Γονείς… οι καθημερινοί βοηθοί των μαθητών

Εκπαιδευτικά Νέα
Γονείς… οι καθημερινοί βοηθοί των μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για τους γονείς από τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς»

Οι μαθητές την περίοδο των διαγωνισμάτων και ιδιαίτερα των τελικών εξετάσεων συχνά υποφέρουν από στρες.

Όταν καταφέρουν να ελέγξουν το στρες τους και να το μετατρέψουν σε ευεργετικό άγχος μπορεί να τους βοηθήσει στην οργάνωση και συγκέντρωσή τους. Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές ξεπερνούν τα όρια του ευεργετικού άγχους και βιώνουν το καταστροφικό στρες που επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το σώμα τους. Συνήθως εκδηλώνεται με διαταραχές στο φαγητό, αϋπνία και γενικότερο εκνευρισμό.

Αντιμέτωποι με όλη αυτή την κατάσταση βρίσκονται καθημερινά οι γονείς, οι οποίοι αγωνιούν μαζί τους και αναζητούν τρόπους να τους βοηθήσουν.

Μερικές βασικές συμβουλές προς του γονείς είναι:

* Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν θετικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Θα το πετύχετε εφόσον και εσείς οι ίδιοι τους μιλήσετε ενθαρρυντικά.

* Μάθετε τα παιδιά σας να χαλαρώνουν και να ηρεμούν διατηρώντας την ηρεμία και τη σταθερότητα στις συνθήκες τους σπιτιού.

* Βρείτε χρόνο να περάσετε μαζί τους, είτε κάνοντάς τους παρέα εφόσον σας το ζητήσουν είτε απλώς παρευρισκόμενοι στο σπίτι μαζί τους. Η παρουσία σας μονάχα μπορεί να τους αρκεί.

* Μην τους μεταδίδεται τις δικές σας αρνητικές σκέψεις και άγχη για το μέλλον τους. Πιστέψτε πρώτοι εσείς στην επιτυχία τους.

* Μη γίνεστε ενοχλητικοί με περιττές εντάσεις και φασαρίες που διαταράσσουν την ομαλότητα του οικογενειακού κλίματος.

* Μην κάνετε την παρουσία σας «φορτική» στα παιδιά σας. Οπλιστείτε με διακριτικότητα.

Είναι βέβαιο πως ως γονείς ανησυχείτε για το στρες που περνάνε τα παιδιά σας αυτή τη δύσκολη για εκείνα περίοδο. Διατηρήστε όμως την ψυχραιμία σας και συμπαρασταθείτε τους ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, όπως άλλωστε κάνατε και εσείς όταν βρισκόσασταν σε αντίστοιχη θέση!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News