default-image

Ο απρόσμενος θησαυρός 400 εκατ. ευρώ που βρήκαν οι Βούλγαροι

Οικονομία
Ο απρόσμενος θησαυρός 400 εκατ. ευρώ που βρήκαν οι Βούλγαροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες bitcoins εκτιμώμενης αξίας τριών δις ευρώ -ποσού αρκετού για να αποπληρωθεί το 1/5 του εθνικού της χρέους - κατέσχεσαν οι Αρχές της Βουλγαρίας σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς.

Δεκάδες μέλη μιας σπείρας συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο μετά την έρευνα του Southeast European Law Enforcement Centre για τις τελωνειακές απάτες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αστυνομία κατέσχεσε τότε συνολικά 213.519 bitcoins που εκείνη την περίοδο άξιζαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στο μεταξύ η αξία τους έχει εκτοξευθεί κατά 600%.

Διασυνδέσεις και στην Ελλάδα είχε η σπείρα

Στη διάρκεια της επιχείρησης ερευνήθηκαν πάνω από 100 ύποπτοι, διευθύνσες και οχήματα. Από τους 23 συλληφθέντες, οι πέντε ήταν Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι, αλλά η σπείρα είχε διασυνδέσεις μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το SELC. Το κύκλωμα, όπως λέει η βουλγαρική αστυνομία, στρατολογούσε «διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με σκοπό να εισάγει έναν ιό στα συστήματα πληροφορικής των τελωνειακών αρχών. Από τη στιγμή της εγκατάστασης του ιού οι κατηγορούμενοι μπορούσαν να αλλάζουν τα παραστατικά των φορτίων ώστε να εμφανίζεται στους υπολογιστές των Τελωνείων ότι έχουν ελεγχθεί.»

Η SELC θεωρεί ότι οι δράστες «επέλεξαν τα bitcoin ως ένα μέσο επένδυσης και αποταμίευσης χρημάτων επειδή είναι δύσκολο να ανιχνευθούν».

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές τι προτίθεται να κάνει η βουλγαρική κυβέρνηση με τα κατασχεθέντα bitcoins, αφού απέφυγε να αποκαλύψει τα σχέδιά της τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η ποινική έρευνα της υπόθεσης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News