολές κ.λπ.».

Τέλος, ο κ. Μαυράκης μίλησε για το πρώτο και το τέταρτο πεδίο, σημειώνοντας ότι «όσον αφορά στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, επειδή δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες τα εξεταζόμενα μαθήματα, δεν αναμένονται θεαματικές μετακινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Μάλλον θα κινηθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο που εντάσσονται οι Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Σίγουρα εδώ υπάρχουν τμήματα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, όπως τα Πανεπιστήμια Τουρισμού ή Διοίκησης Επιχειρήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News