default-image

"Η αξιολόγηση της Κύπρου δεν αλλάζει μετά τις εκλογές"

Οικονομία
"Η αξιολόγηση της Κύπρου δεν αλλάζει μετά τις εκλογές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Οίκος Standard&Poor's ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αξιολόγηση και οι προοπτικές της Κύπρου (CCC+/ Negative/ C) δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου του 2013.

«Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Κύπρου και η συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο διεθνής οίκος, «εξαρτώνται περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της Ευρωζώνης, παρά από τις εγχώριες πολιτικές επιλογές».

Ωστόσο, η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη «θα επιταχύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων» για συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης, εκτιμά ο οίκος.  

Οι Standard&Poor's αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα προχωρήσει σύντομα στη σύσταση νέου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις αρχές Μαρτίου.

«Πιστεύουμε ότι ο κεντροδεξιός νεοεκλεγείς πρόεδρος θα δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία με την τρόικα και με άλλους πιθανούς δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κυβέρνησης», προσθέτει.

Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου, «φαίνεται να είναι περιορισμένη - και να σμικραίνει - η δυνατότητα του κ. Αναστασιάδη να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της εγχώριας δημοτικότητας και της συμφωνίας για σχέδιο διάσωσης, η οποία ικανοποιεί τους πιστωτές και τα εθνικά τους συμφέροντα».

Αναφέρει επίσης ότι ένας επιπλέον κίνδυνος είναι ότι «θα μπορούσε να μειωθεί» η εντολή που έλαβε ο κ. Αναστασιάδη (έλαβε καθαρή εντολή από το λαό με 57,5% στο δεύτερο γύρο, αν και με ποσοστό αποχής περίπου 20%), «εν μέσω των προκλήσεων που υπάρχουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και του ποσοστού ανεργίας που είναι στο 14% (το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω)».

Το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της συμφωνίας διάσωσης μεταξύ Κύπρου και δανειστών της μπορεί να είναι πιο δύσκολοι, προσθέτει ο οίκος, ο οποίος αναφέρει επίσης πως διαβλέπει την προσέγγιση του κ. Αναστασιάδη σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής «ως πιο στενά συνδεδεμένη με τις πιθανές προϋποθέσεις» ενός προγράμματος διάσωσης, από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ρευστοποίηση των μελλοντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου ή οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των συνεργατικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την πολιτική ή θεσμική αντίθεση.

Κατά την άποψή των Standard&Poor's, μέτρα, όπως η σημαντική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων ή η επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις ή ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα μπορούσαν να πνίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να μειώσουν τα κίνητρα για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Τέλος, ο Οίκος αναφέρει ότι οι πηγές της μελλοντικής ανάπτυξης της Κύπρου παραμένουν αβέβαιες και σημειώνει ότι προβλέπει πως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο -1,5% κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News