default-image

Κουδούνι στις εννιά!

Εκπαιδευτικά Νέα
Κουδούνι στις εννιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε ότι «προχωρά τη διαδικασία, ώστε από το νέο διδακτικό έτος το κουδούνι να χτυπάει στα σχολεία στις εννιά»!

Περιμένει βέβαια το επίσημο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που έχει συγκροτήσει για την διερεύνηση της δυνατότητας αλλαγών στο σχολικό ωράριο.

Η συγκεκριμένη επιτροπή πάντως, που εκ προοιμίου συμφωνεί μάλλον με τον υπουργό (!), προτείνει τα μαθήματα να ξεκινούν στις εννιά, συνεπώς να τελειώνουν με καθυστέρηση 45 λεπτά της ώρας.

Η επταμελής αυτή επιτροπή κινείται στην ίδια γραμμή με τον υπουργό, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι μάλλον καλό θα είναι για τους μαθητές να μην ξυπνούν τόσο πρωί!

Αντιδράσεις διατυπώνονται ξανά από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ποια ακριβώς είναι η ανάγκη που επιβάλλει να καθυστερεί το πρωινό ξύπνημα των μαθητών; Αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους;

Πρόκειται να ξενυχτούν για κάποιον λόγο ο οποίος δεν υπήρχε προηγουμένως; Μήπως θα γίνει ακόμα δυσκολότερος ο συντονισμός με τους εργαζόμενους γονείς και τα ωράρια τους, προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο; Μήπως η καθυστέρηση στη λήξη των μαθημάτων το μεσημέρι γίνεται «βασανιστική» με τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, Ιουνίου και Σεπτέμβριου τουλάχιστον;

Εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ πάντως θεωρούν ότι πίσω από μια τέτοια κίνηση κρύβονται σκοπιμότητες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη να κλείσουν κάποια «περιφερειακά» σχολεία, καθώς πλέον οι μαθητές τους, εξαιτίας της καθυστερημένης έναρξης του ωραρίου, θα προλαβαίνουν να μετακινούνται σε σχολείο «κέντρου».

Επειδή δεν μπορούμε να διανοηθούμε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, απλώς ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές εκπαιδευτικές συνθήκες και μια τέτοια πρόταση δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Μανόλης Μαυράκης

Φιλόλογος, Διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News