default-image

Ποια Ελλάδα; Η Γερμανία δυναμιτίζει την ευρωζώνη

Οικονομία
Ποια Ελλάδα; Η Γερμανία δυναμιτίζει την ευρωζώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οικονομολόγοι το λένε εδώ και καιρό, αλλά οι πολιτικοί, εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα δίκτυο μικροπολιτικών εγνοιών, δουλικότητας προς την ισχύ της Γερμανίας και διάθεσης να μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί "για να μην στεναχωρηθούν οι αγορές", το αγνοούν επιδεικτικά.

Ωστόσο αυτό που γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Telegraph" είναι η μεγάλη αλήθεια: Το ρεκόρ πλεονασμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας «είναι η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ», τονίζοντας παράλληλα πως, αν εφαρμόζονταν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τότε η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Και μάλιστα για πέντε συνεχή χρόνια!

«Το τρέχον πλεόνασμα συναλλαγών της Γερμανίας είναι εκτός ελέγχου» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Ambrose Evans-Pritchard, ο οποίος βασισμένος στις προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη αναφέρει ότι «θα σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, αγγίζοντας ένα μέσο όρο 7,9% του ΑΕΠ για φέτος», ενώ και το 2016 θα φτάσει στο 7,7,%.

Παράλληλα, σχολιάζει με κριτική διάθεση πως «οι ασαφείς διαβεβαιώσεις πως το πλεόνασμα θα μειωνόταν μέσα στο χρόνο έπεσαν για μια ακόμα φορά στο κενό» και τονίζει πως η Γερμανία «είναι ο μεγαλύτερος και μόνος παραβάτης των κανόνων σταθερότητας εντός της ευρωζώνης», υποστηρίζοντας πως «αν οι ευρωπαϊκές συνθήκες εφαρμόζονταν θα βρισκόταν αντιμέτωπη με κυρώσεις».

Επικρίνοντας το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δημοσιογράφος της Telegraph τονίζει πως «πέρυσι, οι Βρυξέλλες είπαν στη Γερμανία να δουλέψει πάνω σε αυτό, αλλά δείλιασε από το να λάβει μέτρα. Απομένει να δούμε αν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν θα τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά. Αν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν πως οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και πως η Γερμανία καθορίζει όλους τους κανόνες».

Εφαρμογή κανόνων... αλά καρτ

Έτσι, κι αλλιώς, «σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός ποινών της ΟΝΕ είναι υψηλά πολιτικός. Η ιστορία της κρίσης χρέους στην ΟΝΕ είναι ότι οι αρχές με επιμονή επιβάλλουν μια ατζέντα πιστωτή, παρά μια ατζέντα μακροοικονομικής μακροημέρευσης, κάτι που είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».

«Αυτή είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι πάνω από το 6% του ΑΕΠ» επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Telegraph, επαναλαμβάνοντας με ένταση πως οι κανόνες που έχουν υιοθετηθεί από την Ε.Ε. για την Μακροοικονομική ισορροπία εντός της Ένωσης ορίζουν πως «η Κομισιόν θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για παραβίαση (των κανόνων) για περισσότερα από τρία χρόνια στη σειρά (σ.σ. η Γερμανία το έχει κάνει για πέντε), εκτός κι αν υπάρχει μια σαφής αιτιολογία για να μην τον κάνει».

Κατά τον Ambrose Evans-Pritchard, «υπάρχουν ελάχιστα ελαφρυντικά σε αυτή την περίπτωση. Το πλεόνασμα της Γερμανίας δεν προήλθε από ένα "on-off"σοκ. Το πλεόνασμα θα παραμείνει τεράστιο, ακόμη και αν προσαρμοστεί στη μείωση του κόστους των ενεργειακών εισαγωγών. Πρόκειται για μια χρόνια διαρθρωτική κακοποίηση που καθιστά για χρόνια τη νομισματική ένωση ανεφάρμοστη και είναι σίγουρα πολύ πιο επικίνδυνη για την ενότητα της ευρωζώνης παρά το οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα».

Το ακραίο πλεόνασμα της Γερμανίας είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την ενότητα της ευρωζώνης από το οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα.

Κατά τον Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση ( Centre for European Reform), «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της: Η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί».

«Το πλεόνασμά τους πρέπει να τύχει της ίδιας συμπεριφοράς με τα ελλείμματα του Νότου, ως παραβίαση του συμφώνου για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» συμπληρώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News