default-image

Γαλλία και ΕΕ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ

Οικονομία
Γαλλία και ΕΕ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβεβαιώσεις για την ισχυρή επιθυμία της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ εξέφρασαν με δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες, όπου είχαν συνάντηση, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που χαρακτήρισε παρεξηγηθείσες τις χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις στις οποίες θεωρούσε δεδομένο ότι «θα προκύψει τεθεί θέμα εξόδου» σε περίπτωση «κατάργησης» του Μνημονίου.

Διαβεβαιώσεις μετά την προειδοποίηση: Γαλλία και ΕΕ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ


Είναι επιθυμία και πεποίθηση της Γαλλίας η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, κάτι το οποίο συνιστά τη «θεμελιώδη και μόνη λύση» προς την οποία «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός


«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι θετικό και αναγκαίο για την Ελλάδα και το ευρώ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί που επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη η χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.


Υπογράμμισε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την υποχρέωση να ακούσουν και να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στους Ελληνες, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης, ενώ σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι επειδή παρεξηγήθηκαν κάποιες δηλώσεις του σκοπεύει να διευκρινίσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό και οτι δεν θα πρέπει να δίνονται συμβουλές στους Ελληνες, οι οποίοι έχουν τελικά την ευθύνη για το ίδιο τους το μέλλον.


Στις δικές του δηλώσεις του, ο Ολι Ρεν, αφού αναγνώρισε το πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις για πολλούς Ελληνες από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εργαζόμαστε προς αυτό το σκοπό», δήλωσε ο Επίτροπος Οικοπνομικών και Νομισματιοκών Υποθέσεων.


«Δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού από το ευρώ», σημείωσε και ο βαν Ρομπάι από την Αγία Πετροπύπολη όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας. «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τηρώντας τις δεσεύσεις της», είπε.


«Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα»

Πάντως η προηγηθείσα, αυστηρή γαλλική προειδοποίηση, δια στόματος του Πιερ Μοσκοβισί, ελάχιστα περθιώρια παρερμηνειών αφήνει.


«Αναμφίβολα θα τεθεί θέμα εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει» ήταν η αναφορά του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στη γαλλική τηλεόραση.


«Το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία. . . Θα ετίθετο εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους. Ευχόμαστε αληθινά η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙZΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τις εξαγγελίες του για κατάργηση του μνημονίου.

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν την δέσμευσή τους, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είναι απεριόριστα πιο μπλεγμένη», εκτίμησε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παρότι η «επιλογή» ανήκει στους Έλληνες, σημείωσε ο Μοσκοβισί, θα ήταν κατά τον ίδιο «σαφώς προτιμητέο από τις ελληνικές εκλογές να αναδειχθεί μια κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ».


Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί, είναι πιθανό», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News