default-image

Πλούσια η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων

Οικονομία
Πλούσια η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν επέφεραν αλλαγές μόνο στον κοινοβουλευτικό χάρτη της χώρας αλλά και στα ταμεία των ίδιων των κομμάτων αφού κερδισμένοι και χαμένοι θα ανταμειφθούν ανάλογα πλέον από την κρατική επιχορήγηση.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερτριπλαζιάζοντας τα ποσοστά του όχι μόνο αυξάνει εντυπωσιακά πλέον την παρουσία του στη Βουλή αλλά θα δει να μπαίνουν στα ταμεία του 14,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το κόμμα της Κουμουνδούρου είναι το πλέον ωφελημένο μετά τις πρόσφατες εκλογές αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι και το 2011 η επιχορήγηση που εισέπραττε ήταν κάτι λιγότερο από 4 εκατ. το χρόνο.

Η Νέα Δημοκρατία παρά την εκλογική της νίκη, οικονομικά βγαίνει ουσιαστικά χαμένη μιας και θα πάρει λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2011. Η λογιστική αυτή πτώση οφείλεται στο γεγονός πως για την επιχορήγηση λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ψήφων και όχι το εκλογικό ποσοστό. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. το 2009 είχε 2.295.719 ψήφους και τώρα, τον Ιούνιο, πήρε 1.825.609 το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα. Συγκεκριμένα από τα 17 εκατομμύρια ευρώ πέφτει στα 15,4.

Μεγάλος χαμένος των εκλογών το ΠΑΣΟΚ που εκτός από την τρίτη θέση θα βρεθεί και σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς θα μειωθεί δραματικά η επιχορήγηση την ώρα που τα χρέη του κόμματος προς τις τράπεζες έχουν χτυπήσει «κόκκινο».Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου θα λάβει... μόλις 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τρία χρόνια έπαιρνε 21,75 εκατομμύρια! Πονοκέφαλο πλέον προκαλεί στα στελέχη της Ιπποκράτους το γεγονός ότι τα τραπεζικά δάνεια ύψους 125 εκατομμυρίων «τρέχουν» ανεξέλεγκτα αφού ενέχυρο είχε μπει η κρατική χρηματοδότηση...

Κερδισμένοι των εκλογών θα πρέπει να θεωρούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που θα βάλουν για πρώτη φορά «ζεστό» κρατικό χρήμα στα ταμεία τους. Το κόμμα του κ. Καμμένου θα λάβει επιχορήγηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, του κ. Μιχαλολιάκου 3,75 εκατομμυρίων ευρώ και του κ. Κουβέλη 3,4 εκατ. ευρώ.

Στους χαμένους και το ΚΚΕ που θα δει την επιχορήγηση να μειώνεται καθώς τα χρήματα που λάμβανε «πέφτουν», από τα 5,2 εκατομμύρια το 2009, στα 3,95 εκατομμύρια τώρα.

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 750.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση θα εισπράξει τελικά ο συνασπισμός των κομμάτων «Δημιουργία Ξανά» και «Δράση» αφού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου συγκέντρωσαν το 1,59% των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το 1,50%.

πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News