Περισσότεροι μαθητές ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ από φέτος

Πανελλήνιες εξετάσεις
Περισσότεροι μαθητές ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ από φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετική η είδηση για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ότι κάθε τμήμα ΑΕΙ θα παίρνει το 5% των εισακτέων του από μαθητές των ΕΠΑΛ, και όχι 1% όπως ίσχυε μέχρι πέρσι. Νέες επιλογές αν δεν επιθυμούν φοίτηση σε ΑΕΙ. Τι θα ισχύει για τις προκηρύξεις στο δημόσιο.

Αυτό αφορά και τις σχολές της «Κοινής Ομάδας», στρατιωτικές σχολές κλπ.

Ακόμα , κατ΄ εξαίρεση για φέτος, το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πάρει το 10% των εισακτέων του από τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Το άλλο καλό νέο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ φέτος είναι ότι, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας «με το άρθρο 8 του Σχεδίου Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργούμε στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα οποία θα εισάγονται κατά προτεραιότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, όπου θα υπάρχουν προγράμματα διετούς διάρκειας που θα οδηγούν στο επίπεδο 5 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων».

Tρεις δυνατότητες δίνονται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που δεν θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως πρώτη επιλογή ανέφερε την φοίτησή τους σε ένα δημόσιο και ιδιωτικό ΙΕΚ. Δεύτερη, και ήδη από πέρυσι καθιερωμένη επιλογή, την εγγραφή τους στο μεταλυκειακό έτος στην τάξη μαθητείας. Τέλος, η τρίτη δυνατότητα που φέτος καθιερώνεται είναι η εγγραφή τους στα διετή προγράμματα σπουδών των ΚΕΕ των ΑΕΙ.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι και οι τρεις αυτές επιλογές οδηγούν στο επίπεδο 5 του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Για τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης των αποφοίτων, θεσμοθετείται ότι οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους της τάξης μαθητείας, αλλά και οι απόφοιτοι των ΚΕΕ των ΑΕΙ θα δικαιούνται μοριοδότηση 150 μονάδων στις προκηρύξεις που γίνονται για θέσεις του δημόσιου τομέα μέσω του ΑΣΕΠ, δηλαδή την ίδια μοριοδότηση που ισχύει για τους αποφοίτους των ΙΕΚ.

Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου

Πηγή: esos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News