default-image

Ευρω- μέτρα κατά κορωνοϊού

Οικονομία
Ευρω- μέτρα κατά κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευελιξία εντός του Συμφώνου Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει στα κράτη-μέλη τη μέγιστη ευελιξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη θα αντέξει και θα ξεπεράσει την κρίση.  Η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι το σοκ της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μεγάλο.  «Θα πρέπει να λάβουμε αποφασιστική δράση, το σοκ μπορεί να αποδειχτεί προσωρινό, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να νιώθουν άνετα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα», είπε. «Εμείς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρέχουμε τη μέγιστη ευελιξία», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. «Ευελιξία στις κρατικές ενισχύσεις και ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη ευελιξία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας και σε μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση, όπως ο κλάδος των αερομεταφορών, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός.  Προανήγγειλε ταυτόχρονα σειρά πρωτοβουλιών για την Ιταλία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης. «Ο μεγάλος αντίκτυπος της κρίσης στην ιταλική οικονομία θα οδηγήσει την Επιτροπή να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων κρατικής ενίσχυσης για να διορθώσει την κατάσταση», ανέφερε.

Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσης προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία αντιμετώπισης της πανδημίας συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου της Υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.  «Παράλληλα ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα έχει πρωτοβουλίες για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας έτσι τα μέτρα που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε.  «Αυτό είναι ένα σημαντικό πακέτο, αλλά γνωρίζουμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία», τόνισε.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει παρεμβάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας (δηλαδή στους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν όλα τα κράτη-μέλη) σε δύο τουλάχιστον επίπεδα: αναφορικά με το ύψος των στόχων, αλλά και με την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τους στόχους που θα διαμορφωθούν. Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του επισήμανε πως «μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της».

Η Επιτροπή προωθεί και την “Πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού”. Στόχος η ταχεία διοχέτευση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.  Η Επιτροπή θα προτείνει να παραιτηθεί φέτος από την υποχρέωσή της να ζητήσει επιστροφή των μη δαπανηθέντων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν επί του παρόντος τα κράτη-μέλη.

Πυρά κατά Λαγκάρντ

Μια άνευ προηγουμένου αμυντική στάση υιοθέτησε η ΕΚΤ χθες Παρασκευή, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε σε επενδυτές και επικεφαλής κρατών η αδέξια, κατά πολλούς, αντίδραση της Christine Lagarde στην εξάπλωση της κρίσης του κορωνοϊού. Η ΕΚΤ παρέσχε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης προχθές Πέμπτη, αλλά η Λαγκάρντ τρόμαξε τις αγορές δηλώνοντας πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθήσει τις πληγείσες από τον ιό χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αγορές ομολόγων, όπως η Ιταλία.

«Δεν είμαστε εδώ για να συρρικνώσουμε τα spreads, δεν είναι αυτή η λειτουργία ή η αποστολή της ΕΚΤ. Υπάρχουν άλλα εργαλεία γι’ αυτό και άλλοι δρώντες που μπορούν πράγματι να χειριστούν αυτά τα ζητήματα», απάντησε η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για τις πιθανές ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων που μπορεί να προκαλέσει η δημοσιονομική επέκταση.

Σε ραδιοφωνική της παρέμβαση προσπάθησε να ανακαλέσει την άποψή της μετά το ισχυρό sell-off που προκλήθηκε στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, ενώ χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ήρθε με ένα πιο υποστηρικτικό μήνυμα. «Δε θα ανεχθούμε κανέναν κίνδυνο για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες της Ευρωζώνης», αναφέρει ο Lane σε ένα αναπάντεχο blog post χθες.  Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Γαλλίας, φιλο-Ευρωπαίοι και οι δύο, προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση να ασκήσουν κριτική στην ΕΚΤ, διότι απέτυχε να δείξει αλληλεγγύη και δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει την οικονομία.

Ένα μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως αυτό ήταν μια υπενθύμιση του background της Λαγκάρντ ως πολιτικού και νομικού, κάτι που αναδείχτηκε από τους επικριτές της όταν επελέγη το περασμένο έτος για τη θέση η οποία συνήθως καταλαμβάνεται από εμπειρογνώμονες της νομισματικής πολιτικής. «Ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να συζητάμε για την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα μεταξύ των φύλων. Ακόμη και η παραμικρή ανοησία έχει σημασία εδώ. Έχει σημασία να πεις το σωστό την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε μέλος της ΕΚΤ μιλώντας στο Reuters ανώνυμα. Ο διευθυντής του Eurointelligence, Wolfang Munchau, δήλωσε πως «η γκάφα της Λαγκάρντ δε διορθώνεται εύκολα διότι αποκαλύπτει ότι προσεγγίζει τη θέση της με τη νοοτροπία ενός δικηγόρου».  Ορισμένοι πολιτικοί και επενδυτές προχώρησαν και σε συγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, του οποίου η φράση «οτιδήποτε χρειαστεί» στο peak της κρίσης το 2012 έχει πιστωθεί με τη διάσωση του ευρώ.

«Μας λείπει ο Μάριο Ντράγκι», δήλωσε μέσω tweet ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, στέλεχος τώρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιταλία. «Η Λαγκάρντ αποδείχτηκε ανεπαρκής απέναντι στη σοβαρότητα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται από τον κορωνοϊό».

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News