default-image

Η νέα επίσκεψη της Τρόικα μπλοκάρεται λόγω ΔΝΤ;

Ελλάδα
Η νέα επίσκεψη της Τρόικα μπλοκάρεται λόγω ΔΝΤ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κλείνει την πόρτα στο να "βοηθήσει" στην συνέχιση των "μεταρρυθμίσεων" και της "προσαρμογής" της Ελλάδας, αλλά... δεν προτίθεται να δώσει οικονομική κάλυψη.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές», τόνισε για το θέμα της συνέχισης της "τεχνικής" υποστήριξης στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Πάντως το ενδιαφέρον στοιχείο στις δηλώσεις του κ. Ράις είναι ότι μένει ανοικτό το θέμα του χρονικού προσδιορισμού της νέας παρουσίας της τρόικα στην Αθήνα για την έκτη επιθεώρηση. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η επιστροφή θα καθοριστεί από την ανταπόκριση της Αθήνας στο αίτημα της Τρόικα για να αποστειλει το σύνολο των προτάσεών της.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι στις αρχές Οκτωβρίου βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια και ασχολήθηκαν με ζητήματα που αφορούν την επιθεώρηση. Σημειώνουμε ότι ήδη διεξάγεται «διαπραγμάτευση» και μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, και εάν το Ταμείο ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Ράις τόνισε ότι «στηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Συνέχισε λέγοντας πως «είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της.

Τι λέει ο Βενιζέλος

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η τρόικα θα έρθει «το ταχύτερο» στην Αθήνα, όπως δήλωσε αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης «είναι διαμορφωμένες» δίνοντας το στίγμα ότι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του ιδίου και του κ. Σαμαρά τα όσα θα αντιτάξουν στην τρόικα.

Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, σημειώνοντας απλώς ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του οποίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» και πως «όλα τα θέματα συζητούνται και στο τέλος βγαίνει το συμπέρασμα».

Ως προς το ασφαλιστικό υπενθύμισε απλώς ότι «έχουν γίνει πολλά» ζητώντας να «μη λησμονούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές». Τέλος «σφίγγα» ήταν και για τον διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας: «Θα ανακοινωθεί όταν πρέπει» είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνάντησης στο Μαξίμου ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε και ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είχαν κατ' ιδίαν τετ-α-τετ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News