default-image

"Χαμόγελα" στις διεθνείς αγορές

Οικονομία
"Χαμόγελα" στις διεθνείς αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέρδη καταγράφουν τα χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία των διεθνών δανειστών της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της στο 124% του ΑΕΠ το 2020, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Στον αντίποδα βρίσκεται ως αυτήν την ώρα (12 μ.) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταγράφει απώλειες.

Όσον αφορά το ευρώ αρχικά αυξήθηκε έως τα 1,3010 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε λίγο και διαμορφώθηκε στα 1,2988 δολάρια, με άνοδο 0,12% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Αυτή την ώρα (12: 30 μ.μ.) στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,8% και διαμορφώνεται στα 1,2979 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 106,72 γεν, στο 0,8092 με τη στερλίνα και στο 1,2042 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,22% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 82,25 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6036 με τη στερλίνα και στο 0,9281 με το ελβετικό φράγκο.

«Δεν ήταν μία τεράστια αντίδραση (του ευρώ), γιατί η συμφωνία είχε ήδη ενσωματωθεί στις τιμές», δήλωσε αναλυτής αυστραλιανής τράπεζας.

Το ευρώ είχε κινηθεί ανοδικά την τελευταία εβδομάδα, καθώς είχε ενισχυθεί από τις ελπίδες μίας συμφωνίας για την Ελλάδα και από την εντονότερη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους, λόγω της αισιοδοξίας ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα επιτύχουν συμφωνία για να αποφύγουν το «δημοσιονομικό γκρεμό» των αυξήσεων φόρων και μειώσεων δαπανών που θα επέλθει διαφορετικά τον επόμενο χρόνο. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν, όμως, να έχουν διαφωνίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, «ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,5%. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 40 δισ. ευρώ στο 124% του ΑΕΠ το 2020».

Βουτιά στο ΧΑ  

Η αβεβαιότητα για τις  ελληνικές τράπεζες, δηλαδή η επαναγορά  των ομολόγων στο 28 ή το 35 - που  αναφέρει το Reuters - και κυρίως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης οδηγούν τις τραπεζικές μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, παρασύροντας στον ίδιο δρόμο και την αγορά. Αναλυτικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν τα ομόλογα σε τιμές 28 έως 35. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης είναι σκληροί για τις τράπεζες και αυτό αποτυπώνεται σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια κατά τις αυξήσεις κεφαλαίων.

Πτώση 1,39% σημειώνει (Τρίτη, 12:30 μ.μ.) ο Γενικός Δείκτης, που κινείται στις 832 μονάδες. Στα 1,57 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που χάνει 7,65%, και 7,94% για την Alpha Bank. Βουτιά 9,5% για την Eurobank και 8,67% για την Τράπεζα Πειραιώς.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News