Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες θα είναι οι αλλαγές για τις πανελλήνιες του 2022 με βάση τις υπουργικές αποφάσεις - Τα σχετικά ΦΕΚ

Αλλαγές συντελούνται αναφορικά με τη διεξαγωγή των φετινών πανελληνίων από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Σχολές. Υποψήφιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, για κάθε ενδεχόμενο, είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις νεότερες αλλαγές, ώστε εκτός από την προετοιμασία επί της ύλης, να είναι πλήρως προετοιμασμένοι και για τις λοιπές διαδικασίες, αφού η περίπτωση λάθους επί μηχανογραφικού ή άλλης «πρακτικής» διαδικασίας, κρίνεται πιθανή, ικανή να προκαλέσει πρόβλημα για την εισαγωγή των μαθητών στις πρώτες τους –πανεπιστημιακές-επιλογές.

  1. Από τα Πανεπιστήμια οι συντελεστές βαρύτητας

Εξακολουθούν να ισχύουν οι συντελεστές βαρύτητες, που επανήλθαν επί της τωρινής υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, μιας και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταργηθεί. Η διαφορά, για  τις Πανελλήνιες 2022, έγκειται στο γεγονός ότι ο συντελεστής βαρύτητας θα καθίσταται στο εκάστοτε μάθημα, αναλόγως το Πανεπιστήμιο, παραδείγματος χάριν, για τις Μαθηματικές σχολές ο συντελεστής βαρύτητας θα εφαρμόζεται στο μάθημα των μαθηματικών, κοκ. Υπενθυμίζεται ότι στις Πανελλαδικές του 2021, ο βαθμός από δύο μαθήματα βαρύτητας πολλαπλασιαζόταν με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, με βάση το επιστημονικό πεδίο σχολών. Έτσι, στις σχολές Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού, για παράδειγμα, μαθήματα «βαρύτητας» ήταν τα Αρχαία (1,3) και η Ιστορία, με συντελεστές βαρύτητας 1,3 και 0,7 αντίστοιχα.

  1. Παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ - Οι απόφοιτοι μπορούν να φοιτήσουν μετά σε ΑΕΙ

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή του σε δημόσια ΙΕΚ. Μάλιστα, από το 2022 οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα μπορούν να φοιτήσουν σε συναφές τμήμα ΑΕΙ, σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών τους στο ΙΕΚ, με την προϋπόθεση το πτυχίο τους να έχει πιστοποιηθεί διαμέσου των εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

  1. Λατινικά αντί Κοινωνιολογίας

Με το μάθημα των Λατινικών θα εξεταστούν οι υποψήφιοι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών στις Πανελλήνιες του 2022, αντί του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, στο οποίο εξετάζονταν μέχρι πρότινος. Μάλιστα, με λατινικά θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των προηγούμενων ετών, οι οποίοι και είχαν εξεταστεί στις περασμένες Πανελλαδικές με Κοινωνιολογία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε μαθητές και γονείς. 

4. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Καθορίζεται από τα ΑΕΙ

Τροποποίηση των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (0,80 έως 1,20) ζήτησε το υπουργείο Παιδείας από όλα τα ΑΕΙ, εφόσον κρίνεται ότι χρειάζεται για το εκάστοτε τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις Πανελλήνιες του 2021 και τη χρήση της Ελάχιστης Βάσης, πολλά τμήματα δεν συμπλήρωσαν τον αριθμό εισακτέων, με τα αμφιθέατρά τους να παραμένουν άδεια, ενώ σε άλλα τμήματα συνέβη το αντίθετο, δεδομένα που υπέδειξαν ότι απαιτούνται ανάλογες αλλαγές. Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ για τους συντελεστές βαρύτητας των ΓΕΛ. Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ για τους συντελεστές βαρύτητας των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των ΑΣΤΕ.

  1. Στρατιωτικές Σχολές: 4 νέα τμήματα

4 νέα τμήματα από τις Στρατιωτικές Σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα τμήματα είναι:

Το Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), το οποίο εντάσσεται 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), που εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) που εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Το Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε) που εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

  1. Μαθήματα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές ΕΠΑ.Λ. –υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων, θα εξεταστούν σε 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας, στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), αλλά και σε 2 μαθήματα ειδικότητας, αναλόγως τη σχολή επιλογής τους. Δείτε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ αλλά και το ΦΕΚ για τους συντελεστές βαρύτητας των ΕΠΑΛ.

  1. Ποια τμήματα εντάσσονται και σε άλλα Επιστημονικά Πεδία

-Το Τμήμα «Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων» του ΕΚΠΑ, εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 3ο και 4ο στο οποίο ήταν, ήδη, ενταγμένο.

-Το Τμήμα «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο στο οποίο ήταν, ήδη, ενταγμένο.

-Το Τμήμα «Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 2ο στο οποίο ήταν, ήδη, ενταγμένο.

  1. Αλλάζει η εξέταση εισαγωγής στο Τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Για την εισαγωγή στο Τμήμα «Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αναφορικά με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων, θα εξετάζονται –από τις Πανελλήνιες του 2022 και εφεξής- μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις 24 Μαρτίου 2022 σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας δύο εγκυκλίους, με τις οποίες ζητείται ο έλεγχος των στοιχείων των δηλώσεων των φετινών υποψηφίων, μαζί με ηλεκτρονικό αντίγραφο «μηχανογραφικής ονομαστικής κατάστασης», όπου και περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι συμμετέχοντας των Πανελληνίων 2022. 

(Φωτογραφία από: ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News