default-image

SOS από 11 οικονομολόγους - "Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ"

Οικονομία
SOS από 11 οικονομολόγους - "Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός, καθώς πολλοί εταίροι πείθονται ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να στηρίξει μια πορεία ευρωπαϊκής σύγκλισης, προειδοποιούν 11 διεθνώς αναγνωρισμένοι Ελληνες ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, που παρεμβαίνουν σχετικά με την ελληνική κρίση μέσω της Καθημερινής της Κυριακής.

Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να έχει ευρεία στήριξη και να επιβεβαιώσει εμπράκτως τη διάθεση για παραμονή στο ευρώ στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλιώς, όπως αναφέρουν στην Καθημερινή, πιθανότατα η χώρα θα χρεοκοπήσει ατάκτως με δραματικές συνέπειες.


Όπως αναφέρουν, πρέπει μια τέτοια κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και σε αυτή τη βάση να επαναδιατυπώνει διαχρονικά τις συμφωνίες, για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.


Τονίζουν ότι, παρά τη σημαντική ευρωπαϊκή της διάσταση, η ουσία της κρίσης βρίσκεται στην ίδια την Ελλάδα και κυρίως στην ανεπαρκή λειτουργία των θεσμών. Όπως εκτιμούν, το Μνημόνιο περιόρισε την ύφεση, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, εν μέρει γιατί δεν δόθηκε το απαιτούμενο βάρος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να απαιτούνται συνεχή μέτρα λιτότητας.


Χαρακτηριστικά γράφουν μεταξύ άλλων: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη χώρα μας και θεωρεί πλέον πολύ πιθανό ότι αυτή θα χρεοκοπήσει άτακτα και θα αποχωρήσεις από το ευρω. Η κατάσταση είναι κρίσιμη: υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθους που θα επιβαρύνει με μη αναστρέψιμο τρόπο τουλάχιστον τις δύο επόμενες γενιές».


Το κείμενο υπογράφουν

Μάριος Αγγελέτος, Massachusetts Institute of Technology

Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics

Νίκος Βέττας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University

Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Schicago

Κώστας Μεγήρ, Yale University

Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern

Νίκος Οικονομίδης, New York University

Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Θανάσης Στέγγος, University of Guelph

Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt


ΠΗΓΗ: NewsIt

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News