default-image

Καμπανάκι Ε.Ε. προς Κύπρο για την οικονομία

Οικονομία
Καμπανάκι Ε.Ε. προς Κύπρο για την οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαφές μήνυμα για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Λευκωσία. Σε διαφορετική περίπτωση οι ανισορροπίες θα καταστούν υπερβολικές, μια εξέλιξη που θα βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες με επίκεντρο την υποχρέωση της Λευκωσίας να υποβάλει ειδικό σχέδιο δράσης (action plan), με ξεκάθαρο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάι Τάρντιο, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.


Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».


Μια δέσμευση που δόθηκε στις Βρυξέλλες από τον τέως υπουργό των Οικονομικών Κίκη Καζαμία, που δέχθηκε την προεδρική αμφισβήτηση στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης τύπου για την εσωτερική διακυβέρνηση.


Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:


1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.


2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία». Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

3. «Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επίσης αναγνωριστεί ως πηγή ανησυχίας». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, κυρίως λόγω δανείων που χορηγήθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς.


Πηγή: ΑΜΠΕ


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News