Εκπαίδευση - Εκδηλώσεις

Τεχνικές μελέτης, Οργάνωση χρόνου και μελέτης, διαχείριση άγχους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη μελέτη σας

Καθολική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Atrion Ηρακλείου από τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς» Ηρακλείου για τους μαθητές τους.

Επρόκειτο για δύο σεμινάρια (ξεχωριστά ανά τάξεις Λυκείου) με τρία διαφορετικά θέματα.

Η πρώτη ενότητα είχε τίτλο «Τεχνικές μελέτης».

Επισημάνθηκε η σημασία της ορθής μελέτης των μαθημάτων από τους μαθητές προκειμένου να μην σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος αλλά και να έχουν αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους. Επισημάνθηκαν λοιπόν τα κλειδιά της αποδοτικής μελέτης και κουβεντιάστηκε ξεχωριστά ο τρόπος διαχείρισης των θετικών και των θεωρητικών μαθημάτων. Σ΄ αυτήν την ενότητα επίσης επισημάνθηκαν τεχνικές και τρικ για ευκολότερη απομνημόνευση , κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα αρκετούς μαθητές.

Στη δεύτερη ενότητα συζητήθηκε η «Οργάνωση του χρόνου» των μαθητών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη κατάρτισης εβδομαδιαίου προγράμματος μελέτης, κάτι που αποτελεί εκπαιδευτικό στόχο των φροντιστηρίων Πουκαμισάς. Συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος. Σ΄ αυτήν την ενότητα επισημάνθηκε η αξία των παύσεων (διαλειμμάτων) κατά τη διάρκεια της μελέτης αλλά και η μέγιστη σημασία των επαναλήψεων.

Τέλος στην τρίτη ενότητα συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το «Άγχος των μαθητών», εκείνο που σχετίζεται με τη σχολική τους καθημερινότητα αλλά και το άγχος των εξετάσεων.

Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη της θετικής στάσης απέναντι στην καθημερινότητα τους (κοπιαστική ομολογουμένως!), στις θετικές σκέψεις που πρέπει να αναπαράγονται αλλά και στους τρόπους αποφόρτισης και χαλάρωσης.

Επρόκειτο για σεμινάρια που καθήλωσαν τους μαθητές εξαιτίας της αμεσότητας τους. Ας σημειωθεί ότι την ευθύνη των παρουσιάσεων είχε ο κ. Μανόλης Μαυράκης, Διευθυντής της μονάδας.

Σχόλια