default-image

IIF: Να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες το δρόμο του «κουρέματος»

Οικονομία
IIF: Να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες το δρόμο του «κουρέματος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην ξαναρχίσετε, σας παρακαλώ», ανέφερε - μειδιώντας - ο Ζαν Λεμιέρ, στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια αναδιάρθρωση χρέους από κάποιο κράτος. Ο κ. Λεμιέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα μιμηθούν άλλες χώρες την Ελλάδα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Ζαν Λεμιέρ, ένας εκ των δύο εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών που πήραν μέρος στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα μιμηθούν και άλλες χώρες την Αθήνα, σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΙΙF στην Κοπεγχάγη.

«Μια φορά, φτάνει» είπε. «Τηρείστε τον λόγο σας, τηρείστε τις δεσμεύσεις σας και αποπληρώστε τους πιστωτές».

Ο Λεμιέρ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας BNP Paribas, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ανέφερε πως ένα από τα μαθήματα που πήρε από το ελληνικό κούρεμα ήταν πως η διαδικασία της διαπραγμάτευσης «επέστρεψε στο παιχνίδι».

Παλαιότερα «υπήρχε μια τάση, την οποία είχαν ξεκινήσει κάποιοι, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να διαπραγματευόμαστε» είπε. «Είμαι ευγνώμων στις ευρωπαϊκές αρχές που προώθησαν μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης» συνέχισε ο Λεμιέρ, προσθέτοντας πως ελπίζει «ότι στο μέλλον θα τηρήσουμε αυτή την αρχή της διαπραγμάτευσης, είναι θεμελιώδης».

Από την πλευρά του, ο Χανγκ Τραν του IIF σημείωσε πως θεωρεί «αρνητικό προηγούμενο» την εξαίρεση των δανειστών του επίσημου τομέα (ΕΚΤ και ευρωπαϊκά κράτη) από το ελληνικό PSI.

«Έμειναν εκτός από την ανταλλαγή χρέους και αυτό θέτει ένα πολύ άσχημο προηγούμενο, κοιτάζοντας κανείς μπροστά» είπε ο κ. Τραν.

Παραίτηση Νταλάρα

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα - το οποίο εκπροσωπεί τις πιστώτριες τράπεζες στη διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση - ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με μία εκπρόσωπο του IIF, την οποία επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διευκρινίζεται, συγχρόνως, από την εκπρόσωπο του  ΙΙF Εμιλι Βογκλ ότι, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο κ. Νταλάρα θα ασκεί τα διευθυντικά καθήκοντά του, «προετοιμάζοντας μια συντεταγμένη μετάβαση».

«Επί 19 έτη διηύθυνε το IIF ο κ. Νταλάρα, έτσι έκρινε ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να ασχοληθεί με κάτι άλλο», ανέφερε η κ. Βογκλ.

Πηγή: Τα Νέα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News