default-image

Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "B"

Οικονομία
Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "B"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "B" από "BB-", με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του πως η υποστήριξη που θα χρειαστεί να παράσχει η κυβέρνηση στον τραπεζικό τομέα πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από ό,τι ο ίδιος ο οίκος προέβλεπε, αφού είχε δώσει έμφαση στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η αβεβαιότητα για τις ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια και το σύνολό τους ενδέχεται να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Το μέγεθος  του δανείου που θα χρειαστεί  η Κύπρος, η οποία διαπραγματεύεται με την τρόικα, θα είναι κατά συνέπεια αυξημένο πέραν των 17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο, που προβλέπει πως σε μια τέτοια περίπτωση το δημόσιο χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 140% εντός του 2013.

Πάντως σημειώνει ότι οι πιθανές ζημίες και οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών υπόκεινται σε διάφορους παράγοντες που ενδέχεται να μεταβληθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News